Aktualno
Kaj se zgodi, če pogosto jemo jajca
Jajca vsebujejo beljakovine, nenasičene maščobne kisline, vitamine B12, D, K in H ter številne minerale, med drugim železo in selen. Res je tudi, da vsebujejo holesterol, a so strokovnjaki že pred leti ugotovili, da uživanje jajc na raven holesterola v krvi nima velikega vpliva. Ravno nasprotno. Pri večini poskusnih zajcev se je raven maščob v krvi po uživanju jajc zmanjšala. Na dan lahko tako brez skrbi pojeste eno jajce.
*Zakaj redno jesti jajca?*
1. *Lepša koža*
Če boste redno jedli jajca, bodo vaši lasje lepši, vaša koža pa bolj zdrava, saj jajca vsebujejo vitamin B in beljakovine. Cink poleg tega pospešuje rast las.
2. *Bolj zdrava jetra*
Jajca vsebujejo lecitin, ki ščiti črevesno sluznico in podpira jetra pri razstrupljanju telesa.
3. *Hrana za možgane*
Lecitin vsebuje holin, ki blagodejno vpliva na delovanje možganov. Že po dveh urah naj bi se znatno izboljšal kratkoročni spomin.
4. *Pomagajo pri hujšanju, saj nasitijo.*
5. *Krepijo imunski sistem*
Jajca vsebujejo beljakovine in karotin, ki telo ščiti pred prostimi radikali.
6. *Jajca za bolj zdrave kosti in zobe*
Vitamin D je bistvenega pomena za pravilno absorpcijo kalcija, ki ga potrebujemo za zdrave kosti in zobe.
7. *Jajca za energijo in dobro voljo*
Aminokislina triptofan je odgovorna za tvorbo serotonina, hormona sreče. Jajce poleg tega vsebuje vitamine B2, B6, B12, ki pospešujejo prebavo.
8.* Boljši vid*
Jajca vsebujejo vitamin A in antioksidanta lutein in zeaksantin, ki so pomembni za zdravje oči.
9. *Boljša kri*
Jajca vsebujejo vitamin B12 in železo, ki je bistvenega pomena za proizvodnjo rdečih krvnih celic.
aktualno vse
03.05.2017 - Kako si lahko pomagate sami v primeru depresije?
24.04.2017 - Pridružite se projektu ADAM
24.04.2017 - Kakšni so načini zdravljenja depresije?
10.04.2017 - Kam po strokovno pomoč v primeru depresije?
05.04.2017 - Se soočate z depresijo?
21.03.2017 - Kako prepoznati depresijo?
17.03.2017 - Zakaj govoriti o depresiji?
21.09.2016 - Priporočila za uživanje soli
09.09.2016 - Srce
13.06.2016 - Vabilo na 20. obletnico sprejetja Ljubljanske listine o reformi zdravstvenega varstva v Evropi
06.06.2016 - Podpora družine je ključnega pomena pri telesni dejavnosti
15.04.2016 - Kaj se zgodi, če pogosto jemo jajca
25.03.2016 - Zakaj ne grem več v družbo? Inkontinenca oži naš socialni prostor.
13.07.2015 - Kaj telo sporoča, ko nas zgrabi želja po prav določeni hrani
13.07.2015 - O krompirju
13.07.2015 - V samo parih minutah se lahko zares rešite bolečin in preprečite mnoge bolezni!
13.07.2015 - Zobna pasta in klopi
13.07.2015 - Čudežna rastlina, ki zdravi možgane in takoj okrepi spomin!
23.04.2015 - Divja solata
17.04.2015 - Jajca
14.04.2015 - 35 nasvetov babice
07.04.2015 - Prioritetni dejavniki tveganja v hrani v Sloveniji (Priority risk factors in food in Slovenia)
07.04.2015 - Koristne povezave pri varnosti živil
07.04.2015 - 7. april - Svetovni dan zdravja 2015: Naj bo naša hrana varna - od kmetije do mize
07.04.2015 - Med
06.04.2015 - Zagotavljanje varne hrane na počitnicah
06.04.2015 - Varna hrana na potovanju - priporočila potnikom
03.04.2015 - Ravnanje s surovim perutninskim mesom v domači kuhinji
03.04.2015 - Priporočila za higiensko ravnanje s sladoledom
02.04.2015 - Kaj lahko sami naredimo za varno uporabo materialov v stiku z živili
01.04.2015 - Varnost živil v prehrani starejših
01.04.2015 - Brošura Higienska priporočila za varnost živil za potrošnike
01.04.2015 - Smrtonosna grenivka
01.04.2015 - ABC diete brez glutena oz. kje vse je gluten prisoten?
31.03.2015 - Varnost živil v prehrani nosečnic, otrok in starostnikov
30.03.2015 - Varno uživanje rib
30.03.2015 - Higiensko ravnanje s svežim sadjem in zelenjavo
30.03.2015 - Virusi v živilih
27.03.2015 - Ohlajevanje živil, shranjevanje ohlajenih živil
27.03.2015 - Mleko in mlekomati
26.03.2015 - Navzkrižno onesnaženje živil z mikroorganizmi
26.03.2015 - Toplotna obdelava in pogrevanje živil
26.03.2015 - Nekaj za zdravje
25.03.2015 - Higiena v domači kuhinji
25.03.2015 - Pomen umivanja rok v domači kuhinji
24.03.2015 - Higiensko ravnanje z jajci
23.03.2015 - Varno uživanje školjk
20.03.2015 - Higienska priporočila za varnost živil za potrošnike
20.03.2015 - Brošura Varnost živil v izrednih razmerah
19.03.2015 - Varna priprava hrane
18.03.2015 - Varna hrana
16.03.2015 - Splošno o zdravstveno ustrezni, varni hrani in prehranjevanju
16.03.2015 - Varna priprava hrane na piknikih
13.03.2015 - Varna uporaba materialov v stiku z živili
10.03.2015 - Varnost živil v izrednih razmerah – poplave (priporočila Svetovne zdravstvene organizacije)
06.03.2015 - Podobna biološka zdravila – enaka, vendar drugačna
03.03.2015 - Obolevnost za rakom v Sloveniji večja za 30 odstotkov
27.02.2015 - V Pomurju več raka debelega črevesa ali danke in slabši odziv na program Svit
24.02.2015 - Nasveti, ki izboljšajo spomin in okrepijo možgane