Aktualno

Varna hrana na potovanju - priporočila potnikom

06.04.2015
 
Na potovanju ljudje zbolijo največkrat zaradi uživanja onesnažene hrane in/ali vode, s katerima se lahko prenašajo povzročitelji mnogih pomembnih nalezljivih bolezni.
 
Na potovanju ljudje zbolijo  največkrat  zaradi uživanja onesnažene hrane in/ali vode, s katerima se lahko prenašajo povzročitelji mnogih pomembnih nalezljivih bolezni.
 
Najpogostejša zdravstvena težava popotnikov je potovalna driska. Pojavi se pri 20 - 50 % popotnikov, ki potujejo  v dežele z nižjim higienskim standardom. Zaradi potovalne driske je na posteljo vezan vsak tretji potnik in 40% potnikov je prisiljeno prilagoditi nadaljevanje potovanja zdravstvenemu stanju. Bolezen se navadno začne z bolečinami v trebuhu, siljenjem na bruhanje in bruhanjem, drisko. Nekateri bolniki imajo vročino. Bolezen lahko traja nekaj dni, redko več, nadomestiti je treba izgubljeno tekočino in elektrolite. V ta namen je priporočljiva uporaba oralnih rehidracijskih raztopin. Sicer bolnik lahko uživa  različno hrano ali pije po želji, izogibati se mora le zelo sladkim, gaziranim pijačam ali mastni hrani. V hujših primerih je potrebno poiskati zdravniško pomoč.
 
Pri preprečevanju potovalne driske je najpomembnejše upoštevanje splošnih higienskih načel (zlasti umivanje rok) ter skrbna izbira hrane in izključna uporaba originalno zaprtih embaliranih pijač.
 
Potnik naj:
  • Ne uživa  hrane, za katero se ve ali predvideva, da je stala več ur na sobni temperaturi. Uživa naj le prekuhano in vročo hrano;
  • Se izogiba surovi hrani in zelenjavi ter sadju, ki ga ni mogoče olupiti. Zavrže naj poškodovano sadje;
  • Se izogiba ulični prehrani. Uživa naj le sladoled, ki je enoporcijsko predpakiran in je industrijskega izvora;
  • Uživa samo mlečne izdelke za katere je prepričan, da so bili pasterizirani;
  • V restavracijah ne uživa hladnih predjedi;
  • Pije le originalno zaprto embalirano vodo. Ustekleničeno vodo pogosto prodajalci napolnijo kar iz pipe, zato je treba vsako steklenico ali plastenko posebej preveriti ali je tovarniško zaprta;
  • V pijačo ne dodaja ledu, saj so lahko tudi kocke ledu vir okužbe;
  • Pozornost posveti tudi  čistoči jedilne posode in pribora. Uporablja naj jedilni pribor za enkratno uporabo;
  • Si redno umiva roke z vodo in milom, posebno pred jedjo in po uporabi stranišča in/ali uporablja alkoholne robčke za enkratno uporabo.
 
Splošno pravilo glede izbire hrane na potovanju je: SKUHAJ, OLUPI ali PUSTI!
 
Katera hrana in pijača je bolj primerna in katera manj?
Primernejša hrana
Tvegana hrana
  • toplotno obdelana hrana, vzdrževana na temperaturi >65°C do zaužitja
  • predpakirana suha hrana (kruh, krekerji)
  • zelo sladka hrana (sirup, marmelada)
  • sveža zelenjava in sadje, ki ju očistimo in olupimo sami
  • embalirana pijača - originalno zaprta
  • hrana, postrežena na sobni temperaturi
  • hrana, ki ni toplotno obdelana
  • solata in druga surova zelenjava
  • neolupljena zelenjava in sadje (paradižnik, jagode, grozdje itd.)
  • nepasterizirano mleko in mlečni izdelki
  • voda iz pipe, kocke ledu
  • ulična hrana, sladoled
  • kremne sladice
  • solatni prelivi
  • morski sadeži (školjke, raki)
 
V primeru, da potujemo z dojenčkom ali malim otrokom priporočamo uporabo industrijsko pripravljene otroške hrane (žitne kašice, sterilizirane sadne in zelenjavne kašice…).
 
Literatura:
1.  WHO. International travel and health 2010: Environmental health risk. Dostopno na URLhttp://www.who.int/ith/ITH2010.pdf
2.  Pirnat N., Grilc E. Svetovanje potnikom pred odhodom v tujino. Zbornik 2.strokovnega seminarja Aerogeno prenosljive nalezljive bolezni. Ljubljana 2003.
3.  Zloženka Zavoda za zdravstveno varstvo Ljubljana ter Inštituta za varovanje zdravja ZDRAVI NA POT IN NAZAJ. Ljubljana 2009.
 
Vir: NIJZ

aktualno vse

03.05.2017 - Kako si lahko pomagate sami v primeru depresije?

24.04.2017 - Pridružite se projektu ADAM

24.04.2017 - Kakšni so načini zdravljenja depresije?

10.04.2017 - Kam po strokovno pomoč v primeru depresije?

05.04.2017 - Se soočate z depresijo?

21.03.2017 - Kako prepoznati depresijo?

17.03.2017 - Zakaj govoriti o depresiji?

21.09.2016 - Priporočila za uživanje soli

09.09.2016 - Srce

13.06.2016 - Vabilo na 20. obletnico sprejetja Ljubljanske listine o reformi zdravstvenega varstva v Evropi

06.06.2016 - Podpora družine je ključnega pomena pri telesni dejavnosti

15.04.2016 - Kaj se zgodi, če pogosto jemo jajca

25.03.2016 - Zakaj ne grem več v družbo? Inkontinenca oži naš socialni prostor.

13.07.2015 - Kaj telo sporoča, ko nas zgrabi želja po prav določeni hrani

13.07.2015 - O krompirju

13.07.2015 - V samo parih minutah se lahko zares rešite bolečin in preprečite mnoge bolezni!

13.07.2015 - Zobna pasta in klopi

13.07.2015 - Čudežna rastlina, ki zdravi možgane in takoj okrepi spomin!

23.04.2015 - Divja solata

17.04.2015 - Jajca

14.04.2015 - 35 nasvetov babice

07.04.2015 - Prioritetni dejavniki tveganja v hrani v Sloveniji (Priority risk factors in food in Slovenia)

07.04.2015 - Koristne povezave pri varnosti živil

07.04.2015 - 7. april - Svetovni dan zdravja 2015: Naj bo naša hrana varna - od kmetije do mize

07.04.2015 - Med

06.04.2015 - Zagotavljanje varne hrane na počitnicah

06.04.2015 - Varna hrana na potovanju - priporočila potnikom

03.04.2015 - Ravnanje s surovim perutninskim mesom v domači kuhinji

03.04.2015 - Priporočila za higiensko ravnanje s sladoledom

02.04.2015 - Kaj lahko sami naredimo za varno uporabo materialov v stiku z živili

01.04.2015 - Varnost živil v prehrani starejših

01.04.2015 - Brošura Higienska priporočila za varnost živil za potrošnike

01.04.2015 - Smrtonosna grenivka

01.04.2015 - ABC diete brez glutena oz. kje vse je gluten prisoten?

31.03.2015 - Varnost živil v prehrani nosečnic, otrok in starostnikov

30.03.2015 - Varno uživanje rib

30.03.2015 - Higiensko ravnanje s svežim sadjem in zelenjavo

30.03.2015 - Virusi v živilih

27.03.2015 - Ohlajevanje živil, shranjevanje ohlajenih živil

27.03.2015 - Mleko in mlekomati

26.03.2015 - Navzkrižno onesnaženje živil z mikroorganizmi

26.03.2015 - Toplotna obdelava in pogrevanje živil

26.03.2015 - Nekaj za zdravje

25.03.2015 - Higiena v domači kuhinji

25.03.2015 - Pomen umivanja rok v domači kuhinji

24.03.2015 - Tvegana živila, najpogostejši povzročitelji okužb in zastrupitev z živili (OZŽ) ter preventivni ukrepi za preprečevanje OZŽ

24.03.2015 - Higiensko ravnanje z jajci

23.03.2015 - Varno uživanje školjk

20.03.2015 - Higienska priporočila za varnost živil za potrošnike

20.03.2015 - Brošura Varnost živil v izrednih razmerah

19.03.2015 - Varna priprava hrane

18.03.2015 - Varna hrana

16.03.2015 - Splošno o zdravstveno ustrezni, varni hrani in prehranjevanju

16.03.2015 - Varna priprava hrane na piknikih

13.03.2015 - Varna uporaba materialov v stiku z živili

10.03.2015 - Varnost živil v izrednih razmerah – poplave (priporočila Svetovne zdravstvene organizacije)

06.03.2015 - Podobna biološka zdravila – enaka, vendar drugačna

03.03.2015 - Obolevnost za rakom v Sloveniji večja za 30 odstotkov

27.02.2015 - V Pomurju več raka debelega črevesa ali danke in slabši odziv na program Svit

24.02.2015 - Nasveti, ki izboljšajo spomin in okrepijo možgane