Aktualno

Kako prepoznati depresijo?

21.03.2017
 
                                                                                                                      
 
V sklopu kampanje ADA (Age Demands Action) bomo skupaj z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje - NIJZ ob Svetovnem dnevu zdravja 2017 objavili nekaj prispevkov na temo depresije (kako jo prepoznati, na koga se obrniti za pomoč, koristni nasveti itd.).
 
KAKO PREPOZNATI DEPRESIJO?
 
Depresija se lahko kaže skozi različne znake na telesnem, miselnem, čustvenem in vedenjskem področju. Posamezniki se glede doživljanja znakov in simptomov depresije med seboj razlikujemo, ne doživljamo vsi enakih znakov, vendar lahko med najpogostejšimi vseeno navedemo:
§ brezvoljnost, pomanjkanje motivacije za vsakodnevne aktivnosti/opravila,
§ občutke žalosti, potrtosti ali nemoči,
§ izgubo veselja/zanimanja za stvari, ki smo jih včasih radi počeli,
§ prisotnost strahov,
§ utrujenost ali težave s koncentracijo,
§ spremembe ritma spanja (npr. nespečnost ali zgodnje prebujanje),
§ spremembe apetita (izguba želje po hrani, hujšanje ali po drugi strani prenajedanje),
§ razmišljanje o smrti ali o samomoru.
 
Vsi se kdaj počutimo žalostni, brezvoljni ali brez moči, vendar če katere od zgoraj naštetih težav pri vas trajajo več kot dva tedna in vas ovirajo pri vsakodnevnih aktivnostih (vplivajo na vaše vsakodnevno življenje), je potrebno poiskati pomoč, saj gre morda za depresijo (ali kakšno drugo duševno stisko).
 
KDAJ JE TREBA ŠE POMISLITI NA MOŽNOST DEPRESIJE?
 
Ker se lahko depresija izraža na različne načine, morate nanjo pomisliti tudi ob:
§ kroničnih telesnih težavah, za katere ni medicinske razlage (npr. kronična bolečina, zaprtost);
§ težavah s spominom, ki niso povezane z demenco;
§ vedenjskih spremembah (npr. umikanje v samoto, pretirano pitje alkohola).
 
V teh primerih je priporočljivo poiskati zdravniško pomoč in preveriti, ali se morda soočate z depresijo.
 
V naslednjem prispevku bomo navedli vprašalnik, ki pomaga pri prepoznavanju depresije.
 
Vir: NIJZ

aktualno vse

03.05.2017 - Kako si lahko pomagate sami v primeru depresije?

24.04.2017 - Pridružite se projektu ADAM

24.04.2017 - Kakšni so načini zdravljenja depresije?

10.04.2017 - Kam po strokovno pomoč v primeru depresije?

05.04.2017 - Se soočate z depresijo?

21.03.2017 - Kako prepoznati depresijo?

17.03.2017 - Zakaj govoriti o depresiji?

21.09.2016 - Priporočila za uživanje soli

09.09.2016 - Srce

13.06.2016 - Vabilo na 20. obletnico sprejetja Ljubljanske listine o reformi zdravstvenega varstva v Evropi

06.06.2016 - Podpora družine je ključnega pomena pri telesni dejavnosti

15.04.2016 - Kaj se zgodi, če pogosto jemo jajca

25.03.2016 - Zakaj ne grem več v družbo? Inkontinenca oži naš socialni prostor.

13.07.2015 - Kaj telo sporoča, ko nas zgrabi želja po prav določeni hrani

13.07.2015 - O krompirju

13.07.2015 - V samo parih minutah se lahko zares rešite bolečin in preprečite mnoge bolezni!

13.07.2015 - Zobna pasta in klopi

13.07.2015 - Čudežna rastlina, ki zdravi možgane in takoj okrepi spomin!

23.04.2015 - Divja solata

17.04.2015 - Jajca

14.04.2015 - 35 nasvetov babice

07.04.2015 - Prioritetni dejavniki tveganja v hrani v Sloveniji (Priority risk factors in food in Slovenia)

07.04.2015 - Koristne povezave pri varnosti živil

07.04.2015 - 7. april - Svetovni dan zdravja 2015: Naj bo naša hrana varna - od kmetije do mize

07.04.2015 - Med

06.04.2015 - Zagotavljanje varne hrane na počitnicah

06.04.2015 - Varna hrana na potovanju - priporočila potnikom

03.04.2015 - Ravnanje s surovim perutninskim mesom v domači kuhinji

03.04.2015 - Priporočila za higiensko ravnanje s sladoledom

02.04.2015 - Kaj lahko sami naredimo za varno uporabo materialov v stiku z živili

01.04.2015 - Varnost živil v prehrani starejših

01.04.2015 - Brošura Higienska priporočila za varnost živil za potrošnike

01.04.2015 - Smrtonosna grenivka

01.04.2015 - ABC diete brez glutena oz. kje vse je gluten prisoten?

31.03.2015 - Varnost živil v prehrani nosečnic, otrok in starostnikov

30.03.2015 - Varno uživanje rib

30.03.2015 - Higiensko ravnanje s svežim sadjem in zelenjavo

30.03.2015 - Virusi v živilih

27.03.2015 - Ohlajevanje živil, shranjevanje ohlajenih živil

27.03.2015 - Mleko in mlekomati

26.03.2015 - Navzkrižno onesnaženje živil z mikroorganizmi

26.03.2015 - Toplotna obdelava in pogrevanje živil

26.03.2015 - Nekaj za zdravje

25.03.2015 - Higiena v domači kuhinji

25.03.2015 - Pomen umivanja rok v domači kuhinji

24.03.2015 - Tvegana živila, najpogostejši povzročitelji okužb in zastrupitev z živili (OZŽ) ter preventivni ukrepi za preprečevanje OZŽ

24.03.2015 - Higiensko ravnanje z jajci

23.03.2015 - Varno uživanje školjk

20.03.2015 - Higienska priporočila za varnost živil za potrošnike

20.03.2015 - Brošura Varnost živil v izrednih razmerah

19.03.2015 - Varna priprava hrane

18.03.2015 - Varna hrana

16.03.2015 - Splošno o zdravstveno ustrezni, varni hrani in prehranjevanju

16.03.2015 - Varna priprava hrane na piknikih

13.03.2015 - Varna uporaba materialov v stiku z živili

10.03.2015 - Varnost živil v izrednih razmerah – poplave (priporočila Svetovne zdravstvene organizacije)

06.03.2015 - Podobna biološka zdravila – enaka, vendar drugačna

03.03.2015 - Obolevnost za rakom v Sloveniji večja za 30 odstotkov

27.02.2015 - V Pomurju več raka debelega črevesa ali danke in slabši odziv na program Svit

24.02.2015 - Nasveti, ki izboljšajo spomin in okrepijo možgane