Aktualno

Higiena v domači kuhinji

25.03.2015

Tudi priprava jedi v domači kuhinji predstavlja tveganje za zdravje oziroma vir okužbe. Da bi to preprečili, je tudi v domačem okolju treba zagotoviti izvajanje osnovnih higienskih načel
 
V domačih kuhinjah se dnevno izvaja priprava obrokov hrane, v celoti ali kot dokončna priprava vnaprej pripravljenih jedi. Priprava in uživanje obrokov hrane v našem vsakdanjem življenju, kakor tudi ob posebnih priložnostih (praznikih), predstavlja eno od priložnosti za druženje družinskih članov, prijateljev, sproščen klepet ob hrani, za razvajanje čutov ...
 
Zelo pomembno je, da je hrana, ki jo ponudimo, varna. Večkrat pozabimo, da lahko tudi priprava jedi v domači kuhinji predstavlja tveganje za zdravje oziroma vir okužbe. Da bi to preprečili, je tudi v domačem okolju treba zagotoviti izvajanje osnovnih higienskih načel.
 
Zagotoviti je treba redno čiščenje in vzdrževanje kuhinje in pripadajočih prostorov, kuhinjske opreme, posode, pribora, pripomočkov, posod za odpadke…Zagotoviti je treba primerno nabavo in shranjevanje živil (več na povezavi: Nasveti za potrošnike pri nakupu, prenosu/prevozu in shranjevanju živil) ter pazljivo rokovanje s surovimi živili in pripravljeno hrano. Zelo pomembno je dosledno zagotavljanje čistoče rok in osebne higiene oseb, ki sodelujejo pri pripravi hrane.
 
Vir: slika sweet-art.coil/Drawimages/kitchen-cat.jpg
 
Priprava kuhinje za delo z živili
Pred pripravo hrane v kuhinji je treba zagotoviti, da so vse delovne površine, s katerimi bodo živila prišla v stik, čiste. Pri pripravi hrane in kuhanju moramo uporabljati le čisto posodo, pribor in pripomočke. Delo si organiziramo tako, da tudi med pripravo hrane, po opravljenih posameznih fazah priprave živil, opravimo sprotno čiščenje. Pri čiščenju in pomivanju posode je treba biti čimbolj dosleden, saj ostanki hrane predstavljajo dobre pogoje za razmnoževanje klic ter privabljajo mrčes in druge živali (hišne ljubljenčke, pa tudi miši ipd.).
 
Preprečevanje onesnaženja živil s prenosom prek kuhinjskih pripomočkov, površin, posode, surovih živil (preprečevanje navzkrižnega onesnaženja)
Pomembno je preprečevanje navzkrižnega onesnaženja. Surova živila, kot so meso, perutnina, jajca, ribe, pa tudi neočiščena zelenjava, sadje in druga živila, lahko onesnažijo ostala živila. Zato si je treba po rokovanju z njimi skrbno umiti roke in čim prej očistiti vse površine, s katerimi so prišla v stik, odpadke pa takoj odstraniti v posode za odpadke. Včasih je za učinkovito čiščenje površin potrebno opraviti še predčiščenje: če so na površinah beljakovinski ostanki, izvedemo predčiščenje z mlačno vodo, pri zelo mastnih nečistočah pa z vročo vodo, nato nadaljujemo z običajnim čiščenjem. Čiščenje izvedemo s toplo vodo, detergentom in splaknemo s čisto, vročo vodo. Pri delu v kuhinji dosledno pazimo na preprečevanje  prenosa klic prek površin, pripomočkov, pribora, kuhinjskih krp. Salamoreznico po uporabi sproti očistimo. Kruh režemo le na njemu namenjeni deski. Termično obdelano meso nikoli ne režemo na deskah, na katerih režemo surovo meso. Surovo meso režemo na deski za obdelavo surovega mesa, surovo perutninsko meso pa na deski, namenjeni le za surovo perutnino. Surovo zelenjavo obdelujemo le na deski, ki je namenjena surovi zelenjavi (več na povezavi: Navzkrižno onesnaženje živil z mikroorganizmi).
 
Umivanje rok
Roke osebe, ki dela z živili, morajo biti čiste. Še posebno je pomembno umivanje rok po rokovanju s surovimi živili, odstranjevanju odpadkov oziroma po stiku z drugimi nečistočami (nečistimi površinami npr. kljukami, telefonom…) in seveda po uporabi stranišča (več na povezavi:Pomen umivanja rok v domači kuhinji).
 
Odstranjevanje odpadkov
Zagotoviti je  treba  sprotno odstranjevanje kuhinjskih odpadkov iz  kuhinje. Priporočamo ločevanje organskih odpadkov od ostalih v kuhinji. Za zbiranje v kuhinji naj se uporabljajo pokrite posode za odpadke, na nožno odpiranje, z vloženo vrečko za enkratno uporabo. Posode za odpadke je treba redno vzdrževati in čistiti s toplo vodo in ustreznim detergentom.
 
Vzdrževanje opreme
  • Omare, hladilnike, zamrzovalnike in shrambe za živila je treba redno čistiti in jih vzdrževati.
  • Živila, ki se shranjujejo, morajo biti primerno zaščitena in v primerni embalaži. Istovrstna živila shranjujemo po načelu izpodrivanja živil – tiste z daljšim rokom trajanja shranjujemo bolj zadaj in za uporabo jemljemo tista, ki so postavljena na policah spredaj, s krajšim rokom trajanja. Pri jemanju živil s polic smo pozorni na rok trajanja.
  • Kuhinjo je treba občasno generalno očistiti. Takrat očistimo tudi napo, stenske obloge, kuhinjske odtoke, pozabiti pa ne smemo tudi na manjše predmete in tiste, ki niso v uporabi vsak dan, so prav tako lahko vir nesnage: gospodinjski pripomočki in aparati, posode za shranjevanje začimb in drugih živil, pečice, mikrovalovno pečico …
  • Redno čistimo tudi pomivalni stroj, njegove površine (vrata, tesnilne gume …) in dele (filter). Za učinkovito strojno pomivanje posode je treba mehansko predčiščenje le-te.
Čistilna sredstva in pribor za čiščenje
Za čiščenje najpogosteje uporabljamo čisto toplo/vročo vodo in namenska sredstva. Ob nabavi čistil se seznanimo z navodili za uporabo in jih pri uporabi tudi upoštevamo (več na povezavi: Uporaba čistil in razkužil v domači kuhinji).
 
Da preprečimo prenos klic prek čistilnega pribora, je treba za ločena opravila uporabljati ločen pribor (krpe, gobice, vedra …). Če jih uporabljamo večkrat, jih po vsakem opravilu operemo s toplo vodo in čistilnim sredstvom, dobro splaknemo in posušimo.
 
Pozorni moramo biti tudi pri uporabi tekstilnih kuhinjskih krp, ki so lahko pogosto vir klic, zato jih je treba redno menjavati. Kuhinjske krpe naj bodo iz materialov, ki jih lahko vzdržujemo s pranjem na 95 °. Krpe iz mikrovlaken in drugih materialov peremo na 95 °C, če je tako označeno na izdelkih. Za umazana opravila naj se uporabljajo papirnate brisače.
 
Zaščita pred insekti in glodavci
V kuhinjah, še posebno v kuhinjah individualnih zgradb, ki imajo vhod iz dvorišča, je treba poskrbeti za zaščito pred vdorom insektov - žuželk, glodavcev, ptičev … Za zaščito pred insekti je  priporočljivo uporabljati mehanska sredstva za zatiranje oziroma zadrževanje mrčesa (lepilne površine, komarniki...) in vabe za glodavce. Ob uporabi insekticidov – sredstev za zatiranje žuželk (spreji, pršila…), je treba odstraniti in zaščititi živila, po priporočenem kontaktnem času površine dobro očistiti, prostor pa prezračiti. Če se v večstanovanjski zgradbi ali posamezni stanovanjski hiši pojavijo ščurki, mravlje in druga golazen, ki ji nismo kos, je za njihovo učinkovito odstranitev potrebna pomoč pristojnih služb.
 
Ravnanje ob prisotnosti domačih živali v kuhinji
Hišni ljubljenčki: psi, mačke, ptice idr. lahko prenašajo številne klice. Po stiku z njimi ali z njihovimi posodami za hrano, si je vedno potrebno umiti roke. Pomivanje in shranjevanje posode za hranjenje živali mora biti ločeno od ostale posode za pripravo hrane.
 
Vir: slika sweet-art.coil/Drawimages/kitchen-cat.jpg
 
Viri:
4. Kraigher A. Hočevar Grom A. Deset zlatih pravil za pripravo higiensko ustrezne hrane, IVZ/MZ Ljubljana 1999
 
 
Vir: NIJZ

aktualno vse

03.05.2017 - Kako si lahko pomagate sami v primeru depresije?

24.04.2017 - Pridružite se projektu ADAM

24.04.2017 - Kakšni so načini zdravljenja depresije?

10.04.2017 - Kam po strokovno pomoč v primeru depresije?

05.04.2017 - Se soočate z depresijo?

21.03.2017 - Kako prepoznati depresijo?

17.03.2017 - Zakaj govoriti o depresiji?

21.09.2016 - Priporočila za uživanje soli

09.09.2016 - Srce

13.06.2016 - Vabilo na 20. obletnico sprejetja Ljubljanske listine o reformi zdravstvenega varstva v Evropi

06.06.2016 - Podpora družine je ključnega pomena pri telesni dejavnosti

15.04.2016 - Kaj se zgodi, če pogosto jemo jajca

25.03.2016 - Zakaj ne grem več v družbo? Inkontinenca oži naš socialni prostor.

13.07.2015 - Kaj telo sporoča, ko nas zgrabi želja po prav določeni hrani

13.07.2015 - O krompirju

13.07.2015 - V samo parih minutah se lahko zares rešite bolečin in preprečite mnoge bolezni!

13.07.2015 - Zobna pasta in klopi

13.07.2015 - Čudežna rastlina, ki zdravi možgane in takoj okrepi spomin!

23.04.2015 - Divja solata

17.04.2015 - Jajca

14.04.2015 - 35 nasvetov babice

07.04.2015 - Prioritetni dejavniki tveganja v hrani v Sloveniji (Priority risk factors in food in Slovenia)

07.04.2015 - Koristne povezave pri varnosti živil

07.04.2015 - 7. april - Svetovni dan zdravja 2015: Naj bo naša hrana varna - od kmetije do mize

07.04.2015 - Med

06.04.2015 - Zagotavljanje varne hrane na počitnicah

06.04.2015 - Varna hrana na potovanju - priporočila potnikom

03.04.2015 - Ravnanje s surovim perutninskim mesom v domači kuhinji

03.04.2015 - Priporočila za higiensko ravnanje s sladoledom

02.04.2015 - Kaj lahko sami naredimo za varno uporabo materialov v stiku z živili

01.04.2015 - Varnost živil v prehrani starejših

01.04.2015 - Brošura Higienska priporočila za varnost živil za potrošnike

01.04.2015 - Smrtonosna grenivka

01.04.2015 - ABC diete brez glutena oz. kje vse je gluten prisoten?

31.03.2015 - Varnost živil v prehrani nosečnic, otrok in starostnikov

30.03.2015 - Varno uživanje rib

30.03.2015 - Higiensko ravnanje s svežim sadjem in zelenjavo

30.03.2015 - Virusi v živilih

27.03.2015 - Ohlajevanje živil, shranjevanje ohlajenih živil

27.03.2015 - Mleko in mlekomati

26.03.2015 - Navzkrižno onesnaženje živil z mikroorganizmi

26.03.2015 - Toplotna obdelava in pogrevanje živil

26.03.2015 - Nekaj za zdravje

25.03.2015 - Higiena v domači kuhinji

25.03.2015 - Pomen umivanja rok v domači kuhinji

24.03.2015 - Tvegana živila, najpogostejši povzročitelji okužb in zastrupitev z živili (OZŽ) ter preventivni ukrepi za preprečevanje OZŽ

24.03.2015 - Higiensko ravnanje z jajci

23.03.2015 - Varno uživanje školjk

20.03.2015 - Higienska priporočila za varnost živil za potrošnike

20.03.2015 - Brošura Varnost živil v izrednih razmerah

19.03.2015 - Varna priprava hrane

18.03.2015 - Varna hrana

16.03.2015 - Splošno o zdravstveno ustrezni, varni hrani in prehranjevanju

16.03.2015 - Varna priprava hrane na piknikih

13.03.2015 - Varna uporaba materialov v stiku z živili

10.03.2015 - Varnost živil v izrednih razmerah – poplave (priporočila Svetovne zdravstvene organizacije)

06.03.2015 - Podobna biološka zdravila – enaka, vendar drugačna

03.03.2015 - Obolevnost za rakom v Sloveniji večja za 30 odstotkov

27.02.2015 - V Pomurju več raka debelega črevesa ali danke in slabši odziv na program Svit

24.02.2015 - Nasveti, ki izboljšajo spomin in okrepijo možgane