Aktualno

Zakaj govoriti o depresiji?

17.03.2017
 
                                                                                                                      
 
V sklopu kampanje ADA (Age Demands Action) bomo skupaj z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje - NIJZ ob Svetovnem dnevu zdravja 2017 objavili nekaj prispevkov na temo depresije (kako jo prepoznati, na koga se obrniti za pomoč, koristni nasveti itd.).
 
Prosimo vas, da posredovane informacije objavite ter posredujete svojim članom, družini, prijateljem, znancem itd.
 
Najlepša hvala za pomoč.
 
NE BOJTE SE SPREGOVORITI O DEPRESIJI, SAJ JE TO PRVI KORAK K ZDRAVLJENJU.
 
 
 
ZAKAJ GOVORITI O DEPRESIJI?
 
O depresiji je pomembno govoriti vsaj zaradi naslednjih dejstev:
 
§    Depresija ni naravni del življenja in ni naravni del staranja.
§    Depresija je pogosta duševna motnja – vsak 6. posameznik naj bi nekoč v življenju zbolel za depresijo.
§    Depresija močno poslabša kvaliteto življenjain je med najpomembnejšimi dejavniki tveganja za samomor.
§    Depresija je pomembno povezana s (kroničnimi) telesnimi boleznimi – ovira njihovo zdravljenje in včasih prispeva tudi k njihovemu nastanku.
§    Depresija pogosto ostane neprepoznana in nezdravljena – skoraj polovica posameznikov z depresijo nikoli ne poišče pomoči.
 
Zato je pomembno, da depresijo pravočasno odkrijemo in zdravimo, saj je ob zgodnji prepoznavi zdravljenje zelo učinkovito.
 
ZAKAJ SE DEPRESIJA POJAVI?
 
Depresija je bolezen in ne znak šibkosti posameznika. Možni vzroki za njen pojav so različni in se med seboj pogosto povezujejo. Pogosto govorimo o tem, da na razvoj in potek depresije vplivajo tri skupine dejavnikov:
1.             V prvi skupini so tisti dejavniki, ki povečujejo posameznikovo ranljivost oz. dovzetnost, da se depresija sploh lahko pojavi. Ti dejavniki so običajno prisotni že zelo zgodaj – lahko od rojstva (npr. dedna obremenjenost, telesne bolezni in oviranosti) ali iz otroškega obdobja (npr. težke in travmatične izkušnje iz otroštva).
1.             V drugo skupino dejavnikov se uvrščajo dejavniki, ki depresijo sprožijo. Sprožilci depresije v starejšem obdobju so lahko:
§    stresni dogodki in izgube (npr. izguba svojca ali prijatelja, upokojitev),
§    težke življenjske okoliščine (npr. pomanjkanje denarja, invalidnost, osamljenost),
§    nekatere telesne bolezni,
§    nekatere vrste zdravil.
Pomembno je, da se zavedamo, da se vpliv dejavnikov povezuje in razlikuje glede na posameznika. Primer: Stresni dogodek bo za nekoga, ki ni ranljiv za razvoj depresije, sicer hud pretres, ki pa ne bo sprožil depresije (bo pa morda vplival na telesno počutje ali razvoj kakšne druge bolezni). Pri kom drugem, ki je bolj ranljiv/dovzeten za pojav depresije, pa bo isti stresni dogodek lahko odločilno vplival na začetek depresije.
1.             V tretji skupini so dejavniki, ki depresijo vzdržujejo in posameznika ovirajo pri njegovem spoprijemanju z njo. To so lahko dejavniki iz skupin 1 in 2, ki vztrajajo še naprej, lahko pa se zaradi depresije pojavijo nove težave, ki ovirajo zdravljenje (npr. umikanje v samoto, pomanjkanje motivacije za zdravljenje).
 
Včasih je pri posamezniku težko odkriti (vse) dejavnike, ki so prispevali k razvoju depresije, je pa bistveno, da depresijo prepoznamo, saj jo le tako lahko tudi zdravimo.
V naslednjem prispevku pa o tem, kako depresijo prepoznamo.

 

aktualno vse

03.05.2017 - Kako si lahko pomagate sami v primeru depresije?

24.04.2017 - Pridružite se projektu ADAM

24.04.2017 - Kakšni so načini zdravljenja depresije?

10.04.2017 - Kam po strokovno pomoč v primeru depresije?

05.04.2017 - Se soočate z depresijo?

21.03.2017 - Kako prepoznati depresijo?

17.03.2017 - Zakaj govoriti o depresiji?

21.09.2016 - Priporočila za uživanje soli

09.09.2016 - Srce

13.06.2016 - Vabilo na 20. obletnico sprejetja Ljubljanske listine o reformi zdravstvenega varstva v Evropi

06.06.2016 - Podpora družine je ključnega pomena pri telesni dejavnosti

15.04.2016 - Kaj se zgodi, če pogosto jemo jajca

25.03.2016 - Zakaj ne grem več v družbo? Inkontinenca oži naš socialni prostor.

13.07.2015 - Kaj telo sporoča, ko nas zgrabi želja po prav določeni hrani

13.07.2015 - O krompirju

13.07.2015 - V samo parih minutah se lahko zares rešite bolečin in preprečite mnoge bolezni!

13.07.2015 - Zobna pasta in klopi

13.07.2015 - Čudežna rastlina, ki zdravi možgane in takoj okrepi spomin!

23.04.2015 - Divja solata

17.04.2015 - Jajca

14.04.2015 - 35 nasvetov babice

07.04.2015 - Prioritetni dejavniki tveganja v hrani v Sloveniji (Priority risk factors in food in Slovenia)

07.04.2015 - Koristne povezave pri varnosti živil

07.04.2015 - 7. april - Svetovni dan zdravja 2015: Naj bo naša hrana varna - od kmetije do mize

07.04.2015 - Med

06.04.2015 - Zagotavljanje varne hrane na počitnicah

06.04.2015 - Varna hrana na potovanju - priporočila potnikom

03.04.2015 - Ravnanje s surovim perutninskim mesom v domači kuhinji

03.04.2015 - Priporočila za higiensko ravnanje s sladoledom

02.04.2015 - Kaj lahko sami naredimo za varno uporabo materialov v stiku z živili

01.04.2015 - Varnost živil v prehrani starejših

01.04.2015 - Brošura Higienska priporočila za varnost živil za potrošnike

01.04.2015 - Smrtonosna grenivka

01.04.2015 - ABC diete brez glutena oz. kje vse je gluten prisoten?

31.03.2015 - Varnost živil v prehrani nosečnic, otrok in starostnikov

30.03.2015 - Varno uživanje rib

30.03.2015 - Higiensko ravnanje s svežim sadjem in zelenjavo

30.03.2015 - Virusi v živilih

27.03.2015 - Ohlajevanje živil, shranjevanje ohlajenih živil

27.03.2015 - Mleko in mlekomati

26.03.2015 - Navzkrižno onesnaženje živil z mikroorganizmi

26.03.2015 - Toplotna obdelava in pogrevanje živil

26.03.2015 - Nekaj za zdravje

25.03.2015 - Higiena v domači kuhinji

25.03.2015 - Pomen umivanja rok v domači kuhinji

24.03.2015 - Tvegana živila, najpogostejši povzročitelji okužb in zastrupitev z živili (OZŽ) ter preventivni ukrepi za preprečevanje OZŽ

24.03.2015 - Higiensko ravnanje z jajci

23.03.2015 - Varno uživanje školjk

20.03.2015 - Higienska priporočila za varnost živil za potrošnike

20.03.2015 - Brošura Varnost živil v izrednih razmerah

19.03.2015 - Varna priprava hrane

18.03.2015 - Varna hrana

16.03.2015 - Splošno o zdravstveno ustrezni, varni hrani in prehranjevanju

16.03.2015 - Varna priprava hrane na piknikih

13.03.2015 - Varna uporaba materialov v stiku z živili

10.03.2015 - Varnost živil v izrednih razmerah – poplave (priporočila Svetovne zdravstvene organizacije)

06.03.2015 - Podobna biološka zdravila – enaka, vendar drugačna

03.03.2015 - Obolevnost za rakom v Sloveniji večja za 30 odstotkov

27.02.2015 - V Pomurju več raka debelega črevesa ali danke in slabši odziv na program Svit

24.02.2015 - Nasveti, ki izboljšajo spomin in okrepijo možgane