Aktualno

Priporočila za higiensko ravnanje s sladoledom

03.04.2015
 
Sladoled je občutljivo živilo, ki je pogosto vzrok črevesnih težav pri ljudeh, zato zahteva posebne pogoje shranjevanja in higiensko ravnanje. Zastrupitev s sladoledom je lahko resna, včasih celo usodna.
 
Sladoled je občutljivo živilo, ki je pogosto vzrok črevesnih težav pri ljudeh, zato zahteva posebne pogoje shranjevanja in higiensko ravnanje. Bakterije v sladoledih in zamrznjenih desertih, ki največkrat povzročajo okužbe ali zastrupitve so:Salmonella, Lysteria monocytogenes, Staphylococcus aureusEnterobacteriaceae. Zastrupitev s sladoledom je lahko resna, včasih celo usodna. Tipični znaki zastrupitve, ki se lahko pojavijo že nekaj ur po zaužitju sladoleda,  so:
- slabost
- bruhanje,
- tope bolečine v trebuhu,
- driska,
- glavobol.
 
V izogib okužbi ali zastrupitvi s sladoledom priporočamo:
 
V trgovini (predpakirani sladoledi)
  • Obisk trgovine, kjer bomo kupovali sladoled, naj bo zadnji  postanek na poti domov, da ne bo sladoled izpostavljen  previsoki  temperaturi.
  • Sladoled naj bo zadnje živilo v trgovini, ki ga položimo v nakupovalno košarico.
  • Preverimo rok uporabe in kupujemo le sladoled, ki nima pretečenega roka uporabe.
  • Ustrezno hlajen sladoled je na dotik trd in zamrznjen. Izdelek, ki je mehak na dotik, ni shranjen na ustrezni temperaturi. V tem primeru opozorimo prodajalca.
  • Sladoledi v odprtih zamrzovalnih vitrinah morajo biti zloženi pod označeno linijo (rdeča črta).
  • Sladoled shranjujemo v košari ločeno od ostalih živil oziroma na vrhu živil.
  • Za transport domov sladoled dobro zaščitimo. Priporočljivo ga je shraniti v izolirne vrečke oziroma torbe s hladilnimi vložki, ali vsaj v papir, da bo temperatura v času transporta čim nižja.
Doma
Doma damo sladoled takoj v zamrzovalnik.
  • Preverimo, da v sladoledu ni večjih kristalov ali drugih znakov odtajanja. Odtajanega sladoleda ponovno ne zamrzujemo.
  • Sladoled shranjujemo v originalni embalaži in ga ne prestavljamo iz ene embalaže (škatle) v drugo.
  • Shranjujemo ga v zamrzovalniku na temperaturi, ki je označena na  embalaži.
  • Sladoled shranjujemo v zamrzovalniku tako, da nanj ne bi vplivala višja temperatura  pri pogostem odpiranju vrat zamrzovalnika.
  • Embalaža sladoleda mora biti med shranjevanjem v zamrzovalniku dobro zaprta.
  • Sladoleda ne shranjujemo v zamrzovalniku ob živilih, ki bi lahko vplivala na njegov okus ali vonj.
  • Pri serviranju uporabljamo čist pribor in upoštevamo druga pravila osebne higiene, predvsem higieno rok.
  • Uporabljamo le sladoled, ki ima veljaven rok uporabe.
Pri serviranju na kornet oziroma porcijskem serviranju
  • Prodajalci morajo upoštevati pravila osebne higiene, ki jih morajo poznati vsi zaposleni v živilski dejavnosti.
  • Priporočamo, da se sladoleda v hladilni vitrini ne krasi s sadjem ali drugimi dekoracijami, ki so lahko vir mikroorganizmov ali drugega onesnaženja.
  • Za porcioniranje naj se uporablja le čist pribor in zajemalke za sladoled, ki se jih pred vsako uporabo sproti spira pod hladno tekočo vodo ali shranjuje med porcioniranjem  v posodi s stalnim dotokom čiste sveže vode.
  • Mokrih zajemalk za sladoled se nikoli ne otresa ob gobe ali krpe, ki so idealno gojišče za razvoj mikroorganizmov. Za porcioniranje sladoleda priporočamo uporabo plastičnih lopatk, ki jih ustrezno vzdržujemo in se uporabljajo ločeno za vsako vrsto sladoleda.
  • Za porcioniranje sladoleda se lahko uporablja le kornete z ustreznim rokom uporabe, ki se morajo shranjevati tako, da ne pride do zunanjega onesnaženja (plastični tulci).
  • Za porcioniranje sladoleda se lahko uporablja le posodice (papirnati ali plastični lončki za enkratno uporabo s plastično žličko, servirne steklene posodice …), ki so čiste.
  • Prodajalec se ne sme pri porcioniranju sladoleda dotikati korneta z golo roko. To naredi tako, da kornet predhodno ovije s papirnato servieto.
  • V sladoledu ne sme biti sledi tajanja.
  • Sladoleda v banjicah v hladilni vitrini se ne sme nikoli  dopolnjevati s svežim sladoledom, temveč se banjico vedno zamenja  v celoti.
  • Če se sladoledu dodaja čokolada ali drugi posipi, je treba skrbeti za higiensko pripravo le-teh in za higiensko ravnanje z njimi.
     
Literatura:
  1. Marolt Gomišček M., Radšel Medvešček A. Infekcijske bolezni, Ljubljana, Tangram 2002: 134.
  2. Zinger¢s homemade ice- cream. History of ice-cream. Dostopno 14.3.2011 nahttp://www.zingersicecream.com/history.htm
  3. Ljubljanske mlekarne. Zanimivosti. Sladoledi. Dostopno 14.3.2011 na http://www.lj.mlek.si/zanimivosti/sladoledi
  4. Šepet sanj. Sladoled-sladka razvada ali potreba? Dostopno 14.3.2011 na http://www.sepet-sanj.com/sprostitev/Sladoled.htm
Vir: NIJZ

 

aktualno vse

03.05.2017 - Kako si lahko pomagate sami v primeru depresije?

24.04.2017 - Pridružite se projektu ADAM

24.04.2017 - Kakšni so načini zdravljenja depresije?

10.04.2017 - Kam po strokovno pomoč v primeru depresije?

05.04.2017 - Se soočate z depresijo?

21.03.2017 - Kako prepoznati depresijo?

17.03.2017 - Zakaj govoriti o depresiji?

21.09.2016 - Priporočila za uživanje soli

09.09.2016 - Srce

13.06.2016 - Vabilo na 20. obletnico sprejetja Ljubljanske listine o reformi zdravstvenega varstva v Evropi

06.06.2016 - Podpora družine je ključnega pomena pri telesni dejavnosti

15.04.2016 - Kaj se zgodi, če pogosto jemo jajca

25.03.2016 - Zakaj ne grem več v družbo? Inkontinenca oži naš socialni prostor.

13.07.2015 - Kaj telo sporoča, ko nas zgrabi želja po prav določeni hrani

13.07.2015 - O krompirju

13.07.2015 - V samo parih minutah se lahko zares rešite bolečin in preprečite mnoge bolezni!

13.07.2015 - Zobna pasta in klopi

13.07.2015 - Čudežna rastlina, ki zdravi možgane in takoj okrepi spomin!

23.04.2015 - Divja solata

17.04.2015 - Jajca

14.04.2015 - 35 nasvetov babice

07.04.2015 - Prioritetni dejavniki tveganja v hrani v Sloveniji (Priority risk factors in food in Slovenia)

07.04.2015 - Koristne povezave pri varnosti živil

07.04.2015 - 7. april - Svetovni dan zdravja 2015: Naj bo naša hrana varna - od kmetije do mize

07.04.2015 - Med

06.04.2015 - Zagotavljanje varne hrane na počitnicah

06.04.2015 - Varna hrana na potovanju - priporočila potnikom

03.04.2015 - Ravnanje s surovim perutninskim mesom v domači kuhinji

03.04.2015 - Priporočila za higiensko ravnanje s sladoledom

02.04.2015 - Kaj lahko sami naredimo za varno uporabo materialov v stiku z živili

01.04.2015 - Varnost živil v prehrani starejših

01.04.2015 - Brošura Higienska priporočila za varnost živil za potrošnike

01.04.2015 - Smrtonosna grenivka

01.04.2015 - ABC diete brez glutena oz. kje vse je gluten prisoten?

31.03.2015 - Varnost živil v prehrani nosečnic, otrok in starostnikov

30.03.2015 - Varno uživanje rib

30.03.2015 - Higiensko ravnanje s svežim sadjem in zelenjavo

30.03.2015 - Virusi v živilih

27.03.2015 - Ohlajevanje živil, shranjevanje ohlajenih živil

27.03.2015 - Mleko in mlekomati

26.03.2015 - Navzkrižno onesnaženje živil z mikroorganizmi

26.03.2015 - Toplotna obdelava in pogrevanje živil

26.03.2015 - Nekaj za zdravje

25.03.2015 - Higiena v domači kuhinji

25.03.2015 - Pomen umivanja rok v domači kuhinji

24.03.2015 - Tvegana živila, najpogostejši povzročitelji okužb in zastrupitev z živili (OZŽ) ter preventivni ukrepi za preprečevanje OZŽ

24.03.2015 - Higiensko ravnanje z jajci

23.03.2015 - Varno uživanje školjk

20.03.2015 - Higienska priporočila za varnost živil za potrošnike

20.03.2015 - Brošura Varnost živil v izrednih razmerah

19.03.2015 - Varna priprava hrane

18.03.2015 - Varna hrana

16.03.2015 - Splošno o zdravstveno ustrezni, varni hrani in prehranjevanju

16.03.2015 - Varna priprava hrane na piknikih

13.03.2015 - Varna uporaba materialov v stiku z živili

10.03.2015 - Varnost živil v izrednih razmerah – poplave (priporočila Svetovne zdravstvene organizacije)

06.03.2015 - Podobna biološka zdravila – enaka, vendar drugačna

03.03.2015 - Obolevnost za rakom v Sloveniji večja za 30 odstotkov

27.02.2015 - V Pomurju več raka debelega črevesa ali danke in slabši odziv na program Svit

24.02.2015 - Nasveti, ki izboljšajo spomin in okrepijo možgane