Aktualno

Tvegana živila, najpogostejši povzročitelji okužb in zastrupitev z živili (OZŽ) ter preventivni ukrepi za preprečevanje OZŽ

24.03.2015

Uživanje nekaterih živil je zaradi načina njihove priprave ali lastnosti surovin še posebej tvegano. Predstavljene so skupine tveganih živil, najpogostejši povzročitelji ter preventivni ukrepi za preprečevanje okužb in zastrupitev z živili.
  • v stolpcu  TVEGANO ŽIVILO so navedene skupine tveganih živil in najznačilnejše jedi iz te skupine;
  • v stolpcu v NAJPOGOSTEJŠI POVZROČITELJI OZŽ so navedeni povzročitelji, ki jih najpogosteje najdemo v obravnavani skupini tveganih živil;
  • v stolpcu DOVZETNEJŠE SKUPINE LJUDI ZA OZŽ  so navedene skupine ljudi, pri katerih je tveganje za okužbo s povzročitelji večje in je potek OZŽ lahko težji;
  • pri rokovanju z živili vedno izvajamo ustrezne higienske postopke. V stolpcu PREVENTIVNI UKREPI ZA PREPREČEVANJE OZŽ so še dodatno izpostavljena najpomembnejša načela za ukrepanje. Za lažje razumevanje navedenih načel navajamo spletne povezave na priporočila, v katerih so higienski postopki pri shranjevanju, pripravi in rokovanju z živili obširneje predstavljeni.
 
Nekaj osnovnih preventivnih načel za varno uživanje živil oz. preprečevanje OZŽ:
  • Varna so le zadostno toplotno obdelana živila (z zadostno toplotno obdelavo v živilih uničimo morebitno prisotne zdravju škodljive mikroorganizme).
  • Surovo sadje in zelenjavo pred zaužitjem temeljito očistimo in operemo s pitno vodo. Za pripravo jedi izbiramo lokalno pridelana živila s sledljivim poreklom.
  • Pri shranjevanju, rokovanju in pripravi živili dosledno upoštevamo higienske postopke.
 
Tabela 1: Skupine tveganih živil, najpogostejši povzročitelji OZŽ, dovzetnejše skupine ljudi za OZŽ ter preventivni ukrepi za preprečevanje OZŽ
 
TVEGANO ŽIVILO
NAJPOGOSTEJŠI POVZROČITELJI OZŽ
DOVZETNEJŠE SKUPINE LJUDI ZA OZŽ
PREVENTIVNI UKREPI ZA PREPREČEVANJE OZŽ
Surova ali toplotno ne dovolj obdelana jajca in jedi iz jajc:
Solatni prelivi z jajci
Omake z jajci (tatarska omaka …)
Mehko kuhana jajca, jajca na oko, umešana jajca…
Kremne sladice (šamšnite, šamrole, kremšnite in ostale kremne rezine, tiramisu, snežne kepe, peciva iz beljaka …)
Šato
Majoneza
Salmonela
Kampilobakter
Starejši
Otroci
Bolniki z oslabelim imunskim sistemom
Nosečnice
Živila
Izvajanje  ostalih  higienskih postopkov pri shranjevanju, pripravi in rokovanju z živili
Surovo ali  toplotno ne dovolj obdelano mleko in mlečni izdelki:
Surovo mleko
Surovo mleko iz mlekomatov
Mleko in mlečni izdelki, ki so bili obdelani pri nižji temperaturi, kot  pri pasterizaciji (mehki, sveži siri iz surovega mleka, siri s plesnimi, nepasterizirana skuta …)
Surovo maslo
Salmonela
Stafilokok
Kampilobakter
Patogeni sevi E. koli
Listerija
Virusi
Paraziti
Nosečnice
Starejši
Bolniki z oslabelim imunskim sistemom
Otroci
Živila
Izvajanje ostalih  higienskih postopkov pri shranjevanju, pripravi in rokovanju z živili
Pleskavica
Perutnina
Perutninska drobovina, še zlasti jetra
Svinjina
Mleto meso
Angleški biftek
Tatarski biftek
Karpačo
Salmonela
Patogeni sevi E. koli Kampilobakter Jersinija
Listerija Virusi Paraziti
Nosečnice
Starejši
Otroci
Bolniki z oslabelim imunskim sistemom
Živila
Izvajanje ostalih  higienskih postopkov pri shranjevanju, pripravi in rokovanju z živili
Surovi ali toplotno ne dovolj obdelani mehkužci, školjke, raki:
Školjke (npr. surove ostrige)
Morski sadeži (surovi morski ježki, surovi rakci…)
Salmonela
Listerija
Patogeni sevi E. koli
Virus hepatitisa A
Vibrio
Bolniki z boleznimi jeter
Bolniki z oslabelim imunskim sistemom
Nosečnice
Starejši
Otroci
Živila
Izvajanje ostalih  higienskih postopkov pri shranjevanju, pripravi in rokovanju z živili
Suši
Ribji karpačo
Prekajene ribe
Sušene in marinirane ribe
Salmonela
Listerija
Jersinija
Vibrio
Paraziti
Histaminska zastrupitev
Bolniki z oslabelim imunskim sistemom
Starejši
Nosečnice
Otroci
Živila
Izvajanje ostalih  higienskih postopkov pri shranjevanju, pripravi in rokovanju z živili
Predpakirano sadje in zelenjava
Gozdni sadeži
Rukola
Kalčki - semena ali že kaljeni kalčki Jedilna semena (sezam, sončnice, lan …)
Mošt
Kampilobakter
Listerija
Salmonela
Stafilokok
Patogeni sevi E. koli
Virusi (norovirusi, virus hepatitisa A …)
Paraziti
Bolniki z oslabelim
imunskim sistemom
Starejši
Nosečnice
Otroci
Živila
Izvajanje ostalih  higienskih postopkov pri shranjevanju, pripravi in rokovanju z živili
Hladna delikatesna živila:
Pripravljene solate (solate z  živili živalskega izvora, testeninske, tunine, sadne …)
Pripravljena različna delikatesna živila (narezki, obloženi kruhki, namazi …)
Kampilobakter
Listerija
Salmonela
Stafilokok
Patogeni sevi E. koli
Histaminska zastrupitev
Nosečnice
Starejši
Otroci
Bolniki z oslabelim imunskim sistemom
Živila
Izvajanje ostalih higienskih postopkov pri shranjevanju, pripravi in rokovanju z živili
Domači sok
Vloženo sadje in zelenjava (marmelada, kompot, olive …) – predvsem doma vloženo sadje in zelenjava
Pesto
Zamrznjeno sadje in zelenjava
Povzročitelj botulizma
Patogeni sevi E. koli
Plesni in kvasovke
Nosečnice
Starejši
Otroci
Bolniki z oslabelim imunskim sistemom
Živila
Izvajanje ostalih  higienskih postopkov pri shranjevanju, pripravi in rokovanju z živili
 
Tabela 2: Imena navedenih povzročiteljev OZŽ
 
Ime povzročitelja
Latinsko ime povzročitelja
Kampilobakter
Campylobacter
Listerija
Listeria
Salmonela
Salmonella
Stafilokok
Staphylococcus
E. koli
Escherichia coli
Povzročitelj botulizma
Clostridium botulinum
Jersinija
Yersinia
Vibrio
Vibrio
 
Viri:
  1. Smernice za mikrobiološko varnost živil, ki so namenjena končnemu potrošniku, IVZ, 2009.
  2. Smernice dobre higienske prakse in uporaba načel HACCP v gostinstvu, Turistična zbornica Slovenije, Sekcija za gostinstvo in turizem, 2010.
  3. Polak P. in sod. 2002. Smernice dobre higienske prakse in HACCP za gostinstvo. 2002. Ljubljana. Gospodarska zbornica Slovenije: 87 str.
  4. www.FoodSafety.gov
  5. http://www.cdc.gov/nczved/divisions/dfbmd/diseases/vibriov/#infection
  6. http://seafood.ucdavis.edu/haccp/compendium/chapt20.htm
  7. http://www.cdc.gov/nczved/divisions/dfbmd/diseases/listeriosis/
  8. Program monitoringa zoonoz in njihovih povzročiteljev za leto 2011.
 
Vir: NIJZ

aktualno vse

03.05.2017 - Kako si lahko pomagate sami v primeru depresije?

24.04.2017 - Pridružite se projektu ADAM

24.04.2017 - Kakšni so načini zdravljenja depresije?

10.04.2017 - Kam po strokovno pomoč v primeru depresije?

05.04.2017 - Se soočate z depresijo?

21.03.2017 - Kako prepoznati depresijo?

17.03.2017 - Zakaj govoriti o depresiji?

21.09.2016 - Priporočila za uživanje soli

09.09.2016 - Srce

13.06.2016 - Vabilo na 20. obletnico sprejetja Ljubljanske listine o reformi zdravstvenega varstva v Evropi

06.06.2016 - Podpora družine je ključnega pomena pri telesni dejavnosti

15.04.2016 - Kaj se zgodi, če pogosto jemo jajca

25.03.2016 - Zakaj ne grem več v družbo? Inkontinenca oži naš socialni prostor.

13.07.2015 - Kaj telo sporoča, ko nas zgrabi želja po prav določeni hrani

13.07.2015 - O krompirju

13.07.2015 - V samo parih minutah se lahko zares rešite bolečin in preprečite mnoge bolezni!

13.07.2015 - Zobna pasta in klopi

13.07.2015 - Čudežna rastlina, ki zdravi možgane in takoj okrepi spomin!

23.04.2015 - Divja solata

17.04.2015 - Jajca

14.04.2015 - 35 nasvetov babice

07.04.2015 - Prioritetni dejavniki tveganja v hrani v Sloveniji (Priority risk factors in food in Slovenia)

07.04.2015 - Koristne povezave pri varnosti živil

07.04.2015 - 7. april - Svetovni dan zdravja 2015: Naj bo naša hrana varna - od kmetije do mize

07.04.2015 - Med

06.04.2015 - Zagotavljanje varne hrane na počitnicah

06.04.2015 - Varna hrana na potovanju - priporočila potnikom

03.04.2015 - Ravnanje s surovim perutninskim mesom v domači kuhinji

03.04.2015 - Priporočila za higiensko ravnanje s sladoledom

02.04.2015 - Kaj lahko sami naredimo za varno uporabo materialov v stiku z živili

01.04.2015 - Varnost živil v prehrani starejših

01.04.2015 - Brošura Higienska priporočila za varnost živil za potrošnike

01.04.2015 - Smrtonosna grenivka

01.04.2015 - ABC diete brez glutena oz. kje vse je gluten prisoten?

31.03.2015 - Varnost živil v prehrani nosečnic, otrok in starostnikov

30.03.2015 - Varno uživanje rib

30.03.2015 - Higiensko ravnanje s svežim sadjem in zelenjavo

30.03.2015 - Virusi v živilih

27.03.2015 - Ohlajevanje živil, shranjevanje ohlajenih živil

27.03.2015 - Mleko in mlekomati

26.03.2015 - Navzkrižno onesnaženje živil z mikroorganizmi

26.03.2015 - Toplotna obdelava in pogrevanje živil

26.03.2015 - Nekaj za zdravje

25.03.2015 - Higiena v domači kuhinji

25.03.2015 - Pomen umivanja rok v domači kuhinji

24.03.2015 - Tvegana živila, najpogostejši povzročitelji okužb in zastrupitev z živili (OZŽ) ter preventivni ukrepi za preprečevanje OZŽ

24.03.2015 - Higiensko ravnanje z jajci

23.03.2015 - Varno uživanje školjk

20.03.2015 - Higienska priporočila za varnost živil za potrošnike

20.03.2015 - Brošura Varnost živil v izrednih razmerah

19.03.2015 - Varna priprava hrane

18.03.2015 - Varna hrana

16.03.2015 - Splošno o zdravstveno ustrezni, varni hrani in prehranjevanju

16.03.2015 - Varna priprava hrane na piknikih

13.03.2015 - Varna uporaba materialov v stiku z živili

10.03.2015 - Varnost živil v izrednih razmerah – poplave (priporočila Svetovne zdravstvene organizacije)

06.03.2015 - Podobna biološka zdravila – enaka, vendar drugačna

03.03.2015 - Obolevnost za rakom v Sloveniji večja za 30 odstotkov

27.02.2015 - V Pomurju več raka debelega črevesa ali danke in slabši odziv na program Svit

24.02.2015 - Nasveti, ki izboljšajo spomin in okrepijo možgane