Aktualno

Obolevnost za rakom v Sloveniji večja za 30 odstotkov

03.03.2015
 
Od leta 2001 do leta 2011 se je letno število obolelih za rakom povečalo z 10.000 na 13.000. Tretjino vseh rakov bi lahko po mnenju strokovnjakov preprečili z zdravim načinom življenja.
 
Leta 2011 - za to leto so najnovejši podatki v slovenskem registru raka - so raka na novo odkrili pri 12.950 Slovencih, kar je skoraj 3.000 primerov raka več kot deset let prej. Deloma je to posledica boljše diagnostike, deloma pa staranja prebivalstva.
 
Več kot polovica obolelih ima enega od petih najpogostejših vrst raka: debelega črevesa in danke, pljuč, dojke, prostate ali kožnega raka. Vse pa so bolj ali manj povezane z nezdravim življenjskim slogom - s kajenjem, nezdravim prehranjevanjem, s čezmerno telesno težo, pitjem alkoholnih pijač, premajhno telesno dejavnostjo, kožni rak pa s čezmernim sončenjem.
 
Pri ženskah je največ raka dojke, skoraj 20 odstotkov vseh oblik raka pri ženskah, pri moških pa prednjači rak prostate, ki predstavljal skoraj 22 odstotkov vseh novih rakov pri moških. Leta 2011 je sicer zaradi raka umrlo 5.863 ljudi, kar okoli tisoč več kot leta 2001. Skoraj petina jih je umrla zaradi pljučnega raka (1.119 ljudi), zaradi raka na debelem črevesju je umrlo 480 ljudi, zaradi raka dojke 410, raka prostate 387 in zaradi raka želodca 380 ljudi.
 
Več zelenjave in manj sončenja
Zveza slovenskih društev za boj proti raku tako v kodeksu proti raku svetuje ljudem, naj ne kadijo, saj kajenje v povprečju skrajša pričakovano življenjsko dobo za 20 do 25 let. Pomembna sta tudi vzdrževanje primerne telesne teže ter primerna telesna dejavnost, in sicer različne športne dejavnosti najmanj tri do štirikrat tedensko po pol ure.
 
Zdrava prehrana je prav tako pomemben dejavnik pri preprečevanju raka. Ljudje naj po priporočilih kodeksa dnevno pojedo več vseh vrst zelenjave in sadja in omejijo količino maščob živalskega izvora. Alkohol sicer ni prepovedan, vendar varna količina, kar se tveganja rakavih obolenj tiče, še ni znana.
 
Priporočljivo se je izogibati čezmernemu sončenju, prav tako ni koristno čezmerno obiskovanje solarija. Ljudje naj se tudi pozanimajo, s kakšnimi snovmi imajo opravka na delovnem mestu ter upoštevajo navodila za varnost pri delu. Cepljenje proti hepatitisu B pa zmanjšuje ogroženost z jetrnim rakom.
 
Preventivni programi kažejo učinke
V Sloveniji imamo tudi tri nacionalne presejalne programe za raka - Zora, Dora in Svit. Zora je namenjena odkrivanju predrakavih sprememb materničnega vratu pri ženskah po 25. letu starosti, pregled pa se izvaja na vsaka tri leta. Izvaja se od leta 2003, od takrat pa se je število novo odkritih rakavih obolenj na materničnem vratu prepolovilo. Ginekologi trdijo, da za rakom na materničnem vratu zbolevajo zlasti tiste ženske, ki se ne udeležujejo rednih ginekoloških pregledov.
 
Program zgodnjega odkrivanja raka na dojkah Dora je začel delovati leta 2007. V okviru Dore na vsaki dve leti vabijo ženske po 50. letu starosti na mamografski pregled. Program še vedno ni razširjen po vsej Sloveniji, a naj bi se letos razširil.
 
Najmlajši presejalni program pri nas pa je Svit, v okviru katerega moške in ženske po 50. letu od leta 2009 vabijo na preventivni pregled za zgodnje odkrivanje raka na debelem črevesju in danki. Program Svit že po dveh letih po začetku delovanja kaže pozitivne učinke, saj je po podatkih registra raka leta 2011 za to vrsto raka umrlo 20 ljudi manj.
 
Od leta 2009 pa pri nas poteka tudi brezplačno cepljenje deklic proti HPV-ju v šestem, za zamudnice pa tudi v osmem razredu osnovne šole. Dokazano je namreč, da okužbe z virusi HPV povzročajo raka na materničnem vratu. S cepljenjem in rednimi ginekološkimi pregledi pa je možnost obolenja skoraj nična, pravijo ginekologi.
 
Avtor: A. Č.

aktualno vse

03.05.2017 - Kako si lahko pomagate sami v primeru depresije?

24.04.2017 - Pridružite se projektu ADAM

24.04.2017 - Kakšni so načini zdravljenja depresije?

10.04.2017 - Kam po strokovno pomoč v primeru depresije?

05.04.2017 - Se soočate z depresijo?

21.03.2017 - Kako prepoznati depresijo?

17.03.2017 - Zakaj govoriti o depresiji?

21.09.2016 - Priporočila za uživanje soli

09.09.2016 - Srce

13.06.2016 - Vabilo na 20. obletnico sprejetja Ljubljanske listine o reformi zdravstvenega varstva v Evropi

06.06.2016 - Podpora družine je ključnega pomena pri telesni dejavnosti

15.04.2016 - Kaj se zgodi, če pogosto jemo jajca

25.03.2016 - Zakaj ne grem več v družbo? Inkontinenca oži naš socialni prostor.

13.07.2015 - Kaj telo sporoča, ko nas zgrabi želja po prav določeni hrani

13.07.2015 - O krompirju

13.07.2015 - V samo parih minutah se lahko zares rešite bolečin in preprečite mnoge bolezni!

13.07.2015 - Zobna pasta in klopi

13.07.2015 - Čudežna rastlina, ki zdravi možgane in takoj okrepi spomin!

23.04.2015 - Divja solata

17.04.2015 - Jajca

14.04.2015 - 35 nasvetov babice

07.04.2015 - Prioritetni dejavniki tveganja v hrani v Sloveniji (Priority risk factors in food in Slovenia)

07.04.2015 - Koristne povezave pri varnosti živil

07.04.2015 - 7. april - Svetovni dan zdravja 2015: Naj bo naša hrana varna - od kmetije do mize

07.04.2015 - Med

06.04.2015 - Zagotavljanje varne hrane na počitnicah

06.04.2015 - Varna hrana na potovanju - priporočila potnikom

03.04.2015 - Ravnanje s surovim perutninskim mesom v domači kuhinji

03.04.2015 - Priporočila za higiensko ravnanje s sladoledom

02.04.2015 - Kaj lahko sami naredimo za varno uporabo materialov v stiku z živili

01.04.2015 - Varnost živil v prehrani starejših

01.04.2015 - Brošura Higienska priporočila za varnost živil za potrošnike

01.04.2015 - Smrtonosna grenivka

01.04.2015 - ABC diete brez glutena oz. kje vse je gluten prisoten?

31.03.2015 - Varnost živil v prehrani nosečnic, otrok in starostnikov

30.03.2015 - Varno uživanje rib

30.03.2015 - Higiensko ravnanje s svežim sadjem in zelenjavo

30.03.2015 - Virusi v živilih

27.03.2015 - Ohlajevanje živil, shranjevanje ohlajenih živil

27.03.2015 - Mleko in mlekomati

26.03.2015 - Navzkrižno onesnaženje živil z mikroorganizmi

26.03.2015 - Toplotna obdelava in pogrevanje živil

26.03.2015 - Nekaj za zdravje

25.03.2015 - Higiena v domači kuhinji

25.03.2015 - Pomen umivanja rok v domači kuhinji

24.03.2015 - Tvegana živila, najpogostejši povzročitelji okužb in zastrupitev z živili (OZŽ) ter preventivni ukrepi za preprečevanje OZŽ

24.03.2015 - Higiensko ravnanje z jajci

23.03.2015 - Varno uživanje školjk

20.03.2015 - Higienska priporočila za varnost živil za potrošnike

20.03.2015 - Brošura Varnost živil v izrednih razmerah

19.03.2015 - Varna priprava hrane

18.03.2015 - Varna hrana

16.03.2015 - Splošno o zdravstveno ustrezni, varni hrani in prehranjevanju

16.03.2015 - Varna priprava hrane na piknikih

13.03.2015 - Varna uporaba materialov v stiku z živili

10.03.2015 - Varnost živil v izrednih razmerah – poplave (priporočila Svetovne zdravstvene organizacije)

06.03.2015 - Podobna biološka zdravila – enaka, vendar drugačna

03.03.2015 - Obolevnost za rakom v Sloveniji večja za 30 odstotkov

27.02.2015 - V Pomurju več raka debelega črevesa ali danke in slabši odziv na program Svit

24.02.2015 - Nasveti, ki izboljšajo spomin in okrepijo možgane