Aktualno
Varnost živil v prehrani starejših
Povzročitelj
|
Najpogosteje kontaminirano živilo
|
Campylobacter
|
|
Salmonella
|
|
Escherichia coli
|
|
Listeria monocytogenes
|
|
Clostridium perfringens
|
|
Vibrio vulnificus
|
|
Norovirusi (in ostali Calicivirusi)
|
|
Toxoplazma
|
|
-
Umivanje in čiščenje:
- Pred in po pripravljanju hrane si vedno umijemo roke s toplo vodo in milom.
- Kuhinjske pripomočke (rezalno desko, nož …) po rokovanju z vsakim živilom pomijemo z detergentom in toplo vodo.
- Redno peremo kuhinjske krpe, menjamo pomivalno gobico, obrabljene rezalne deske, ki se težko očistijo, zamenjamo.
- Pločevinkam s hrano pred odpiranjem očistimo pokrov.
- Surova živila umijemo z vodo, za čiščenje lahko uporabimo namensko krtačko, ki jo moramo po uporabi temeljito očistiti in če se le da prekuhati.
-
Ločevanje živil, posode in pribora:
- Surovo meso in jajca ločimo od ostalih živil že v nakupovalnem vozičku, ločeno jih shranjujemo v hladilniku.
- Pri pripravi uporabimo posebno rezalno desko in druge pripomočke, ki jih po uporabi temeljito očistimo z detergentom in toplo vodo.
-
Zagotavljanje zadostne toplotne obdelave živil:
- pri pripravi jajc naj bosta beljak in rumenjak v celoti trda,
- meso rib se po pravilni pripravi zlahka razkosa z vilico,
- meso po toplotni obdelavi pri razrezu ne sme biti rožnate barve ali celo krvavo,
- posebna previdnost pri pogrevanju hrane - grejemo do temperature 70 °C, juhe in omake zavremo.
-
Shranjevanje živil pri ustreznih temperaturah:
- V hladilniku vzdržujmo temperaturo 4 °C.
- Hladilnik naj ne bo prenapolnjen - hladen zrak mora krožiti.
- Skrbimo, da je hrana vedno sveže pripravljena oziroma jo pripravimo toliko, kolikor je bomo zaužili. V kolikor kuhamo vnaprej (večje količine jedi), moramo hrano, ki jo želimo shraniti, takoj ohladiti in najkasneje dve uri po pripravi shraniti v hladilnik (shranimo v manjših porcijah).
- Gotove jedi shranjujemo v zaprti posodi.
- Neporabljeno vsebino iz pločevink preložimo v čisto kuhinjsko posodo s pokrovom.
- Hrane ne odtajamo pri sobni temperaturi, temveč v hladilniku.
- Živila mariniramo v hladilniku.
-
Tvegana živila:
- surovih rib, školjk in drugih morskih sadežev,
- surovega neprekuhanega mleka,
- mlečnih izdelkov iz surovega mleka,
- sveže pripravljenih nepasteriziranih paštet, mesnih namazov ali jedi iz surovega mesa (npr. tatarski biftek),
- surovih jajc in jedi iz surovih jajc (jedi iz doma pripravljene majoneze, tiramisu in nekatere druge kremne sladice, prelivi za solate),
- surovi kalčki.
- Nacionalni inštitut za varno zdravje. Higienska priporočila za varnost živil za potrošnike.
- Food and Drug Association. To your health! Food safety for seniors. FDA Apr 2012. Dosegljivo na:http://www.fda.gov/Food/ResourcesForYou/Consumers/Seniors/ucm182679.htm
- Eurpean Food Information Council. Food safety and the elderly. EUFIC Apr 2012. Dosegljivo na:http://www.eufic.org/article/en/health-and-lifestyle/food-for-all-ages/artid/food-safety-elderly/
- Hoyle E. Food safety for the elderly. Clemson Apr 2012. Dosegljivo na:http://www.clemson.edu/extension/hgic/food/food_safety/illnesses/hgic3642.html
- Salazar C. Food safety: 10 tips for the elderly. Caring Apr 2012. Dosegljivo na:http://www.caring.com/articles/elderly-food-safety-10-tips-guidelines-for-the-elderly
- Johnson AE, Donkin AJ, Morgan K, et al. Food safety knowledge and practice among elderly people living at home. J Epidemiol Community Health 1998; 52: 745-8.
- Food safety Gov. Food safety for older adults. FS Apr 2012. Dosegljivo na:http://www.foodsafety.gov/poisoning/risk/olderadults/index.html
- Inštitut za varovanje zdravja. Prehrana in telesna dejavnost za zdravje pri starejših-pregled stanja. IVZ Avg 2012. Dosegljivo na:
- http://www.ivz.si/Mp.aspx?ni=63&pi=5&_5_PageIndex==&_5_groupId=238&_5_newsCategory=&_5_action=sHOWNEWSfULL&PL=63-5.0.
- Caring for cancer. Food safety during cancer treatment. C4C Avg 2012. Dosegljivo na: https://www.caring4cancer.com/go/cancer/nutrition/eatingwell/food-safety-during-cancer-treatment.htm.
- Federal food and drug administration. Food safety for transplant recipients. FDA Avg 2012. Dosegljivo na:http://www.fda.gov/Food/ResourcesForYou/Consumers/SelectedHealthTopics/ucm312570.htm
- Federal food and drug administration. Food safety for people infected with HIV/AIDS. FDA Avg 2012. Dosegljivo na: http://www.fda.gov/Food/ResourcesForYou/Consumers/SelectedHealthTopics/ucm312669.htm.
- Steiner TS, Guerrant RL. Gastrointestinal infection and food posioning. In: Mandell's Principles and practice of infectious diseases, 7th edition. Elsevier, Philadelphia 2012.
aktualno vse
03.05.2017 - Kako si lahko pomagate sami v primeru depresije?
24.04.2017 - Pridružite se projektu ADAM
24.04.2017 - Kakšni so načini zdravljenja depresije?
10.04.2017 - Kam po strokovno pomoč v primeru depresije?
05.04.2017 - Se soočate z depresijo?
21.03.2017 - Kako prepoznati depresijo?
17.03.2017 - Zakaj govoriti o depresiji?
21.09.2016 - Priporočila za uživanje soli
09.09.2016 - Srce
13.06.2016 - Vabilo na 20. obletnico sprejetja Ljubljanske listine o reformi zdravstvenega varstva v Evropi
06.06.2016 - Podpora družine je ključnega pomena pri telesni dejavnosti
15.04.2016 - Kaj se zgodi, če pogosto jemo jajca
25.03.2016 - Zakaj ne grem več v družbo? Inkontinenca oži naš socialni prostor.
13.07.2015 - Kaj telo sporoča, ko nas zgrabi želja po prav določeni hrani
13.07.2015 - O krompirju
13.07.2015 - V samo parih minutah se lahko zares rešite bolečin in preprečite mnoge bolezni!
13.07.2015 - Zobna pasta in klopi
13.07.2015 - Čudežna rastlina, ki zdravi možgane in takoj okrepi spomin!
23.04.2015 - Divja solata
17.04.2015 - Jajca
14.04.2015 - 35 nasvetov babice
07.04.2015 - Prioritetni dejavniki tveganja v hrani v Sloveniji (Priority risk factors in food in Slovenia)
07.04.2015 - Koristne povezave pri varnosti živil
07.04.2015 - 7. april - Svetovni dan zdravja 2015: Naj bo naša hrana varna - od kmetije do mize
07.04.2015 - Med
06.04.2015 - Zagotavljanje varne hrane na počitnicah
06.04.2015 - Varna hrana na potovanju - priporočila potnikom
03.04.2015 - Ravnanje s surovim perutninskim mesom v domači kuhinji
03.04.2015 - Priporočila za higiensko ravnanje s sladoledom
02.04.2015 - Kaj lahko sami naredimo za varno uporabo materialov v stiku z živili
01.04.2015 - Varnost živil v prehrani starejših
01.04.2015 - Brošura Higienska priporočila za varnost živil za potrošnike
01.04.2015 - Smrtonosna grenivka
01.04.2015 - ABC diete brez glutena oz. kje vse je gluten prisoten?
31.03.2015 - Varnost živil v prehrani nosečnic, otrok in starostnikov
30.03.2015 - Varno uživanje rib
30.03.2015 - Higiensko ravnanje s svežim sadjem in zelenjavo
30.03.2015 - Virusi v živilih
27.03.2015 - Ohlajevanje živil, shranjevanje ohlajenih živil
27.03.2015 - Mleko in mlekomati
26.03.2015 - Navzkrižno onesnaženje živil z mikroorganizmi
26.03.2015 - Toplotna obdelava in pogrevanje živil
26.03.2015 - Nekaj za zdravje
25.03.2015 - Higiena v domači kuhinji
25.03.2015 - Pomen umivanja rok v domači kuhinji
24.03.2015 - Higiensko ravnanje z jajci
23.03.2015 - Varno uživanje školjk
20.03.2015 - Higienska priporočila za varnost živil za potrošnike
20.03.2015 - Brošura Varnost živil v izrednih razmerah
19.03.2015 - Varna priprava hrane
18.03.2015 - Varna hrana
16.03.2015 - Splošno o zdravstveno ustrezni, varni hrani in prehranjevanju
16.03.2015 - Varna priprava hrane na piknikih
13.03.2015 - Varna uporaba materialov v stiku z živili
10.03.2015 - Varnost živil v izrednih razmerah – poplave (priporočila Svetovne zdravstvene organizacije)
06.03.2015 - Podobna biološka zdravila – enaka, vendar drugačna
03.03.2015 - Obolevnost za rakom v Sloveniji večja za 30 odstotkov
27.02.2015 - V Pomurju več raka debelega črevesa ali danke in slabši odziv na program Svit
24.02.2015 - Nasveti, ki izboljšajo spomin in okrepijo možgane