Aktualno
Tvegana živila, najpogostejši povzročitelji okužb in zastrupitev z živili (OZŽ) ter preventivni ukrepi za preprečevanje OZŽ
- v stolpcu TVEGANO ŽIVILO so navedene skupine tveganih živil in najznačilnejše jedi iz te skupine;
- v stolpcu v NAJPOGOSTEJŠI POVZROČITELJI OZŽ so navedeni povzročitelji, ki jih najpogosteje najdemo v obravnavani skupini tveganih živil;
- v stolpcu DOVZETNEJŠE SKUPINE LJUDI ZA OZŽ so navedene skupine ljudi, pri katerih je tveganje za okužbo s povzročitelji večje in je potek OZŽ lahko težji;
- pri rokovanju z živili vedno izvajamo ustrezne higienske postopke. V stolpcu PREVENTIVNI UKREPI ZA PREPREČEVANJE OZŽ so še dodatno izpostavljena najpomembnejša načela za ukrepanje. Za lažje razumevanje navedenih načel navajamo spletne povezave na priporočila, v katerih so higienski postopki pri shranjevanju, pripravi in rokovanju z živili obširneje predstavljeni.
- Varna so le zadostno toplotno obdelana živila (z zadostno toplotno obdelavo v živilih uničimo morebitno prisotne zdravju škodljive mikroorganizme).
- Surovo sadje in zelenjavo pred zaužitjem temeljito očistimo in operemo s pitno vodo. Za pripravo jedi izbiramo lokalno pridelana živila s sledljivim poreklom.
- Pri shranjevanju, rokovanju in pripravi živili dosledno upoštevamo higienske postopke.
TVEGANO ŽIVILO
|
NAJPOGOSTEJŠI POVZROČITELJI OZŽ
|
DOVZETNEJŠE SKUPINE LJUDI ZA OZŽ
|
PREVENTIVNI UKREPI ZA PREPREČEVANJE OZŽ
|
Surova ali toplotno ne dovolj obdelana jajca in jedi iz jajc:
Solatni prelivi z jajci
Omake z jajci (tatarska omaka …)
Mehko kuhana jajca, jajca na oko, umešana jajca…
Kremne sladice (šamšnite, šamrole, kremšnite in ostale kremne rezine, tiramisu, snežne kepe, peciva iz beljaka …)
Šato
Majoneza
|
Salmonela
Kampilobakter
|
Starejši
Otroci
Bolniki z oslabelim imunskim sistemom
Nosečnice
|
Živila
Izvajanje ostalih higienskih postopkov pri shranjevanju, pripravi in rokovanju z živili
|
Surovo ali toplotno ne dovolj obdelano mleko in mlečni izdelki:
Surovo mleko
Surovo mleko iz mlekomatov
Mleko in mlečni izdelki, ki so bili obdelani pri nižji temperaturi, kot pri pasterizaciji (mehki, sveži siri iz surovega mleka, siri s plesnimi, nepasterizirana skuta …)
Surovo maslo
|
Salmonela
Stafilokok
Kampilobakter
Patogeni sevi E. koli
Listerija
Virusi
Paraziti
|
Nosečnice
Starejši
Bolniki z oslabelim imunskim sistemom
Otroci
|
Živila
Izvajanje ostalih higienskih postopkov pri shranjevanju, pripravi in rokovanju z živili
|
Pleskavica
Perutnina
Perutninska drobovina, še zlasti jetra
Svinjina
Mleto meso
Angleški biftek
Tatarski biftek
Karpačo
|
Salmonela
Patogeni sevi E. koli Kampilobakter Jersinija
Listerija Virusi Paraziti
|
Nosečnice
Starejši
Otroci
Bolniki z oslabelim imunskim sistemom
|
Živila
Izvajanje ostalih higienskih postopkov pri shranjevanju, pripravi in rokovanju z živili
|
Surovi ali toplotno ne dovolj obdelani mehkužci, školjke, raki:
Školjke (npr. surove ostrige)
Morski sadeži (surovi morski ježki, surovi rakci…)
|
Salmonela
Listerija
Patogeni sevi E. koli
Virus hepatitisa A
Vibrio
|
Bolniki z boleznimi jeter
Bolniki z oslabelim imunskim sistemom
Nosečnice
Starejši
Otroci
|
Živila
Izvajanje ostalih higienskih postopkov pri shranjevanju, pripravi in rokovanju z živili
|
Suši
Ribji karpačo
Prekajene ribe
Sušene in marinirane ribe
|
Salmonela
Listerija
Jersinija
Vibrio
Paraziti
Histaminska zastrupitev
|
Bolniki z oslabelim imunskim sistemom
Starejši
Nosečnice
Otroci
|
Živila
Izvajanje ostalih higienskih postopkov pri shranjevanju, pripravi in rokovanju z živili
|
Predpakirano sadje in zelenjava
Gozdni sadeži
Rukola
Kalčki - semena ali že kaljeni kalčki Jedilna semena (sezam, sončnice, lan …)
Mošt
|
Kampilobakter
Listerija
Salmonela
Stafilokok
Patogeni sevi E. koli
Virusi (norovirusi, virus hepatitisa A …)
Paraziti
|
Bolniki z oslabelim
imunskim sistemom
Starejši
Nosečnice
Otroci
|
Živila
Izvajanje ostalih higienskih postopkov pri shranjevanju, pripravi in rokovanju z živili
|
Hladna delikatesna živila:
Pripravljene solate (solate z živili živalskega izvora, testeninske, tunine, sadne …)
Pripravljena različna delikatesna živila (narezki, obloženi kruhki, namazi …)
|
Kampilobakter
Listerija
Salmonela
Stafilokok
Patogeni sevi E. koli
Histaminska zastrupitev
|
Nosečnice
Starejši
Otroci
Bolniki z oslabelim imunskim sistemom
|
Živila
Izvajanje ostalih higienskih postopkov pri shranjevanju, pripravi in rokovanju z živili
|
Domači sok
Vloženo sadje in zelenjava (marmelada, kompot, olive …) – predvsem doma vloženo sadje in zelenjava
Pesto
Zamrznjeno sadje in zelenjava
|
Povzročitelj botulizma
Patogeni sevi E. koli
Plesni in kvasovke
|
Nosečnice
Starejši
Otroci
Bolniki z oslabelim imunskim sistemom
|
Živila
Izvajanje ostalih higienskih postopkov pri shranjevanju, pripravi in rokovanju z živili
|
Ime povzročitelja
|
Latinsko ime povzročitelja
|
Kampilobakter
|
Campylobacter
|
Listerija
|
Listeria
|
Salmonela
|
Salmonella
|
Stafilokok
|
Staphylococcus
|
E. koli
|
Escherichia coli
|
Povzročitelj botulizma
|
Clostridium botulinum
|
Jersinija
|
Yersinia
|
Vibrio
|
Vibrio
|
- Smernice za mikrobiološko varnost živil, ki so namenjena končnemu potrošniku, IVZ, 2009.
- Smernice dobre higienske prakse in uporaba načel HACCP v gostinstvu, Turistična zbornica Slovenije, Sekcija za gostinstvo in turizem, 2010.
- Polak P. in sod. 2002. Smernice dobre higienske prakse in HACCP za gostinstvo. 2002. Ljubljana. Gospodarska zbornica Slovenije: 87 str.
- www.FoodSafety.gov
- http://www.cdc.gov/nczved/divisions/dfbmd/diseases/vibriov/#infection
- http://seafood.ucdavis.edu/haccp/compendium/chapt20.htm
- http://www.cdc.gov/nczved/divisions/dfbmd/diseases/listeriosis/
- Program monitoringa zoonoz in njihovih povzročiteljev za leto 2011.
aktualno vse
03.05.2017 - Kako si lahko pomagate sami v primeru depresije?
24.04.2017 - Pridružite se projektu ADAM
24.04.2017 - Kakšni so načini zdravljenja depresije?
10.04.2017 - Kam po strokovno pomoč v primeru depresije?
05.04.2017 - Se soočate z depresijo?
21.03.2017 - Kako prepoznati depresijo?
17.03.2017 - Zakaj govoriti o depresiji?
21.09.2016 - Priporočila za uživanje soli
09.09.2016 - Srce
13.06.2016 - Vabilo na 20. obletnico sprejetja Ljubljanske listine o reformi zdravstvenega varstva v Evropi
06.06.2016 - Podpora družine je ključnega pomena pri telesni dejavnosti
15.04.2016 - Kaj se zgodi, če pogosto jemo jajca
25.03.2016 - Zakaj ne grem več v družbo? Inkontinenca oži naš socialni prostor.
13.07.2015 - Kaj telo sporoča, ko nas zgrabi želja po prav določeni hrani
13.07.2015 - O krompirju
13.07.2015 - V samo parih minutah se lahko zares rešite bolečin in preprečite mnoge bolezni!
13.07.2015 - Zobna pasta in klopi
13.07.2015 - Čudežna rastlina, ki zdravi možgane in takoj okrepi spomin!
23.04.2015 - Divja solata
17.04.2015 - Jajca
14.04.2015 - 35 nasvetov babice
07.04.2015 - Prioritetni dejavniki tveganja v hrani v Sloveniji (Priority risk factors in food in Slovenia)
07.04.2015 - Koristne povezave pri varnosti živil
07.04.2015 - 7. april - Svetovni dan zdravja 2015: Naj bo naša hrana varna - od kmetije do mize
07.04.2015 - Med
06.04.2015 - Zagotavljanje varne hrane na počitnicah
06.04.2015 - Varna hrana na potovanju - priporočila potnikom
03.04.2015 - Ravnanje s surovim perutninskim mesom v domači kuhinji
03.04.2015 - Priporočila za higiensko ravnanje s sladoledom
02.04.2015 - Kaj lahko sami naredimo za varno uporabo materialov v stiku z živili
01.04.2015 - Varnost živil v prehrani starejših
01.04.2015 - Brošura Higienska priporočila za varnost živil za potrošnike
01.04.2015 - Smrtonosna grenivka
01.04.2015 - ABC diete brez glutena oz. kje vse je gluten prisoten?
31.03.2015 - Varnost živil v prehrani nosečnic, otrok in starostnikov
30.03.2015 - Varno uživanje rib
30.03.2015 - Higiensko ravnanje s svežim sadjem in zelenjavo
30.03.2015 - Virusi v živilih
27.03.2015 - Ohlajevanje živil, shranjevanje ohlajenih živil
27.03.2015 - Mleko in mlekomati
26.03.2015 - Navzkrižno onesnaženje živil z mikroorganizmi
26.03.2015 - Toplotna obdelava in pogrevanje živil
26.03.2015 - Nekaj za zdravje
25.03.2015 - Higiena v domači kuhinji
25.03.2015 - Pomen umivanja rok v domači kuhinji
24.03.2015 - Higiensko ravnanje z jajci
23.03.2015 - Varno uživanje školjk
20.03.2015 - Higienska priporočila za varnost živil za potrošnike
20.03.2015 - Brošura Varnost živil v izrednih razmerah
19.03.2015 - Varna priprava hrane
18.03.2015 - Varna hrana
16.03.2015 - Splošno o zdravstveno ustrezni, varni hrani in prehranjevanju
16.03.2015 - Varna priprava hrane na piknikih
13.03.2015 - Varna uporaba materialov v stiku z živili
10.03.2015 - Varnost živil v izrednih razmerah – poplave (priporočila Svetovne zdravstvene organizacije)
06.03.2015 - Podobna biološka zdravila – enaka, vendar drugačna
03.03.2015 - Obolevnost za rakom v Sloveniji večja za 30 odstotkov
27.02.2015 - V Pomurju več raka debelega črevesa ali danke in slabši odziv na program Svit
24.02.2015 - Nasveti, ki izboljšajo spomin in okrepijo možgane