Aktualno

ABC diete brez glutena oz. kje vse je gluten prisoten?

01.04.2015
 
ABC diete brez glutena
......... oz. kje vse je gluten prisoten?
 
 Uporabljeni simboli:
♥ = dovoljeno živilo; živila, ki se lahko uživajo brez omejitev in glutena naravno ne vsebujejo niti ne vsebujejo skritega, dodanega glutena.

? = tvegano živilo; živila, ki lahko vsebujejo gluten v količinah višjih od 20 mg na kg živila ali so z glutenom zaradi načina proizvodnje navzkrižno kontaminirana.

X = prepovedano živilo;  živila vsebujejo gluten in za prehrano bolnika s celiakijo niso primerna.
 
Popolna izključitev glutena iz prehrane ni enostavna. Med živili je ogromno proizvodov, ki so sestavljeni iz sestavin, ki naravno glutena ne vsebujejo, pa vendar za prehrano bolnikov s celiakijo niso primerni, ker je v procesu proizvodnje prišlo do navzkrižne kontaminacije.
Navzkrižna kontaminacija proizvodov, ki naravno glutena ne vsebujejo: tovrstne proizvode je brez tveganja mogoče uživati le, če sta izpolnjena dva osnovna pogoja:
- živilo je bilo na gluten testirano v več zaporednih, nenapovedanih in časovno neopredeljenih intervalih in so testi vseh proizvedenih lotov negativni oz. je rezultat na vsebnost glutena manjši od 20 mg/kg živila,
- proizvajalec živila garantira, da v proizvodnji ne uporablja glutena in je možnost navzkrižne kontaminacije pri proizvodnji izključena (se razmere v proizvodnji za najmanj leto dni ne bodo spremenile).
 
ŽITARICE, MOKE IN PROIZVODI IZ NJIH
 
♥  riž v zrnju
♥  koruza v zrnju
♥  ajda v zrnju
♥  amarant v zrnju
♥  manioka proso v zrnju
♥  kvinoja v zrnju
♥  teff v zrnju
♥  dietetični proizvodi brez glutena (npr. mešanice mok, kruh in kruhovi nadomestki, testenine)
?  moke, škrobi, otrobi, zdrobi, paste in kosmiči iz dovoljenih žit koruzna moka,
?  predkuhana polenta,
?  že pripravljena polenta slad,
?  ekstrakti slada iz dovoljenih žit
?  ekstrakti slada iz prepovedanih žit
?  tapioka
?  deglutaminirani škrobi iz prepovedanih žit (razen tisti, ki so vgrajeni v dietetične proizvode brez glutena)
?  proizvodi za zajtrk na bazi dovoljenih žit (muesli, kosmči, napihnjenci)
?  hrustljavi (stisnjeni) kruhki, ploščice (npr. koruzne, riževe), prepečenci iz dovoljenih žit
?  otrobi iz dovoljenih žit dietetične in rastlinske vlaknine
?  predpakiran pop-corn
?  že pripravljene rižote (v vrečki, zmrznjene, aromatizirane)
?  kuskus,
?  tacosi, tortilje iz dovoljenih žit
x  pšenica
x  pira
x  ječmen
x  oves
x  rž
x  monococco (drobna, divja vrsta pšenice, tudi kultivirana)
x  kamut
x  spelt (pirjevica)
x  triticale
x  moke, škrobi, zdrobi, otrobi, paste, kosmiči, napihnjenci iz prepovedanih žit
x  predjedi, pripravljene iz prepovedanih žit (testenine, polnjene testenine, krompirjevi njoki, štruklji, pizze, palačinke….)
x  kruh in sorodni izdelki,
x  sladice, torte, keksi, slano pecivo, prepečenci, krekerji, pize, grisini…. pripravljeni iz prepovedanih žit
x  kalčki iz prepovedanih žit
x  moke in proizvodi iz njih: bulgur (boulgour, burghul), kuskus (iz prepovedanih žit), zdrobljena prepovedana žita, zeleno grško žito (greunkern), seitan, tabulè (jed iz kuskusa)
x  drobtine iz prepovedanih žit
x  slad iz prepovedanih žit
x  proizvodi za zajtrk iz prepovedanih žit (napihnjenci, kosmiči, muesliji, kaše)
x  polenta taragna (mešanica ajdove in pšenične moke)
 
MESO, RIBE, JAJCA
♥  vse vrste mesa, rib, morskih sadežev (sveže in zmrznjeno) pod pogojem, da niso dodane nobene dodatne sestavine
♥  konzervirane ribe: naturale, v olju, dimljene brez dodanih aditivov, arom in drugih sestavin (dodani sulfiti glede glutena niso nevarni)
♥  jajca (cela, rumenjaki ali beljaki) pasterizirana in v tekočem stanju, pod pogojem, da jim niso dodani aditivi, arome in druge sestavine
♥  surov pršut (brez dodanih aditivov, razen soli)
?  salame, klobase, hrenovke in drugi mesni izdelki
?  konzervirano meso (meso v konzervi, želatina)
?  hamburgerji
?  konzervirane ribe (naturale, v olju, dimljene) z dodanimi aditivi in drugimi sestavinami (ne velja za sulfite) homogenizirane/zmlete zmesi mesa, rib, pršuta
?  predpripravljene jedi na bazi mesa ali rib
?  jajca (cela, rumenjaki ali beljaki) pasterizirana in v tekočem stanju z dodanimi aromami
?  jajca (cela, rumenjaki ali beljaki) v prahu
?  surimi
X  panirano meso in ribe vseh vrst
X  meso in ribe posute z moko ali so jim dodane drobtine (hamburgerji, polpeti….)
X  meso in ribe pripravljene v omakah z dodanimi prepovedanimi mokami
 
MLEKO, MLEČNI IZDELKI, SIRI, NADOMESTKI
♥  mleko: sveže (pasterizirano), UHT pasterizirano z UHT postopkom, sterilizirano, brez laktoze ali lažje prebavljivo – vse brez dodanih vitaminov, arom in drugih sestavin (razen vitaminov in/ali mineralov v primerni obliki)
♥  mleko za dojenčke (0-12 mesecev)
♥  mleko fermentirano, probiotiki (ki vsebuje samo mleko/jogurt, sladkor, mlečne bakterije)
♥  siri mladi in starani
♥  jogurt navaden (posnet in polnomasten)
♥  jogurt kremni (bel) brez dodanih aditivov, arom in drugih sestavin (vsebuje le jogurt, sladkor in mlečne bakterije)
♥  grški jogurt brez dodanih arom in drugih sestavin (vsebuje samo mleko, mlečno smetano in mlečne bakterije)
♥  smetana: sveža (pasterizirana, UHT pasterizacija) brez dodanih drugih sestavin (ne velja za karagenino E407, ki je glede glutena varna)
?  smetana pasterizirana z UHT načinom z dodanimi gobami, lososom ipd., že stepena, v spreju, rastlinska (imenovana tudi krema)
?  jogurt s sadjem ali okusom
?  kremni jogurt bel
?  kremni jogurt z dodatkom aditivov, arom in drugih sestavin
?  grški jogurt z dodatkom aditivov, arom in drugih sestavin
?  jogurt iz soje, riža
?  siri v rezinah (za toaste), topljeni siri, light variante, siri za mazanje, siri z modro in zeleno plesnijo, rastlinski siri (tofu…)
?  desertne smetane, kreme, pudingi, drugi mlečni deserti, panna cotte na bazi mleka, soje, riža
?  mleko v prahu
?  mleko kondenzirano
?  mleko, ki ima dodane vlaknine, kakav, arome ali druge sestavine (razen vitaminov in/ali mineralov v primerni obliki)
?  mleko za otroke od 1 – 3 leta starosti
?  pijače in napitki iz mleka, soje, riža, mandljev
?  predpakirani že naribani siri
?  sirne omake
X  že pripravljene jedi iz paniranega sira z prepovedanimi mokami in izdelki iz njih jogurt s sladom, žitaricami, keksi
X  mleko z žitaricami, keksi
X  pijače in napitki iz ovsa
 
ZELENJAVA IN STROČNICE
♥  vse vrste zelenjave (sveža, vložena, zamrznjena, liofilizirana)
♥  konzervirana zelenjava in gobe (v slanici, soli,olju, kisu), če vsebuje samo: zelenjavo/gobe, vodo, sol, olje, kis, sladkor, ogljikov dioksid, askorbinsko kislino (E300), citronsko kislino (E330), jabolčno kislino (E296)
♥  gobe sveže, suhe, zamrznjene vse stročnice (sveže, suhe, v konzervi): karuba, čičerika, fižol, bob, leča, grah, soja
♥  mešanice stročnic za mineštre (zamrznjene, sveže, suhe) sestavljene samo iz stročnic
?  mešanice za mineštre sestavljene iz stročnic in drugih sestavin
?  pasirana zelenjava
?  juhe in mineštre z dovoljenimi stročnicami
?  že pripravljene zelenjavne jedi (npr. iz zelenjave in sira)
?  zamrznjen pomfri krompir (tudi predcvrt in predkuhan)
?  snack krompirčki in drugo (čips in podobno)
?  instant ali zamrznjen pire krompir
?  zelenjava konzervirana ali mešana z drugimi sestavinami
?  zelenjavni koncentrati
X  zelenjava (mineštre, juhe….) s prepovedanimi žitaricami
X  zelenjava – panirana, pomokana, pasirana s prepovedanimi sestavinami
POZOR! Zelenjava, vložena v destilirani (alkoholni) kis, bi morala biti glede na proces destilacije, s katero je kis pridelan, varna. Kljub temu je ogromno ljudi, ki so uživali zelenjavo vloženo v alkoholni kis, poročalo o konstantnih težavah, kljub temu, da so se diete brez glutena držali v vseh podrobnostih. Po izločitvi alkoholnega kisa iz prehrane se je stanje vsem izboljšalo in se bolečine niso več pojavljale. Če imate torej bolečine, za katere ne veste izvora in se diete zgledno držite, izločite iz prehrane vso zelenjavo vloženo v alkoholni kis in jo nadomestite s tisto, ki je vložena v vinski ali sadni kis.
 
SADJE
♥   vse vrste sadja (sveže in zamrznjeno) vse
♥   vrste suhega sadja z ali brez koščic (jabolčni krhlji ….)
♥   suho sadje, ki ni posuto z moko (datlji, fige, slive, rozine….)
♥   sadje v sirupu
♥   zmiksano ali spasirano sadje, kaše, ki vsebujejo samo sadje, vodo, sladkor, askorbinsko kislino (C vitamin ali E 300), citronsko kislino (E 330), jabolčno kislino (E 296)
?  kandirano in karamelizirano sadje
?  zmiksano ali spasirano sadje, kaše z dodanimi drugimi sestavinami
?  sadni koncentrati
X  suho sadje posuto z moko (suhe fige…..)
 
NAPITKI IN PREPARATI ZA NAPITKE
♥  nektarji in sokovi brez dodanih vitaminov in drugih sestavin (konzervansi, aditivi, arome, barvila….) razen askorbinske kisline (E300 oz. vitamin C), citronske kisline (E 330), glukoznega sirupa, glukozno-fruktoznega sirupa
♥  gazirani napitki
?  napitki light napitki na bazi sadja
?  napitki na bazi mleka, soje, riža, mandljev
?  napitki z okusom kave ali kave z ginsengom
?  frapeji (že pripravljeni in v prahu)
?  pripravki za slane raztopine (tekoči, v prahu)
?  nektarji in sokovi, ki so jim dodani vitamini ali druge sestavine
?  preparati za napitke iz kakava, čokolade, kapučino
?  sirupi za napitke in granite
?  dodatki za povečanje volumna napitkov (kipenje)
X  napitki iz ovsa in drugih prepovedanih žitaric
POZOR! Pijače, ki imajo kot barvilo dodan karamel lahko povzročijo težave, saj je karamel lahko narejen tudi iz prepovedanih žit. Če ste zelo občutljivi in imate po pitju tovrstnih pijač težave, se jim, če je le mogoče, izognite.
 
KAVA, ČAJI
♥  kava, brezkofeinska kava, kava v kapsulah
♥  kava, brezkofeinska kava v vrečkah,filtrih
♥  čaji v filter vrečkah brez dodanih arom
?  kava z ginsengom, napitki z okusom kave z ginsengom
?  kava instant kapsule za vroče napitke
?  čaji (tekoči in preparati v prahu)
?  čaji v filter vrečkah z dodanimi aromami
?  kave instant ali nadomestki kav, ki vsebujejo prepovedane žitarice (žitne kave, ječmen,…)
X  napitki in preparati iz prepovedanih žit (ječmen, oves….), instant ječmen in podobni proizvodi
 
ALKOHOLNE PIJAČE
♥  vino, šampanjci
♥  destilati (konjak, gin, slivovka, rum, tekila, whisky, vodka) brez dodanih arom ali drugih sestavin
?  alkoholne pijače z dodanimi aromami in drugimi sestavinami
?  pivo iz dovoljenih žit
X  pivo iz ječmenovega slada ali/in pšenice
POZOR! Destilati, pa čeprav so narejeni iz prepovedanih žit, bi morali biti po mnenju stroke čisti, saj gluten ni hlapen in je skoraj neverjetno, da bi se lahko pojavil v kondenziranem destilatu – etilnem alkoholu. Kljub temu vedno več ljudi poroča, da imajo po pitju alkoholnih pijač, ki so narejene iz substratov iz prepovedanih žit, težave. Če se torej diete držite 100% in opažate težave po pitju tovrstnih pijač, se jim, če je le mogoče, izognite.
 
SLADKORJI, SLADILA, SLADKARIJE
♥  med, sladkor (kristalizirani in canna)
♥  trsni sladkor
♥  maltodekstrin in glukozni sirupi
♥  čista fruktoza
?  kakav v prahu
?  karamele, bonboni, konfeti, žele bonboni, žvečilni gumiji
?  čokolade (brez in z dodatki, polnili), čokoladni namazi, namazi iz oreškov
?  dekoracije za sladice (praline, okraski….)
?  sladoledi industrijski in obrtniški, preparati za izdelavo sladoledov, polproizvodi za izdelavo sladoledov v sladoledarnah in doma
?  marmelade in sadni namazi
?  kostanjeve glazure
?  mandolati, krokanti, marzipan
?  sladkor v prahu, tudi aromatiziran
X  čokolada z žitaricami
X  torte, piškoti, sladice iz prepovedanih žit ali z dodatki, ki so neprimerni/dvomljivi
 
MAŠČOBE, ZAČIMBE, ZAČIMBNI PRELIVI IN DRUGO
♥  maslo, svinjska mast, slanina, kakavovo maslo
♥  rastlinska olja
♥  vinski kis (nearomatiziran)
♥  balzamični kis z oznako DOP ali IGP
♥  jabolčni kis
♥  agar agar v folijah
♥  paradižnikove mezge, pelati in koncentrati paradižnika, ki jim ni dodano ničesar razen askorbinske kisline (E300 oz. C vitamin) in citronske kisline (E 330)
♥  poper, sol, žafran, začimbe brez dodatkov
?  aromatizirani kisi, balzamični kis brez DOP ali IGP oznake
?  bešamel omake
?  maslo light, margarina in margarina light
?  omake brez natančno definirane sestave
?  pripravljene omake (ragù, pesto,…)
?  pripravljene omake in dresingi: maionese, gorčice, ketchupi,….), paštete, paste…
? mostarda
?  jušne kocke, preparati za juhe, jušni ekstrakti (mesni in zelenjavni)
?  dodatki za izboljšanje okusa
?  agar-agar v prahu, palčkah
?  želatina
?  kvasi sveži, v prahu, tekoči
?  pecilni praški in drugi pripravki za vzhajanje
?  sojin lecitin
?  miso, tamari, sojine omake
?  curry
?  tofu
?  vanilin
?  začimbne mešanice z dodatki
X  droži za vzhajanje
X  seitan
 
Sestavila: Marjetka Kreševec, univ.dipl.ing.živil.tehnol.
Viri:
AIC, Italija
About.com: Celiac Disease & Gluten Sensivity
 

aktualno vse

03.05.2017 - Kako si lahko pomagate sami v primeru depresije?

24.04.2017 - Pridružite se projektu ADAM

24.04.2017 - Kakšni so načini zdravljenja depresije?

10.04.2017 - Kam po strokovno pomoč v primeru depresije?

05.04.2017 - Se soočate z depresijo?

21.03.2017 - Kako prepoznati depresijo?

17.03.2017 - Zakaj govoriti o depresiji?

21.09.2016 - Priporočila za uživanje soli

09.09.2016 - Srce

13.06.2016 - Vabilo na 20. obletnico sprejetja Ljubljanske listine o reformi zdravstvenega varstva v Evropi

06.06.2016 - Podpora družine je ključnega pomena pri telesni dejavnosti

15.04.2016 - Kaj se zgodi, če pogosto jemo jajca

25.03.2016 - Zakaj ne grem več v družbo? Inkontinenca oži naš socialni prostor.

13.07.2015 - Kaj telo sporoča, ko nas zgrabi želja po prav določeni hrani

13.07.2015 - O krompirju

13.07.2015 - V samo parih minutah se lahko zares rešite bolečin in preprečite mnoge bolezni!

13.07.2015 - Zobna pasta in klopi

13.07.2015 - Čudežna rastlina, ki zdravi možgane in takoj okrepi spomin!

23.04.2015 - Divja solata

17.04.2015 - Jajca

14.04.2015 - 35 nasvetov babice

07.04.2015 - Prioritetni dejavniki tveganja v hrani v Sloveniji (Priority risk factors in food in Slovenia)

07.04.2015 - Koristne povezave pri varnosti živil

07.04.2015 - 7. april - Svetovni dan zdravja 2015: Naj bo naša hrana varna - od kmetije do mize

07.04.2015 - Med

06.04.2015 - Zagotavljanje varne hrane na počitnicah

06.04.2015 - Varna hrana na potovanju - priporočila potnikom

03.04.2015 - Ravnanje s surovim perutninskim mesom v domači kuhinji

03.04.2015 - Priporočila za higiensko ravnanje s sladoledom

02.04.2015 - Kaj lahko sami naredimo za varno uporabo materialov v stiku z živili

01.04.2015 - Varnost živil v prehrani starejših

01.04.2015 - Brošura Higienska priporočila za varnost živil za potrošnike

01.04.2015 - Smrtonosna grenivka

01.04.2015 - ABC diete brez glutena oz. kje vse je gluten prisoten?

31.03.2015 - Varnost živil v prehrani nosečnic, otrok in starostnikov

30.03.2015 - Varno uživanje rib

30.03.2015 - Higiensko ravnanje s svežim sadjem in zelenjavo

30.03.2015 - Virusi v živilih

27.03.2015 - Ohlajevanje živil, shranjevanje ohlajenih živil

27.03.2015 - Mleko in mlekomati

26.03.2015 - Navzkrižno onesnaženje živil z mikroorganizmi

26.03.2015 - Toplotna obdelava in pogrevanje živil

26.03.2015 - Nekaj za zdravje

25.03.2015 - Higiena v domači kuhinji

25.03.2015 - Pomen umivanja rok v domači kuhinji

24.03.2015 - Tvegana živila, najpogostejši povzročitelji okužb in zastrupitev z živili (OZŽ) ter preventivni ukrepi za preprečevanje OZŽ

24.03.2015 - Higiensko ravnanje z jajci

23.03.2015 - Varno uživanje školjk

20.03.2015 - Higienska priporočila za varnost živil za potrošnike

20.03.2015 - Brošura Varnost živil v izrednih razmerah

19.03.2015 - Varna priprava hrane

18.03.2015 - Varna hrana

16.03.2015 - Splošno o zdravstveno ustrezni, varni hrani in prehranjevanju

16.03.2015 - Varna priprava hrane na piknikih

13.03.2015 - Varna uporaba materialov v stiku z živili

10.03.2015 - Varnost živil v izrednih razmerah – poplave (priporočila Svetovne zdravstvene organizacije)

06.03.2015 - Podobna biološka zdravila – enaka, vendar drugačna

03.03.2015 - Obolevnost za rakom v Sloveniji večja za 30 odstotkov

27.02.2015 - V Pomurju več raka debelega črevesa ali danke in slabši odziv na program Svit

24.02.2015 - Nasveti, ki izboljšajo spomin in okrepijo možgane