Aktualno

Varna priprava hrane

19.03.2015

Na peti delavnici v okviru nadaljevalnega projekta “Živimo zdravo”, ki je bila v prostorih Krajevne skupnosti Sela na Krasu - stari šoli dne 25. 9. 2014, nas je Petra Kravos, dipl. dietetičarka seznanila z varno pripravo hrane. Varna priprava živil je zagotovilo, da hrana, ki jo zaužijem ni škodljiva za zdravje človeka.
 
Zelo pomembno je, da znamo pripraviti hrano na pravilen način. S toplotno obdelavo se povečujejo prebavljivost in užitnost, zmehčajo se mišična vlakna in vezivno tkivo, izluščijo se nekatere snovi, ki dajejo živilu okus ter uničijo škodljive mikroorganizme.
 
Žal pa se pri toplotni obdelavi  uničijo nekateri vitamini:
-       vitamini topni v maščobah (A, D, E, K) so odporni na višje temperature,
-       vitamin C je zelo občutljiv na toplotno obdelavo - izgubi se ga do 70%,
-       na toploto so zelo občutljivi tudi vitamini B-kompleksa.
 
Minerali niso tako občutljivi na toplotno obdelavo, njihova sestava se bistveno ne spremeni.
 
Med postopke toplotne obdelave štejemo: kuhanje, dušenje, pečenje in praženje.
 
Priporočeni načini priprave hrane so:
-       kuhanje v majhni količini vode,
-       kuhanje v sopari,
-       kuhanje pod zvišanim pritiskom,
-       dušenje v lastnem soku,
-       dušenje z malo maščobe,
-       pečenje v pečici,
-       pečenje v pečici na žaru,
-       pečenje v pari,
-       pečenje v pečici v foliji za pečenje.
 
Odsvetovani načini priprave hrane pa so:
-       cvrenje,
-       pečenje na žaru z uporabo oglja,
-       dimljenje.
 
Kuhanje štejemo med zdrave načine priprave, vedeti pa moramo, da se pri kuhanju izlužijo nekatere hranilne snovi v živilu, še posebej tedaj, če je količina vode večja in čas kuhanja daljši.
 
Primeren način priprave je tudi dušenje, priprava živil v majhni količini vode ali v lastnem soku. 
Pečenje je postopek, ki se ga zelo pogosto uporablja, živilo lahko pečemo v odprti ali zaprti posodi, izogibati pa se moramo dodajanja maščob.
 
Živila lahko pečemo tudi na žaru. Ker se pri pečenju na žaru se pomočjo oglja, ustvarjajo nekatere zdravju neprijazne snovi, je bolj priporočljiva uporaba električnega žara.
 
Pri cvretju se uporablja večja količina maščobe, živila se prepojijo z maščobo in tako postanejo težje prebavljiva in tudi zelo kalorična. Pri segrevanju maščob na višje temperature se ustvarjajo zdravju škodljive snovi, zato se prepogosta uporaba takšnega načina priprave jedi, odsvetuje.
 
Zdravju najbolj prijazna priprava jedi je priprava jedi z malo maščob. Jedi brez ali manj maščob pripravimo na več načinov, kljub temu bodo te jedi okusne, lažje prebavljive predvsem pa bodo zdrave.
 
Količino maščob v hrani lahko tudi zmanjšamo, če:
-       izbiramo živila, ki vsebujejo manj vidnih maščob, vidno maščobo odstranjujemo (kožo pri perutnini),
-       izbiramo živila, ki vsebujejo manj skritih maščob (cele kose mesa, posneto mleko in mlečne izdelke),
-       juham odstranimo skrito maščobo,
-       jajc ne cvremo, jih raje skuhamo,
-       pire krompir pripravljamo s posnetim mlekom.
 
S pomočjo alu folije živila lahko pripravimo v lastnem soku brez dodajanja maščobe. Tako pripravljene jedi so odličnega okusa. Alu folija je obstojna na vročini in jo zato lahko uporabljamo v pečici, na žaru ali ponvi.
Uporaba maščob pri pripravi jedi ni prepovedana, zavedati pa se je treba, da so le-te izredno kalorične.
 
Petra nas je seznanila tudi z vnosom soli v naše telo. Ljudje uživamo preveč soli. Mnogi je v enem dnevu zaužijejo več kot deset gramov, to pa je veliko več, kot priporoča Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), ki je priporočen dnevni odmerek soli z največ šest gramov pred kratkim zmanjšala na pet gramov.
 
V Sloveniji zaužijemo 12,4 g na dan, glavni viri soli so: kruh in krušni izdelki, mesni izdelki ter siri.
 
S kuhinjsko soljo vnašamo v telo natrij, ki je dejavnik tveganja za mnoge bolezni. Prekomerni vnos natrija v telo zvišuje krvni tlak, ta pa je pomemben vzrok za nastanek možganske kapi in drugih srčno-žilnih bolezni. Dokazano je, da imamo zelo veliko možnosti tudi za nastanek kakšne kronične bolezni, če prekomerno solimo. Tako si lahko pridelamo bolezen ledvic, sladkorno bolezen tipa 2, osteoporozo, raka želodca, astmo, debelost ter bolezen obtočil.
 
Postopno zmanjševanje količine soli v vsakodnevni hrani bi lahko veliko pripomoglo k splošnemu izboljšanju zdravja prebivalstva.
 
Naučimo se uporabljati manj soli!
 
Človeški organizem se je sposoben, v razmeroma kratkem času brez težav, prilagodi na nižjo, bolj zdravo vsebnost soli v prehrani. Raziskave z manjšim in s postopnim zmanjšanjem vnosa soli in z vzdrževanjem le-tega za 8 - 12 tednov so pri prostovoljcih pokazale, da se je potreba po soli občutno zmanjšala; količina soli, uživana pred zmanjšanjem, pa je postala po njem celo neprijetna.
 
Nekaj nasvetov za pripravo zdravih jedi:
-       Odvadite se dosoljevanja, nesmiselno je dosoliti hrano, še preden jo sploh poskusite.
-       V zameno za sol uporabljajte zelišča - sveža, suha ali zamrznjena.
-       Uporabljajte pražena semena za popestritev okusa.
-       Izognite se juham iz vrečk, jušnim kockam, slanim začimbam in podobnim koncentratom.
-       Za pripravo mesa in rib uporabljajte marinado, ki jedi zmehča, ohranja sočnost in jim daje okus.
-       Za optimalen okus zelenjavo le zmerno dušite.
-       Za pripravo omak uporabljajte zrel paradižnik, svežo papriko in česen.
 
Več informacij na: http://nesoli.si/
 
Petra nam je pripravila proseno kašo s pečenimi jabolki, zdrave piškote in namaz s paprika in skuto. Jedi smo rade volje poskusili in ugotovili, da so kljub temu, da niso vsebovale soli oz. sladkorja zelo okusne. (Recepti v prilogi).
 
Tudi tokrat nam je Stana Gec Jelen izmerila krvni tlak in srčni utrip. Izmerjene rezultate nam je vpisala v kartonček, ki ga bomo dopolnjevali z rezultati meritev na naslednjih srečanjih.
 
Poročilo pripravila:
Damjana Sušanj, lokalna koordinatorka projekta Živimo zdravo
 
Projekt Živimo zdravo subvencionira Občina Miren-Kostanjevica v okviru projekta Več zdravja v občini Miren-Kostanjevica 2014.

 


Priloge:
PDF
varna priprava hrane
30894_varnapripravahrane.pdf (1,96 MB)
PDF
recepti
30894_recepti.pdf (618,69 KB)
 

 

aktualno vse

03.05.2017 - Kako si lahko pomagate sami v primeru depresije?

24.04.2017 - Pridružite se projektu ADAM

24.04.2017 - Kakšni so načini zdravljenja depresije?

10.04.2017 - Kam po strokovno pomoč v primeru depresije?

05.04.2017 - Se soočate z depresijo?

21.03.2017 - Kako prepoznati depresijo?

17.03.2017 - Zakaj govoriti o depresiji?

21.09.2016 - Priporočila za uživanje soli

09.09.2016 - Srce

13.06.2016 - Vabilo na 20. obletnico sprejetja Ljubljanske listine o reformi zdravstvenega varstva v Evropi

06.06.2016 - Podpora družine je ključnega pomena pri telesni dejavnosti

15.04.2016 - Kaj se zgodi, če pogosto jemo jajca

25.03.2016 - Zakaj ne grem več v družbo? Inkontinenca oži naš socialni prostor.

13.07.2015 - Kaj telo sporoča, ko nas zgrabi želja po prav določeni hrani

13.07.2015 - O krompirju

13.07.2015 - V samo parih minutah se lahko zares rešite bolečin in preprečite mnoge bolezni!

13.07.2015 - Zobna pasta in klopi

13.07.2015 - Čudežna rastlina, ki zdravi možgane in takoj okrepi spomin!

23.04.2015 - Divja solata

17.04.2015 - Jajca

14.04.2015 - 35 nasvetov babice

07.04.2015 - Prioritetni dejavniki tveganja v hrani v Sloveniji (Priority risk factors in food in Slovenia)

07.04.2015 - Koristne povezave pri varnosti živil

07.04.2015 - 7. april - Svetovni dan zdravja 2015: Naj bo naša hrana varna - od kmetije do mize

07.04.2015 - Med

06.04.2015 - Zagotavljanje varne hrane na počitnicah

06.04.2015 - Varna hrana na potovanju - priporočila potnikom

03.04.2015 - Ravnanje s surovim perutninskim mesom v domači kuhinji

03.04.2015 - Priporočila za higiensko ravnanje s sladoledom

02.04.2015 - Kaj lahko sami naredimo za varno uporabo materialov v stiku z živili

01.04.2015 - Varnost živil v prehrani starejših

01.04.2015 - Brošura Higienska priporočila za varnost živil za potrošnike

01.04.2015 - Smrtonosna grenivka

01.04.2015 - ABC diete brez glutena oz. kje vse je gluten prisoten?

31.03.2015 - Varnost živil v prehrani nosečnic, otrok in starostnikov

30.03.2015 - Varno uživanje rib

30.03.2015 - Higiensko ravnanje s svežim sadjem in zelenjavo

30.03.2015 - Virusi v živilih

27.03.2015 - Ohlajevanje živil, shranjevanje ohlajenih živil

27.03.2015 - Mleko in mlekomati

26.03.2015 - Navzkrižno onesnaženje živil z mikroorganizmi

26.03.2015 - Toplotna obdelava in pogrevanje živil

26.03.2015 - Nekaj za zdravje

25.03.2015 - Higiena v domači kuhinji

25.03.2015 - Pomen umivanja rok v domači kuhinji

24.03.2015 - Tvegana živila, najpogostejši povzročitelji okužb in zastrupitev z živili (OZŽ) ter preventivni ukrepi za preprečevanje OZŽ

24.03.2015 - Higiensko ravnanje z jajci

23.03.2015 - Varno uživanje školjk

20.03.2015 - Higienska priporočila za varnost živil za potrošnike

20.03.2015 - Brošura Varnost živil v izrednih razmerah

19.03.2015 - Varna priprava hrane

18.03.2015 - Varna hrana

16.03.2015 - Splošno o zdravstveno ustrezni, varni hrani in prehranjevanju

16.03.2015 - Varna priprava hrane na piknikih

13.03.2015 - Varna uporaba materialov v stiku z živili

10.03.2015 - Varnost živil v izrednih razmerah – poplave (priporočila Svetovne zdravstvene organizacije)

06.03.2015 - Podobna biološka zdravila – enaka, vendar drugačna

03.03.2015 - Obolevnost za rakom v Sloveniji večja za 30 odstotkov

27.02.2015 - V Pomurju več raka debelega črevesa ali danke in slabši odziv na program Svit

24.02.2015 - Nasveti, ki izboljšajo spomin in okrepijo možgane