Aktualno
ABC diete brez glutena oz. kje vse je gluten prisoten?
? = tvegano živilo; živila, ki lahko vsebujejo gluten v količinah višjih od 20 mg na kg živila ali so z glutenom zaradi načina proizvodnje navzkrižno kontaminirana.
X = prepovedano živilo; živila vsebujejo gluten in za prehrano bolnika s celiakijo niso primerna.
- proizvajalec živila garantira, da v proizvodnji ne uporablja glutena in je možnost navzkrižne kontaminacije pri proizvodnji izključena (se razmere v proizvodnji za najmanj leto dni ne bodo spremenile).
♥ koruza v zrnju
♥ ajda v zrnju
♥ amarant v zrnju
♥ manioka proso v zrnju
♥ kvinoja v zrnju
♥ teff v zrnju
♥ dietetični proizvodi brez glutena (npr. mešanice mok, kruh in kruhovi nadomestki, testenine)
? predkuhana polenta,
? že pripravljena polenta slad,
? ekstrakti slada iz dovoljenih žit
? ekstrakti slada iz prepovedanih žit
? tapioka
? deglutaminirani škrobi iz prepovedanih žit (razen tisti, ki so vgrajeni v dietetične proizvode brez glutena)
? proizvodi za zajtrk na bazi dovoljenih žit (muesli, kosmči, napihnjenci)
? hrustljavi (stisnjeni) kruhki, ploščice (npr. koruzne, riževe), prepečenci iz dovoljenih žit
? otrobi iz dovoljenih žit dietetične in rastlinske vlaknine
? predpakiran pop-corn
? že pripravljene rižote (v vrečki, zmrznjene, aromatizirane)
? kuskus,
? tacosi, tortilje iz dovoljenih žit
x pira
x ječmen
x oves
x rž
x monococco (drobna, divja vrsta pšenice, tudi kultivirana)
x kamut
x spelt (pirjevica)
x triticale
x moke, škrobi, zdrobi, otrobi, paste, kosmiči, napihnjenci iz prepovedanih žit
x predjedi, pripravljene iz prepovedanih žit (testenine, polnjene testenine, krompirjevi njoki, štruklji, pizze, palačinke….)
x kruh in sorodni izdelki,
x sladice, torte, keksi, slano pecivo, prepečenci, krekerji, pize, grisini…. pripravljeni iz prepovedanih žit
x kalčki iz prepovedanih žit
x moke in proizvodi iz njih: bulgur (boulgour, burghul), kuskus (iz prepovedanih žit), zdrobljena prepovedana žita, zeleno grško žito (greunkern), seitan, tabulè (jed iz kuskusa)
x drobtine iz prepovedanih žit
x slad iz prepovedanih žit
x proizvodi za zajtrk iz prepovedanih žit (napihnjenci, kosmiči, muesliji, kaše)
x polenta taragna (mešanica ajdove in pšenične moke)
♥ konzervirane ribe: naturale, v olju, dimljene brez dodanih aditivov, arom in drugih sestavin (dodani sulfiti glede glutena niso nevarni)
♥ jajca (cela, rumenjaki ali beljaki) pasterizirana in v tekočem stanju, pod pogojem, da jim niso dodani aditivi, arome in druge sestavine
♥ surov pršut (brez dodanih aditivov, razen soli)
? konzervirano meso (meso v konzervi, želatina)
? hamburgerji
? konzervirane ribe (naturale, v olju, dimljene) z dodanimi aditivi in drugimi sestavinami (ne velja za sulfite) homogenizirane/zmlete zmesi mesa, rib, pršuta
? predpripravljene jedi na bazi mesa ali rib
? jajca (cela, rumenjaki ali beljaki) pasterizirana in v tekočem stanju z dodanimi aromami
? jajca (cela, rumenjaki ali beljaki) v prahu
? surimi
X meso in ribe posute z moko ali so jim dodane drobtine (hamburgerji, polpeti….)
X meso in ribe pripravljene v omakah z dodanimi prepovedanimi mokami
♥ mleko za dojenčke (0-12 mesecev)
♥ mleko fermentirano, probiotiki (ki vsebuje samo mleko/jogurt, sladkor, mlečne bakterije)
♥ siri mladi in starani
♥ jogurt navaden (posnet in polnomasten)
♥ jogurt kremni (bel) brez dodanih aditivov, arom in drugih sestavin (vsebuje le jogurt, sladkor in mlečne bakterije)
♥ grški jogurt brez dodanih arom in drugih sestavin (vsebuje samo mleko, mlečno smetano in mlečne bakterije)
♥ smetana: sveža (pasterizirana, UHT pasterizacija) brez dodanih drugih sestavin (ne velja za karagenino E407, ki je glede glutena varna)
? jogurt s sadjem ali okusom
? kremni jogurt bel
? kremni jogurt z dodatkom aditivov, arom in drugih sestavin
? grški jogurt z dodatkom aditivov, arom in drugih sestavin
? jogurt iz soje, riža
? siri v rezinah (za toaste), topljeni siri, light variante, siri za mazanje, siri z modro in zeleno plesnijo, rastlinski siri (tofu…)
? desertne smetane, kreme, pudingi, drugi mlečni deserti, panna cotte na bazi mleka, soje, riža
? mleko v prahu
? mleko kondenzirano
? mleko, ki ima dodane vlaknine, kakav, arome ali druge sestavine (razen vitaminov in/ali mineralov v primerni obliki)
? mleko za otroke od 1 – 3 leta starosti
? pijače in napitki iz mleka, soje, riža, mandljev
? predpakirani že naribani siri
? sirne omake
X mleko z žitaricami, keksi
X pijače in napitki iz ovsa
♥ konzervirana zelenjava in gobe (v slanici, soli,olju, kisu), če vsebuje samo: zelenjavo/gobe, vodo, sol, olje, kis, sladkor, ogljikov dioksid, askorbinsko kislino (E300), citronsko kislino (E330), jabolčno kislino (E296)
♥ gobe sveže, suhe, zamrznjene vse stročnice (sveže, suhe, v konzervi): karuba, čičerika, fižol, bob, leča, grah, soja
♥ mešanice stročnic za mineštre (zamrznjene, sveže, suhe) sestavljene samo iz stročnic
? pasirana zelenjava
? juhe in mineštre z dovoljenimi stročnicami
? že pripravljene zelenjavne jedi (npr. iz zelenjave in sira)
? zamrznjen pomfri krompir (tudi predcvrt in predkuhan)
? snack krompirčki in drugo (čips in podobno)
? instant ali zamrznjen pire krompir
? zelenjava konzervirana ali mešana z drugimi sestavinami
? zelenjavni koncentrati
X zelenjava – panirana, pomokana, pasirana s prepovedanimi sestavinami
♥ vrste suhega sadja z ali brez koščic (jabolčni krhlji ….)
♥ suho sadje, ki ni posuto z moko (datlji, fige, slive, rozine….)
♥ sadje v sirupu
♥ zmiksano ali spasirano sadje, kaše, ki vsebujejo samo sadje, vodo, sladkor, askorbinsko kislino (C vitamin ali E 300), citronsko kislino (E 330), jabolčno kislino (E 296)
? zmiksano ali spasirano sadje, kaše z dodanimi drugimi sestavinami
? sadni koncentrati
♥ gazirani napitki
? napitki na bazi mleka, soje, riža, mandljev
? napitki z okusom kave ali kave z ginsengom
? frapeji (že pripravljeni in v prahu)
? pripravki za slane raztopine (tekoči, v prahu)
? nektarji in sokovi, ki so jim dodani vitamini ali druge sestavine
? preparati za napitke iz kakava, čokolade, kapučino
? sirupi za napitke in granite
? dodatki za povečanje volumna napitkov (kipenje)
♥ kava, brezkofeinska kava v vrečkah,filtrih
♥ čaji v filter vrečkah brez dodanih arom
? kava instant kapsule za vroče napitke
? čaji (tekoči in preparati v prahu)
? čaji v filter vrečkah z dodanimi aromami
? kave instant ali nadomestki kav, ki vsebujejo prepovedane žitarice (žitne kave, ječmen,…)
♥ destilati (konjak, gin, slivovka, rum, tekila, whisky, vodka) brez dodanih arom ali drugih sestavin
? pivo iz dovoljenih žit
♥ trsni sladkor
♥ maltodekstrin in glukozni sirupi
♥ čista fruktoza
? karamele, bonboni, konfeti, žele bonboni, žvečilni gumiji
? čokolade (brez in z dodatki, polnili), čokoladni namazi, namazi iz oreškov
? dekoracije za sladice (praline, okraski….)
? sladoledi industrijski in obrtniški, preparati za izdelavo sladoledov, polproizvodi za izdelavo sladoledov v sladoledarnah in doma
? marmelade in sadni namazi
? kostanjeve glazure
? mandolati, krokanti, marzipan
? sladkor v prahu, tudi aromatiziran
X torte, piškoti, sladice iz prepovedanih žit ali z dodatki, ki so neprimerni/dvomljivi
♥ rastlinska olja
♥ vinski kis (nearomatiziran)
♥ balzamični kis z oznako DOP ali IGP
♥ jabolčni kis
♥ agar agar v folijah
♥ paradižnikove mezge, pelati in koncentrati paradižnika, ki jim ni dodano ničesar razen askorbinske kisline (E300 oz. C vitamin) in citronske kisline (E 330)
♥ poper, sol, žafran, začimbe brez dodatkov
? bešamel omake
? maslo light, margarina in margarina light
? omake brez natančno definirane sestave
? pripravljene omake (ragù, pesto,…)
? pripravljene omake in dresingi: maionese, gorčice, ketchupi,….), paštete, paste…
? mostarda
? jušne kocke, preparati za juhe, jušni ekstrakti (mesni in zelenjavni)
? dodatki za izboljšanje okusa
? agar-agar v prahu, palčkah
? želatina
? kvasi sveži, v prahu, tekoči
? pecilni praški in drugi pripravki za vzhajanje
? sojin lecitin
? miso, tamari, sojine omake
? curry
? tofu
? vanilin
? začimbne mešanice z dodatki
X seitan
Viri:
AIC, Italija
About.com: Celiac Disease & Gluten Sensivity
aktualno vse
03.05.2017 - Kako si lahko pomagate sami v primeru depresije?
24.04.2017 - Pridružite se projektu ADAM
24.04.2017 - Kakšni so načini zdravljenja depresije?
10.04.2017 - Kam po strokovno pomoč v primeru depresije?
05.04.2017 - Se soočate z depresijo?
21.03.2017 - Kako prepoznati depresijo?
17.03.2017 - Zakaj govoriti o depresiji?
21.09.2016 - Priporočila za uživanje soli
09.09.2016 - Srce
13.06.2016 - Vabilo na 20. obletnico sprejetja Ljubljanske listine o reformi zdravstvenega varstva v Evropi
06.06.2016 - Podpora družine je ključnega pomena pri telesni dejavnosti
15.04.2016 - Kaj se zgodi, če pogosto jemo jajca
25.03.2016 - Zakaj ne grem več v družbo? Inkontinenca oži naš socialni prostor.
13.07.2015 - Kaj telo sporoča, ko nas zgrabi želja po prav določeni hrani
13.07.2015 - O krompirju
13.07.2015 - V samo parih minutah se lahko zares rešite bolečin in preprečite mnoge bolezni!
13.07.2015 - Zobna pasta in klopi
13.07.2015 - Čudežna rastlina, ki zdravi možgane in takoj okrepi spomin!
23.04.2015 - Divja solata
17.04.2015 - Jajca
14.04.2015 - 35 nasvetov babice
07.04.2015 - Prioritetni dejavniki tveganja v hrani v Sloveniji (Priority risk factors in food in Slovenia)
07.04.2015 - Koristne povezave pri varnosti živil
07.04.2015 - 7. april - Svetovni dan zdravja 2015: Naj bo naša hrana varna - od kmetije do mize
07.04.2015 - Med
06.04.2015 - Zagotavljanje varne hrane na počitnicah
06.04.2015 - Varna hrana na potovanju - priporočila potnikom
03.04.2015 - Ravnanje s surovim perutninskim mesom v domači kuhinji
03.04.2015 - Priporočila za higiensko ravnanje s sladoledom
02.04.2015 - Kaj lahko sami naredimo za varno uporabo materialov v stiku z živili
01.04.2015 - Varnost živil v prehrani starejših
01.04.2015 - Brošura Higienska priporočila za varnost živil za potrošnike
01.04.2015 - Smrtonosna grenivka
01.04.2015 - ABC diete brez glutena oz. kje vse je gluten prisoten?
31.03.2015 - Varnost živil v prehrani nosečnic, otrok in starostnikov
30.03.2015 - Varno uživanje rib
30.03.2015 - Higiensko ravnanje s svežim sadjem in zelenjavo
30.03.2015 - Virusi v živilih
27.03.2015 - Ohlajevanje živil, shranjevanje ohlajenih živil
27.03.2015 - Mleko in mlekomati
26.03.2015 - Navzkrižno onesnaženje živil z mikroorganizmi
26.03.2015 - Toplotna obdelava in pogrevanje živil
26.03.2015 - Nekaj za zdravje
25.03.2015 - Higiena v domači kuhinji
25.03.2015 - Pomen umivanja rok v domači kuhinji
24.03.2015 - Higiensko ravnanje z jajci
23.03.2015 - Varno uživanje školjk
20.03.2015 - Higienska priporočila za varnost živil za potrošnike
20.03.2015 - Brošura Varnost živil v izrednih razmerah
19.03.2015 - Varna priprava hrane
18.03.2015 - Varna hrana
16.03.2015 - Splošno o zdravstveno ustrezni, varni hrani in prehranjevanju
16.03.2015 - Varna priprava hrane na piknikih
13.03.2015 - Varna uporaba materialov v stiku z živili
10.03.2015 - Varnost živil v izrednih razmerah – poplave (priporočila Svetovne zdravstvene organizacije)
06.03.2015 - Podobna biološka zdravila – enaka, vendar drugačna
03.03.2015 - Obolevnost za rakom v Sloveniji večja za 30 odstotkov
27.02.2015 - V Pomurju več raka debelega črevesa ali danke in slabši odziv na program Svit
24.02.2015 - Nasveti, ki izboljšajo spomin in okrepijo možgane