Aktualno
Nasveti, ki izboljšajo spomin in okrepijo možgane
Mnogo je vaj, s katerimi lahko izboljšate možganske funkcije in okrepite spomin. V svoje življenje jih dodajajte vsak dan in kmalu boste opazili izboljšanje.
Igre in zabava
Že s pomočjo iger in zabave lahko naredite veliko. Igrajte se igro spomin, vnuki jo zagotovo obožujejo. Kartajte s svojimi prijatelji, sorodniki. Tudi razne sestavljanke so lahko v veliko pomoč za urjenje možganov. Te lahko potem obesite namesto slik ali pa jih podarite.
Družite se z vnuki
Če imate vnuke, jih povabite k sebi vsaj enkrat tedensko in se z njimi aktivno igrajte. Otroci so polni domišljije, skupaj sestavljajte, izrezujte, barvajte, se igrajte razne igre, se učite pesmice …
Pišite dnevnik
Vsak večer, preden zaspite, si vzemite nekaj minut in zapišite vse, kar se vam je tekom dneva zgodilo. Zapišite svoje občutke, svoje želje, načrte, svoje misli.
Prehrana
Zelo pomembna je tudi zdrava in uravnotežena prehrana. Jejte hrano, ki je bogata z antioksidanti, jejte sveže sadje in zelenjavo, oreščke, ribe. Dokazano je tudi, da ima kofein zelo pozitiven vpliv na možgane, zato si privoščite dnevno skodelico prave, nesladkane kave.
Prenehajte s kajenjem!
Kajenje uničuje tudi možganske funkcije. Ni ene stvari, ki bi jo lahko našteli kot pozitivno prednost kajenja. Zato zaključite s tem. Raje se odpravite na sprehod.
Sprehod
Fizična aktivnost je zelo pomembna. Če boste vsak dan redno pešačili vsaj pol ure, boste s tem krepili vse možganske funkcije. Pojdite na sprehod v vsakem vremenu, seveda primerno obuti in oblečeni. Ko boste enkrat izkusili, kako blagodejno vpliva sprehod na vaše zdravje, ne boste več izpustili niti enega dneva za sprehod v naravi.
Pokličite goste
Nikar ne bodite sami. Samota ni dobra, ne za vaše fizično, ne za psihično zdravje. Pokličite sosedo na kavo, poklepetajte z ljudmi v trgovini, na sprehodu, navežite nove stike in prijateljstva. Pokličite domače po telefonu, vsak dan se pogovarjajte.
Smejte se
Da je smeh pol zdravja, ni iz trte zvito. Če so vaše misli pozitivne, če se veliko smejete, je to zelo dobro za vaše zdravje. Družite se s pozitivnimi ljudmi, berite pozitivne novice in se izogibajte negativnim stvarem.
aktualno vse
03.05.2017 - Kako si lahko pomagate sami v primeru depresije?
24.04.2017 - Pridružite se projektu ADAM
24.04.2017 - Kakšni so načini zdravljenja depresije?
10.04.2017 - Kam po strokovno pomoč v primeru depresije?
05.04.2017 - Se soočate z depresijo?
21.03.2017 - Kako prepoznati depresijo?
17.03.2017 - Zakaj govoriti o depresiji?
21.09.2016 - Priporočila za uživanje soli
09.09.2016 - Srce
13.06.2016 - Vabilo na 20. obletnico sprejetja Ljubljanske listine o reformi zdravstvenega varstva v Evropi
06.06.2016 - Podpora družine je ključnega pomena pri telesni dejavnosti
15.04.2016 - Kaj se zgodi, če pogosto jemo jajca
25.03.2016 - Zakaj ne grem več v družbo? Inkontinenca oži naš socialni prostor.
13.07.2015 - Kaj telo sporoča, ko nas zgrabi želja po prav določeni hrani
13.07.2015 - O krompirju
13.07.2015 - V samo parih minutah se lahko zares rešite bolečin in preprečite mnoge bolezni!
13.07.2015 - Zobna pasta in klopi
13.07.2015 - Čudežna rastlina, ki zdravi možgane in takoj okrepi spomin!
23.04.2015 - Divja solata
17.04.2015 - Jajca
14.04.2015 - 35 nasvetov babice
07.04.2015 - Prioritetni dejavniki tveganja v hrani v Sloveniji (Priority risk factors in food in Slovenia)
07.04.2015 - Koristne povezave pri varnosti živil
07.04.2015 - 7. april - Svetovni dan zdravja 2015: Naj bo naša hrana varna - od kmetije do mize
07.04.2015 - Med
06.04.2015 - Zagotavljanje varne hrane na počitnicah
06.04.2015 - Varna hrana na potovanju - priporočila potnikom
03.04.2015 - Ravnanje s surovim perutninskim mesom v domači kuhinji
03.04.2015 - Priporočila za higiensko ravnanje s sladoledom
02.04.2015 - Kaj lahko sami naredimo za varno uporabo materialov v stiku z živili
01.04.2015 - Varnost živil v prehrani starejših
01.04.2015 - Brošura Higienska priporočila za varnost živil za potrošnike
01.04.2015 - Smrtonosna grenivka
01.04.2015 - ABC diete brez glutena oz. kje vse je gluten prisoten?
31.03.2015 - Varnost živil v prehrani nosečnic, otrok in starostnikov
30.03.2015 - Varno uživanje rib
30.03.2015 - Higiensko ravnanje s svežim sadjem in zelenjavo
30.03.2015 - Virusi v živilih
27.03.2015 - Ohlajevanje živil, shranjevanje ohlajenih živil
27.03.2015 - Mleko in mlekomati
26.03.2015 - Navzkrižno onesnaženje živil z mikroorganizmi
26.03.2015 - Toplotna obdelava in pogrevanje živil
26.03.2015 - Nekaj za zdravje
25.03.2015 - Higiena v domači kuhinji
25.03.2015 - Pomen umivanja rok v domači kuhinji
24.03.2015 - Higiensko ravnanje z jajci
23.03.2015 - Varno uživanje školjk
20.03.2015 - Higienska priporočila za varnost živil za potrošnike
20.03.2015 - Brošura Varnost živil v izrednih razmerah
19.03.2015 - Varna priprava hrane
18.03.2015 - Varna hrana
16.03.2015 - Splošno o zdravstveno ustrezni, varni hrani in prehranjevanju
16.03.2015 - Varna priprava hrane na piknikih
13.03.2015 - Varna uporaba materialov v stiku z živili
10.03.2015 - Varnost živil v izrednih razmerah – poplave (priporočila Svetovne zdravstvene organizacije)
06.03.2015 - Podobna biološka zdravila – enaka, vendar drugačna
03.03.2015 - Obolevnost za rakom v Sloveniji večja za 30 odstotkov
27.02.2015 - V Pomurju več raka debelega črevesa ali danke in slabši odziv na program Svit
24.02.2015 - Nasveti, ki izboljšajo spomin in okrepijo možgane