Aktualno

Varnost živil v prehrani starejših

01.04.2015
 
Zaradi oslabljenega delovanja imunskega sistema, do katerega pride v starosti, pridruženih kroničnih bolezni, zmanjšane kislosti želodčnega soka ter zmanjšanega občutka za okus in vonj so starostniki bolj dovzetni za okužbe in zastrupitve z živili.
 
Izbira zdravih in varnih živil je v tretjem obdobju življenja še posebej pomembna. Zaradi oslabljenega delovanja imunskega sistema, do katerega pride v starosti, pridruženih kroničnih bolezni, zmanjšane kislosti želodčnega soka ter zmanjšanega občutka za okus in vonj so starostniki bolj dovzetni za okužbe in zastrupitve z živili.
 
Nekatere bolezni oziroma stanja, pri katerih je oslabljeno delovanje imunskega sistema, predstavljajo še dodatno tveganje za okužbe in zastrupitve z živili, ki imajo lahko težek potek. Pomembno oslabljenost imunskega sistema imajo bolniki s presajenim organom ali tkivom, bolniki z rakom čvrstih organov ali krvotvornih celic, bolniki, ki prejemajo kemoterapijo ali obsevanje in bolniki, okuženi z virusom človeške imunske pomanjkljivosti.
 
NAJPOGOSTEJŠI POVZROČITELJI OKUŽB IN ZASTRUPITEV S HRANO:
Povzročitelj
Najpogosteje kontaminirano živilo
Campylobacter
  • neprekuhano mleko in mlečni izdelki iz neprekuhanega mleka
  • surovo ali premalo toplotno obdelano meso in mesni izdelki
  • toplotno neustrezno obdelane školjke
Salmonella
  • surova, toplotno neustrezno obdelana jajca, perutnina, rdeče meso
  • neprekuhano mleko, mlečni izdelki
  • morski sadeži
  • sveže sadje in zelenjava
Escherichia coli
  • toplotno neustrezno obdelano rdeče meso
  • neprekuhano mleko
  • kontaminirano sveže sadje in zelenjava, kalčki
Listeria monocytogenes
  • neprekuhano mleko in mlečni izdelki iz neprekuhanega mleka
  • toplotno neustrezno obdelane ribe in morski sadeži
  • suho meso
Clostridium perfringens
  • konzervirana hrana
  • pripravljena, neustrezno shranjena hrana
  • meso, mesni izdelki
Vibrio vulnificus
  • toplotno neustrezno obdelane ribe in morski sadeži
Norovirusi (in ostali Calicivirusi)
  • školjke
  • s fekalijami onesnažena živila (surovo sadje, zelenjava …)
Toxoplazma
  • surova zelenjava, onesnažena z mačjimi iztrebki
  • surovo meso in mesni izdelki
Ob upoštevanju preprostih pravil pri izbiri živil in pripravi hrane se tveganju lahko izognemo.
  1. Umivanje in čiščenje:
  • Pred in po pripravljanju hrane si vedno umijemo roke s toplo vodo in milom.
  • Kuhinjske pripomočke (rezalno desko, nož …) po rokovanju z vsakim živilom pomijemo z detergentom in toplo vodo.
  • Redno peremo kuhinjske krpe, menjamo pomivalno gobico, obrabljene rezalne deske, ki se težko očistijo, zamenjamo.
  • Pločevinkam s hrano pred odpiranjem očistimo pokrov.
  • Surova živila umijemo z vodo, za čiščenje lahko uporabimo namensko krtačko, ki jo moramo po uporabi temeljito očistiti in če se le da prekuhati.
  1. Ločevanje živil, posode in pribora:
Škodljive mikroorganizme, ki lahko povzročijo okužbe in zastrupitve z živili, lahko ob rokovanju z živili prenesemo z ene vrste živila na drugega. Posebej previdno postopamo pri pripravi surovega mesa in jajc, ki naj ne pridejo v stik z živili, ki jih bomo zaužili surove.
  • Surovo meso in jajca ločimo od ostalih živil že v nakupovalnem vozičku, ločeno jih shranjujemo v hladilniku.
  • Pri pripravi uporabimo posebno rezalno desko in druge pripomočke, ki jih po uporabi temeljito očistimo z detergentom in toplo vodo.
  1. Zagotavljanje zadostne toplotne obdelave živil:
Pri toplotni obdelavi (kuhanje, pečenje, cvrtje …) moramo zagotoviti zadostno temperaturo in čas obdelave:
  • pri pripravi jajc naj bosta beljak in rumenjak v celoti trda,
  • meso rib se po pravilni pripravi zlahka razkosa z vilico,
  • meso po toplotni obdelavi pri razrezu ne sme biti rožnate barve ali celo krvavo,
  • posebna previdnost pri pogrevanju hrane - grejemo do temperature 70 °C, juhe in omake zavremo.
  1. Shranjevanje živil pri ustreznih temperaturah:
Škodljive bakterije, ki lahko povzročijo okužbe in zastrupitve z živili, se pri sobni temperaturi hitro množijo. Nižja kot je temperatura, počasneje se namnožijo.
  • V hladilniku vzdržujmo temperaturo 4 °C.
  • Hladilnik naj ne bo prenapolnjen - hladen zrak mora krožiti.
  • Skrbimo, da je hrana vedno sveže pripravljena oziroma jo pripravimo toliko, kolikor je bomo zaužili. V kolikor kuhamo vnaprej (večje količine jedi), moramo hrano, ki jo želimo shraniti, takoj ohladiti in najkasneje dve uri po pripravi shraniti v hladilnik (shranimo v manjših porcijah).
  • Gotove jedi shranjujemo v zaprti posodi.
  • Neporabljeno vsebino iz pločevink preložimo v čisto kuhinjsko posodo s pokrovom.
  • Hrane ne odtajamo pri sobni temperaturi, temveč v hladilniku.
  • Živila mariniramo v hladilniku.
Priporočamo, da se gotove jedi, shranjene v hladilniku, porabijo najkasneje v dveh dneh.
  1. Tvegana živila:
Nekatera živila predstavljajo večje tveganje za okužbe in zastrupitve. Starostnikom zato svetujemo, da se izogibajo uživanju:
  • surovih rib, školjk in drugih morskih sadežev,
  • surovega neprekuhanega mleka,
  • mlečnih izdelkov iz surovega mleka,
  • sveže pripravljenih nepasteriziranih paštet, mesnih namazov ali jedi iz surovega mesa (npr. tatarski biftek),
  • surovih jajc in jedi iz surovih jajc (jedi iz doma pripravljene majoneze, tiramisu in nekatere druge kremne sladice, prelivi za solate),
  • surovi kalčki.
 
Viri:
  1. Nacionalni inštitut za varno zdravje. Higienska priporočila za varnost živil za potrošnike.
  2. Food and Drug Association. To your health! Food safety for seniors. FDA Apr 2012. Dosegljivo na:http://www.fda.gov/Food/ResourcesForYou/Consumers/Seniors/ucm182679.htm
  3. Eurpean Food Information Council. Food safety and the elderly. EUFIC Apr 2012. Dosegljivo na:http://www.eufic.org/article/en/health-and-lifestyle/food-for-all-ages/artid/food-safety-elderly/
  4. Hoyle E. Food safety for the elderly. Clemson Apr 2012. Dosegljivo na:http://www.clemson.edu/extension/hgic/food/food_safety/illnesses/hgic3642.html
  5. Salazar C. Food safety: 10 tips for the elderly. Caring Apr 2012. Dosegljivo na:http://www.caring.com/articles/elderly-food-safety-10-tips-guidelines-for-the-elderly
  6. Johnson AE, Donkin AJ, Morgan K, et al. Food safety knowledge and practice among elderly people living at home. J Epidemiol Community Health 1998; 52: 745-8.
  7. Food safety Gov. Food safety for older adults. FS Apr 2012. Dosegljivo na:http://www.foodsafety.gov/poisoning/risk/olderadults/index.html
  8. Inštitut za varovanje zdravja. Prehrana in telesna dejavnost za zdravje pri starejših-pregled stanja. IVZ Avg 2012. Dosegljivo na: 
  9. http://www.ivz.si/Mp.aspx?ni=63&pi=5&_5_PageIndex==&_5_groupId=238&_5_newsCategory=&_5_action=sHOWNEWSfULL&PL=63-5.0.
  10. Caring for cancer. Food safety during cancer treatment. C4C Avg 2012. Dosegljivo na:  https://www.caring4cancer.com/go/cancer/nutrition/eatingwell/food-safety-during-cancer-treatment.htm.
  11. Federal food and drug administration. Food safety for transplant recipients. FDA Avg 2012. Dosegljivo na:http://www.fda.gov/Food/ResourcesForYou/Consumers/SelectedHealthTopics/ucm312570.htm
  12. Federal food and drug administration. Food safety for people infected with HIV/AIDS. FDA Avg 2012. Dosegljivo na:  http://www.fda.gov/Food/ResourcesForYou/Consumers/SelectedHealthTopics/ucm312669.htm.
  13. Steiner TS, Guerrant RL. Gastrointestinal infection and food posioning. In: Mandell's Principles and practice of infectious diseases, 7th edition. Elsevier, Philadelphia 2012.
Vir: NIJZ

aktualno vse

03.05.2017 - Kako si lahko pomagate sami v primeru depresije?

24.04.2017 - Pridružite se projektu ADAM

24.04.2017 - Kakšni so načini zdravljenja depresije?

10.04.2017 - Kam po strokovno pomoč v primeru depresije?

05.04.2017 - Se soočate z depresijo?

21.03.2017 - Kako prepoznati depresijo?

17.03.2017 - Zakaj govoriti o depresiji?

21.09.2016 - Priporočila za uživanje soli

09.09.2016 - Srce

13.06.2016 - Vabilo na 20. obletnico sprejetja Ljubljanske listine o reformi zdravstvenega varstva v Evropi

06.06.2016 - Podpora družine je ključnega pomena pri telesni dejavnosti

15.04.2016 - Kaj se zgodi, če pogosto jemo jajca

25.03.2016 - Zakaj ne grem več v družbo? Inkontinenca oži naš socialni prostor.

13.07.2015 - Kaj telo sporoča, ko nas zgrabi želja po prav določeni hrani

13.07.2015 - O krompirju

13.07.2015 - V samo parih minutah se lahko zares rešite bolečin in preprečite mnoge bolezni!

13.07.2015 - Zobna pasta in klopi

13.07.2015 - Čudežna rastlina, ki zdravi možgane in takoj okrepi spomin!

23.04.2015 - Divja solata

17.04.2015 - Jajca

14.04.2015 - 35 nasvetov babice

07.04.2015 - Prioritetni dejavniki tveganja v hrani v Sloveniji (Priority risk factors in food in Slovenia)

07.04.2015 - Koristne povezave pri varnosti živil

07.04.2015 - 7. april - Svetovni dan zdravja 2015: Naj bo naša hrana varna - od kmetije do mize

07.04.2015 - Med

06.04.2015 - Zagotavljanje varne hrane na počitnicah

06.04.2015 - Varna hrana na potovanju - priporočila potnikom

03.04.2015 - Ravnanje s surovim perutninskim mesom v domači kuhinji

03.04.2015 - Priporočila za higiensko ravnanje s sladoledom

02.04.2015 - Kaj lahko sami naredimo za varno uporabo materialov v stiku z živili

01.04.2015 - Varnost živil v prehrani starejših

01.04.2015 - Brošura Higienska priporočila za varnost živil za potrošnike

01.04.2015 - Smrtonosna grenivka

01.04.2015 - ABC diete brez glutena oz. kje vse je gluten prisoten?

31.03.2015 - Varnost živil v prehrani nosečnic, otrok in starostnikov

30.03.2015 - Varno uživanje rib

30.03.2015 - Higiensko ravnanje s svežim sadjem in zelenjavo

30.03.2015 - Virusi v živilih

27.03.2015 - Ohlajevanje živil, shranjevanje ohlajenih živil

27.03.2015 - Mleko in mlekomati

26.03.2015 - Navzkrižno onesnaženje živil z mikroorganizmi

26.03.2015 - Toplotna obdelava in pogrevanje živil

26.03.2015 - Nekaj za zdravje

25.03.2015 - Higiena v domači kuhinji

25.03.2015 - Pomen umivanja rok v domači kuhinji

24.03.2015 - Tvegana živila, najpogostejši povzročitelji okužb in zastrupitev z živili (OZŽ) ter preventivni ukrepi za preprečevanje OZŽ

24.03.2015 - Higiensko ravnanje z jajci

23.03.2015 - Varno uživanje školjk

20.03.2015 - Higienska priporočila za varnost živil za potrošnike

20.03.2015 - Brošura Varnost živil v izrednih razmerah

19.03.2015 - Varna priprava hrane

18.03.2015 - Varna hrana

16.03.2015 - Splošno o zdravstveno ustrezni, varni hrani in prehranjevanju

16.03.2015 - Varna priprava hrane na piknikih

13.03.2015 - Varna uporaba materialov v stiku z živili

10.03.2015 - Varnost živil v izrednih razmerah – poplave (priporočila Svetovne zdravstvene organizacije)

06.03.2015 - Podobna biološka zdravila – enaka, vendar drugačna

03.03.2015 - Obolevnost za rakom v Sloveniji večja za 30 odstotkov

27.02.2015 - V Pomurju več raka debelega črevesa ali danke in slabši odziv na program Svit

24.02.2015 - Nasveti, ki izboljšajo spomin in okrepijo možgane