Aktualno
Podobna biološka zdravila – enaka, vendar drugačna
Običajna zdravila so večinoma majhne molekule, ki jih pridobivamo s kemično sintezo in katerih zgradbo lahko natančno določimo. Patent v večini držav po svetu daje izvirnemu zdravilu 20-letno zaščito, v nekaterih državah pa je mogoča še dodatna 5-letna zaščita.
Generična zdravila, imenovana tudi generiki, so zdravila, ki so kopije izvirnega zdravila. Generična zdravila morajo vsebovati enake aktivne substance kot izvirna zdravila in so po odmerku, moči, načinu administracije, varnosti, učinkovitosti in pričakovani uporabi enaka izvirnim. Večinoma pridejo generiki na trg, ko izvirnemu zdravilu poteče patentna zaščita. Ker se takrat na trgu pojavi več enakih zdravil, pade tudi njihova cena, saj si med seboj konkurirajo. Pri razvoju generikov tudi niso potrebne drage klinične študije, ki jih morajo izvesti, preden je izvirno zdravilo odobreno za uporabo.
Nekoliko drugače je urejeno področje bioloških zdravil. Sinonim generikom na področju bioloških zdravil so biosimilarji oziroma podobna biološka zdravila. Z izrazom podobna biološka zdravila oziroma biosimilarji poudarjamo, da gre za podobna, in ne enaka biološka zdravila.
Rekombinantni terapevtski proteini so zgrajeni iz dolgih verig aminokislin (osnovni gradniki proteinov), ki jih celice zvijejo v pravilno delujočo obliko. Na protein so vezane še različne sladkorne skupine, ki so pomembne za lokalizacijo proteina v telesu in njegovo biološko delovanje. Sprememba sladkornih sestavimn lahko vpliva na delovanje proteina, ga usmeri v druga tarčna tkiva ali povzroči, da ga imunski sistem prepozna kot tujek. Biofarmacevtike lahko proizvajamo v mikrobnih celicah (po navadi bakterija E. Coli ali kvasovke), sesalčjih celičnih linijah in rastlinskih celicah. To pomeni, da v celico vstavimo gen za protein, ki ga želimo proizvajati, in nato te celice gojimo v velikih bioreaktorjih in na koncu izoliramo želene proteine. Tako pridobljeni terapevtski proteini so enaki človeškim (prej so uporabljali živalske, ki niso popolnoma enaki), hkrati pa se izognemo mogočemu prenašanju raznih nalezljivih bolezni. Končne lastnosti bioloških zdravil so odvisne predvsem od procesa, s katerim jih pridobivamo – izbira celic, razvoj genetsko spremenjenih celičnih linij, proces izolacije in pakiranje aktivne molekule v končno zdravilo.
Kako že najmanjše spremembe v proizvodnji bioloških zdravil vplivajo na njihovo delovanje, kaže primer, povezan z eritropoetinom (hormon, ki spodbuja nastajanje eritrocitov). Leta 1998 je Evropska agencija za zdravila podjetje Johnson & Johnson prosila, da iz svojega proizvoda eritropoetina odstrani humani serumski albumin. Serumski albumin, ki so ga takrat izolirali iz človeške krvi, je bil v pripravku eritropoetina samo zato, da ga je stabiliziral med shranjevanjem. Regulatorna agencija je želela z njegovo odstranitvijo odstraniti možnost okužbe z raznimi boleznimi, ki se lahko prenašajo s krvjo. Johnson & Johnson je albumin nadomestil z detergentom, imenovanim Tween 80, ki zagotavlja, da eritropoetin ne agregira, ampak ostane v raztopini. Hkrati so na trg poslali tudi linijo eritropoetina, ki je bil že pakiran v injekcijskih brizgah. Kmalu je po celotni Evropi prišlo do težav pri nekaterih bolnikih, ki so jemali eritropoetin. Imunski sistem bolnikov je novo formulacijo zdravila eritropoetin prepoznal kot tujek in proti njemu sprožil imunski odziv. Protitelesa so poleg vbrizganega eritropoetina napadla tudi bolnikov lasten eritropoetin in povzročila smrtno nevarno anemijo pri približno 200 bolnikih po svetu. Trajalo je leta, da so natančno ugotovili, kaj je šlo narobe. Johnson & Johnson razlaga, da je detergent Tween 80 povzročil spiranje spojin iz gumijastih batov v nekaterih injekcijskih brizgah. Te spojine so delovale kot adjuvans in povečale imunski odziv bolnikov na eritropoetin.
aktualno vse
03.05.2017 - Kako si lahko pomagate sami v primeru depresije?
24.04.2017 - Pridružite se projektu ADAM
24.04.2017 - Kakšni so načini zdravljenja depresije?
10.04.2017 - Kam po strokovno pomoč v primeru depresije?
05.04.2017 - Se soočate z depresijo?
21.03.2017 - Kako prepoznati depresijo?
17.03.2017 - Zakaj govoriti o depresiji?
21.09.2016 - Priporočila za uživanje soli
09.09.2016 - Srce
13.06.2016 - Vabilo na 20. obletnico sprejetja Ljubljanske listine o reformi zdravstvenega varstva v Evropi
06.06.2016 - Podpora družine je ključnega pomena pri telesni dejavnosti
15.04.2016 - Kaj se zgodi, če pogosto jemo jajca
25.03.2016 - Zakaj ne grem več v družbo? Inkontinenca oži naš socialni prostor.
13.07.2015 - Kaj telo sporoča, ko nas zgrabi želja po prav določeni hrani
13.07.2015 - O krompirju
13.07.2015 - V samo parih minutah se lahko zares rešite bolečin in preprečite mnoge bolezni!
13.07.2015 - Zobna pasta in klopi
13.07.2015 - Čudežna rastlina, ki zdravi možgane in takoj okrepi spomin!
23.04.2015 - Divja solata
17.04.2015 - Jajca
14.04.2015 - 35 nasvetov babice
07.04.2015 - Prioritetni dejavniki tveganja v hrani v Sloveniji (Priority risk factors in food in Slovenia)
07.04.2015 - Koristne povezave pri varnosti živil
07.04.2015 - 7. april - Svetovni dan zdravja 2015: Naj bo naša hrana varna - od kmetije do mize
07.04.2015 - Med
06.04.2015 - Zagotavljanje varne hrane na počitnicah
06.04.2015 - Varna hrana na potovanju - priporočila potnikom
03.04.2015 - Ravnanje s surovim perutninskim mesom v domači kuhinji
03.04.2015 - Priporočila za higiensko ravnanje s sladoledom
02.04.2015 - Kaj lahko sami naredimo za varno uporabo materialov v stiku z živili
01.04.2015 - Varnost živil v prehrani starejših
01.04.2015 - Brošura Higienska priporočila za varnost živil za potrošnike
01.04.2015 - Smrtonosna grenivka
01.04.2015 - ABC diete brez glutena oz. kje vse je gluten prisoten?
31.03.2015 - Varnost živil v prehrani nosečnic, otrok in starostnikov
30.03.2015 - Varno uživanje rib
30.03.2015 - Higiensko ravnanje s svežim sadjem in zelenjavo
30.03.2015 - Virusi v živilih
27.03.2015 - Ohlajevanje živil, shranjevanje ohlajenih živil
27.03.2015 - Mleko in mlekomati
26.03.2015 - Navzkrižno onesnaženje živil z mikroorganizmi
26.03.2015 - Toplotna obdelava in pogrevanje živil
26.03.2015 - Nekaj za zdravje
25.03.2015 - Higiena v domači kuhinji
25.03.2015 - Pomen umivanja rok v domači kuhinji
24.03.2015 - Higiensko ravnanje z jajci
23.03.2015 - Varno uživanje školjk
20.03.2015 - Higienska priporočila za varnost živil za potrošnike
20.03.2015 - Brošura Varnost živil v izrednih razmerah
19.03.2015 - Varna priprava hrane
18.03.2015 - Varna hrana
16.03.2015 - Splošno o zdravstveno ustrezni, varni hrani in prehranjevanju
16.03.2015 - Varna priprava hrane na piknikih
13.03.2015 - Varna uporaba materialov v stiku z živili
10.03.2015 - Varnost živil v izrednih razmerah – poplave (priporočila Svetovne zdravstvene organizacije)
06.03.2015 - Podobna biološka zdravila – enaka, vendar drugačna
03.03.2015 - Obolevnost za rakom v Sloveniji večja za 30 odstotkov
27.02.2015 - V Pomurju več raka debelega črevesa ali danke in slabši odziv na program Svit
24.02.2015 - Nasveti, ki izboljšajo spomin in okrepijo možgane