Aktualno
Kaj lahko sami naredimo za varno uporabo materialov v stiku z živili
- Po odprtju konzerve živilo takoj prestavite iz konzerve v stekleno, keramično ali plastično posodo, ki jo, če hrane ne boste takoj pojedli, shranite v hladilniku.
- Embalirana živila shranjujte pri zmernih temperaturah (npr. plastenk za vodo v poletnem času ne shranjujte v avtu, saj so temperature v zaprtem avtu na soncu lahko poleti zelo visoke).
- Kovinskih pokrovov za steklene kozarce za vlaganje ne uporabljajte večkrat (niso namenjeni večkratni uporabi), ampak uporabite nove, nerabljene in preberite navodila (včasih pokrovi niso primerni za stik z vsemi vrstami živil).
- Že rabljeno embalažo uporabite le za tista živila, za katera je bila tudi prvotno namenjena (npr. olje shranjujte v plastenki, v kateri se je tudi prej nahajalo olje, ali v steklenici). Proizvajalci preskušajo embalažo za določen namen uporabe, za katerega je preverjena, za druge pa morda ni.
- Ne uporabljajte aluminijskih posod in embalaže za kisla in slana živila.
- Pri grelnikih vode čim redkeje odstranjujte vodni kamen. Ko ga odstranite, oziroma pred uporabo novega grelnika prvih pet zakuhanih vod zavrzite. V grelnikih nikoli ne kuhajte vode, ki je ostala od prejšnje uporabe. Vsakič uporabite svežo vodo.
- V posodi iz nerjavečega jekla pred prvo uporabo zakuhajte razredčen kis in raztopino zavrzite.
- Ne uporabljajte keramične, melaminske ali emajlirane posode, pri kateri ste opazili vidne spremembe površine.
- Vino ali sokove iz kristalnih kozarcev uživajte samo ob posebnih priložnostih.
- Ne puščajte pribora (kuhalnic, zajemalk …) v posodi s hrano med kuhanjem.
- Ne pregrevajte praznih posod z zaščitnimi teflonskimi prevlekami.
aktualno vse
03.05.2017 - Kako si lahko pomagate sami v primeru depresije?
24.04.2017 - Pridružite se projektu ADAM
24.04.2017 - Kakšni so načini zdravljenja depresije?
10.04.2017 - Kam po strokovno pomoč v primeru depresije?
05.04.2017 - Se soočate z depresijo?
21.03.2017 - Kako prepoznati depresijo?
17.03.2017 - Zakaj govoriti o depresiji?
21.09.2016 - Priporočila za uživanje soli
09.09.2016 - Srce
13.06.2016 - Vabilo na 20. obletnico sprejetja Ljubljanske listine o reformi zdravstvenega varstva v Evropi
06.06.2016 - Podpora družine je ključnega pomena pri telesni dejavnosti
15.04.2016 - Kaj se zgodi, če pogosto jemo jajca
25.03.2016 - Zakaj ne grem več v družbo? Inkontinenca oži naš socialni prostor.
13.07.2015 - Kaj telo sporoča, ko nas zgrabi želja po prav določeni hrani
13.07.2015 - O krompirju
13.07.2015 - V samo parih minutah se lahko zares rešite bolečin in preprečite mnoge bolezni!
13.07.2015 - Zobna pasta in klopi
13.07.2015 - Čudežna rastlina, ki zdravi možgane in takoj okrepi spomin!
23.04.2015 - Divja solata
17.04.2015 - Jajca
14.04.2015 - 35 nasvetov babice
07.04.2015 - Prioritetni dejavniki tveganja v hrani v Sloveniji (Priority risk factors in food in Slovenia)
07.04.2015 - Koristne povezave pri varnosti živil
07.04.2015 - 7. april - Svetovni dan zdravja 2015: Naj bo naša hrana varna - od kmetije do mize
07.04.2015 - Med
06.04.2015 - Zagotavljanje varne hrane na počitnicah
06.04.2015 - Varna hrana na potovanju - priporočila potnikom
03.04.2015 - Ravnanje s surovim perutninskim mesom v domači kuhinji
03.04.2015 - Priporočila za higiensko ravnanje s sladoledom
02.04.2015 - Kaj lahko sami naredimo za varno uporabo materialov v stiku z živili
01.04.2015 - Varnost živil v prehrani starejših
01.04.2015 - Brošura Higienska priporočila za varnost živil za potrošnike
01.04.2015 - Smrtonosna grenivka
01.04.2015 - ABC diete brez glutena oz. kje vse je gluten prisoten?
31.03.2015 - Varnost živil v prehrani nosečnic, otrok in starostnikov
30.03.2015 - Varno uživanje rib
30.03.2015 - Higiensko ravnanje s svežim sadjem in zelenjavo
30.03.2015 - Virusi v živilih
27.03.2015 - Ohlajevanje živil, shranjevanje ohlajenih živil
27.03.2015 - Mleko in mlekomati
26.03.2015 - Navzkrižno onesnaženje živil z mikroorganizmi
26.03.2015 - Toplotna obdelava in pogrevanje živil
26.03.2015 - Nekaj za zdravje
25.03.2015 - Higiena v domači kuhinji
25.03.2015 - Pomen umivanja rok v domači kuhinji
24.03.2015 - Higiensko ravnanje z jajci
23.03.2015 - Varno uživanje školjk
20.03.2015 - Higienska priporočila za varnost živil za potrošnike
20.03.2015 - Brošura Varnost živil v izrednih razmerah
19.03.2015 - Varna priprava hrane
18.03.2015 - Varna hrana
16.03.2015 - Splošno o zdravstveno ustrezni, varni hrani in prehranjevanju
16.03.2015 - Varna priprava hrane na piknikih
13.03.2015 - Varna uporaba materialov v stiku z živili
10.03.2015 - Varnost živil v izrednih razmerah – poplave (priporočila Svetovne zdravstvene organizacije)
06.03.2015 - Podobna biološka zdravila – enaka, vendar drugačna
03.03.2015 - Obolevnost za rakom v Sloveniji večja za 30 odstotkov
27.02.2015 - V Pomurju več raka debelega črevesa ali danke in slabši odziv na program Svit
24.02.2015 - Nasveti, ki izboljšajo spomin in okrepijo možgane