Aktualno

Zagotavljanje varne hrane na počitnicah

06.04.2015
 
Kadar na daljše potovanje ali počitnice s seboj vzamemo hrano, moramo poskrbeti za higiensko ravnanje z živili. Na pot običajno vzamemo že vnaprej pripravljena živila, zato so izrednega pomena varna priprava in pakiranje živil doma, varen prevoz in higiensko rokovanje z živili.
 
Kadar na daljše potovanje ali počitnice s seboj vzamemo hrano, moramo poskrbeti za higiensko ravnanje z živili. Na pot običajno vzamemo že vnaprej pripravljena živila, zato so izrednega pomena varna priprava in pakiranje živil doma, varen prevoz in higiensko rokovanje z živili. Zelo pomembno je načrtovanje primerne količine živil, da hrane po nepotrebnem ne zavržemo.
 
Priprava živil za na pot
Pred odhodom se pozanimamo, ali je v počitniškem objektu, kamor smo namenjeni, živila možno shranjevati v hladilniku/zamrzovalniku.
 
Pri pripravi in pakiranju živil, ki jih bomo odnesli s seboj, moramo upoštevati osnovna higienska načela za varno pripravo živil v domači kuhinji.
 
Živila, ki so obstojna na sobni temperaturi, vedno prenašamo v originalni embalaži, ki ščiti pred zunanjimi onesnaževali in neposredno svetlobo. Večjo pozornost je treba nameniti živilom, ki morajo biti shranjena pri nizkih temperaturah (mleko in mlečni izdelki, delikatesna živila, toplotno obdelana živila, pripravljena za zaužitje, sveže meso ...). Takšna živila prenašamo v hladilni torbi, ki zagotavlja primerno temperaturo.
 
Pri daljšem potovanju je priporočljivo, da vzamemo s seboj dve hladilni torbi. Pijačo in živila, ki jih bomo zaužili na poti, shranimo v priročno hladilno torbo, ločeno od ostalih živil, ki jih bomo uporabili kasneje na cilju. Hladilno torbo pred uporabo temeljito očistimo, da preprečimo morebitno onesnaženje živil med prevozom. Hitro pokvarljiva živila, ki so bila predhodno shranjena v zamrzovalniku in hladilniku, shranimo v ohlajene hladilne torbe, tik pred odhodom.
 
Živila morajo biti pakirana v čisti, neprepustni in za živila primerni embalaži. Surova živila (npr.meso, jajca) shranjujemo ločeno od kuhanih in delikatesnih živil ter ločeno od živil, ki jih zaužijemo surova (sadje, zelenjava). Najbolje jih je shraniti na dnu hladilne torbe ali v ločeni torbi.
 
Toplotno obdelana živila (npr. golaž) morajo biti dobro ohlajena, preden jih shranimo v hladilno torbo. Položimo jih nad surovimi živili. Na živila položimo ohlajena hladilna telesa, nato nadaljujemo po plasteh (živila – hladilna telesa – živila – hladilna telesa).
 
Da zagotovimo varen prevoz živil, je priporočena temperatura v hladilni torbi do 5°C (upoštevamo priporočene temperature proizvajalca). Do vrha napolnjena hladilna torba zadrži nizko temperaturo dalj časa, zato ves preostali prazen prostor napolnimo s hladilnimi telesi. Odpiramo jo čim manj pogosto in za čim krajši čas.
 
Transport živil med potjo
Hladilno torbo v avtu položimo na najhladnejše mesto, ki naj ne bo izpostavljeno neposrednim sočnim žarkom. Poleti je to običajno klimatizirana potniška kabina, pozimi pa prtljažnik. Za ohranjanje ustrezne temperature hladilno torbo odpiramo čim redkeje in za čim krajši čas. Med postanki torbo pustimo v avtu in iz nje postrežemo le toliko živil, kolikor jih bomo takoj zaužili.
 
Higiena rok
Tudi na potovanjih in počitnicah je zelo pomembno vzdrževanje in zagotavljanje čistih rok za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni, zlasti črevesnih. Z umazanimi rokami lahko onesnažimo tudi živila. V primeru, da si rok ne moremo umiti s tekočo vodo in milom, za čiščenje rok na poti uporabimo čistilne ali razkuževalne robčke.
 
Shranjevanje živil na cilju
Ob prihodu na cilj vsa živila pregledamo, preden jih shranimo v hladilnik. Če smo imeli v hladilni torbi zamrznjena živila, ki so se odtajala, jih porabimo takoj. Če imamo toplotno obdelana in pred potovanjem zamrznjena živila, pa jih pred porabo toplotno obdelamo ali pogrejemo tako, da središčna temperatura živila doseže najmanj 75ºC (npr. golaž in jedi na žlico prevremo). Vsa hitro pokvarljiva živila in toplotno obdelana živila, ki so bila na sobni temperaturi več kot dve uri, zavržemo.
 
Varnost živil v vročih poletnih dneh
V vročih poletnih dneh je pripravljena hrana v primerjavi s hladnimi dnevi v letu manj časa primerna za uživanje. Zaradi višjih temperatur zraka se bakterije v živilih hitreje razmnožujejo, kar predstavlja večje tveganje za okužbe in zastrupitve z živili. Na potovanju v poletnih dneh moramo biti še veliko bolj pozorni na higiensko pripravo živil in shranjevanje živil v varnih temperaturnih območjih.
 
Na jadranju
Na večjih jadrnicah in motornih čolnih so že vgrajene hladilne naprave. Ker pa na manjših plovilih ni hladilnikov, moramo že vnaprej zagotoviti ohlajene hladilne torbe in večje število hladilnih teles.
Če traja bivanje na plovilu več dni (hladilne torbe s hladilnimi telesi zagotavljajo hlajenje največ 12 ur), s seboj odnesemo živila, ki so obstojna na sobni temperaturi (konzerve z mesom ali ribami, konzerve pripravljenih jedi, sterilizirano mleko, kruh oziroma krekerje itd.) in primerno količino pitne vode. Ta živila v originalni embalaži shranjujemo v najhladnejšem delu plovila v čistem pokritem zaboju, zaščitenem pred direktnim soncem in vetrom.
 
Literatura/viri:
  1. Handling Food Safely on the Road, 10.1.2011, dostopno na:http://www.fsis.usda.gov/PDF/Handling_Food_Safely_on_the_Road.pdf
  2. Nacionalni inštitut za javno zdravje, dokumenti o zagotavljanju varnosti živil, Dostopno na:http://www.nijz.si/podrocja-dela/moje-okolje/zivila
  3. P. Pollak, D. Mehikić, N. Klun, N. Dekleva: Smernice dobre higienske prakse/HACCP za gostinstvo, Ljubljana: Gospodarska zbornica Slovenije: Obrtna zbornica Slovenije, 2002.
  4. P. Pollak, D. Mehikić, N. Klun, N. Dekleva:Smernice dobre higienske prakse in uporabe načel HACCP v gostinstvu, Ljubljana:Turistična gostinska zbornica pri Gospodarski zbornici Slovenije,Sekcija za gostinstvo in turizem pri  Obrtno – podjetniški zbornici Slovenije, 2010.
Vir: NIJZ

aktualno vse

03.05.2017 - Kako si lahko pomagate sami v primeru depresije?

24.04.2017 - Pridružite se projektu ADAM

24.04.2017 - Kakšni so načini zdravljenja depresije?

10.04.2017 - Kam po strokovno pomoč v primeru depresije?

05.04.2017 - Se soočate z depresijo?

21.03.2017 - Kako prepoznati depresijo?

17.03.2017 - Zakaj govoriti o depresiji?

21.09.2016 - Priporočila za uživanje soli

09.09.2016 - Srce

13.06.2016 - Vabilo na 20. obletnico sprejetja Ljubljanske listine o reformi zdravstvenega varstva v Evropi

06.06.2016 - Podpora družine je ključnega pomena pri telesni dejavnosti

15.04.2016 - Kaj se zgodi, če pogosto jemo jajca

25.03.2016 - Zakaj ne grem več v družbo? Inkontinenca oži naš socialni prostor.

13.07.2015 - Kaj telo sporoča, ko nas zgrabi želja po prav določeni hrani

13.07.2015 - O krompirju

13.07.2015 - V samo parih minutah se lahko zares rešite bolečin in preprečite mnoge bolezni!

13.07.2015 - Zobna pasta in klopi

13.07.2015 - Čudežna rastlina, ki zdravi možgane in takoj okrepi spomin!

23.04.2015 - Divja solata

17.04.2015 - Jajca

14.04.2015 - 35 nasvetov babice

07.04.2015 - Prioritetni dejavniki tveganja v hrani v Sloveniji (Priority risk factors in food in Slovenia)

07.04.2015 - Koristne povezave pri varnosti živil

07.04.2015 - 7. april - Svetovni dan zdravja 2015: Naj bo naša hrana varna - od kmetije do mize

07.04.2015 - Med

06.04.2015 - Zagotavljanje varne hrane na počitnicah

06.04.2015 - Varna hrana na potovanju - priporočila potnikom

03.04.2015 - Ravnanje s surovim perutninskim mesom v domači kuhinji

03.04.2015 - Priporočila za higiensko ravnanje s sladoledom

02.04.2015 - Kaj lahko sami naredimo za varno uporabo materialov v stiku z živili

01.04.2015 - Varnost živil v prehrani starejših

01.04.2015 - Brošura Higienska priporočila za varnost živil za potrošnike

01.04.2015 - Smrtonosna grenivka

01.04.2015 - ABC diete brez glutena oz. kje vse je gluten prisoten?

31.03.2015 - Varnost živil v prehrani nosečnic, otrok in starostnikov

30.03.2015 - Varno uživanje rib

30.03.2015 - Higiensko ravnanje s svežim sadjem in zelenjavo

30.03.2015 - Virusi v živilih

27.03.2015 - Ohlajevanje živil, shranjevanje ohlajenih živil

27.03.2015 - Mleko in mlekomati

26.03.2015 - Navzkrižno onesnaženje živil z mikroorganizmi

26.03.2015 - Toplotna obdelava in pogrevanje živil

26.03.2015 - Nekaj za zdravje

25.03.2015 - Higiena v domači kuhinji

25.03.2015 - Pomen umivanja rok v domači kuhinji

24.03.2015 - Tvegana živila, najpogostejši povzročitelji okužb in zastrupitev z živili (OZŽ) ter preventivni ukrepi za preprečevanje OZŽ

24.03.2015 - Higiensko ravnanje z jajci

23.03.2015 - Varno uživanje školjk

20.03.2015 - Higienska priporočila za varnost živil za potrošnike

20.03.2015 - Brošura Varnost živil v izrednih razmerah

19.03.2015 - Varna priprava hrane

18.03.2015 - Varna hrana

16.03.2015 - Splošno o zdravstveno ustrezni, varni hrani in prehranjevanju

16.03.2015 - Varna priprava hrane na piknikih

13.03.2015 - Varna uporaba materialov v stiku z živili

10.03.2015 - Varnost živil v izrednih razmerah – poplave (priporočila Svetovne zdravstvene organizacije)

06.03.2015 - Podobna biološka zdravila – enaka, vendar drugačna

03.03.2015 - Obolevnost za rakom v Sloveniji večja za 30 odstotkov

27.02.2015 - V Pomurju več raka debelega črevesa ali danke in slabši odziv na program Svit

24.02.2015 - Nasveti, ki izboljšajo spomin in okrepijo možgane