Aktualno

Higiensko ravnanje z jajci

24.03.2015

Jajca so pomemben vir beljakovin, vsebujejo pa tudi vitamine in minerale. Pri uvrščanju jajc v dnevno prehrano ne pozabimo, da jajca vsebujejo tudi holesterol. Jajca so lahko onesnažena z zdravju škodljivimi mikroorganizmi, zato z vsakim jajcem ravnamo tako, kot da je z njimi onesnaženo.
 
Jajca so pomemben vir beljakovin, vsebujejo pa tudi vitamine in minerale. Pri uvrščanju jajc v dnevno prehrano ne pozabimo, da jajca vsebujejo tudi holesterol.
 
Jajca (lupina in/ali vsebina) so lahko onesnažena z zdravju škodljivimi mikroorganizmi (npr. salmonelami), zato z vsakim jajcem ravnamo tako, kot da je z njimi onesnaženo.
 
Pravilno označevanje in higiensko ravnanje z jajci zagotavljata njihovo kakovost in varnost.
 
Shranjevanje jajc
  • Pri shranjevanju se izogibamo naglim temperaturnim spremembam, ker to povzroča površinsko rosenje jajc. V takšnih pogojih se pospeši rast mikroorganizmov na zunanji strani lupine in poveča možnost za njihov vdor v notranjost jajca skozi pore lupine.
  • Kadar kupimo jajca, ki so bila shranjena v hladilniku, jih do doma odnesemo v izolirni vrečki ali hladilni torbi.
  • Doma jajca shranjujemo v hladilniku, na temperaturi in do roka uporabe, kot je označeno na označbi. Kakovost jajc, ki so shranjena pri sobni temperaturi, se v enem dnevu poslabša bolj kot pri jajcih, ki so shranjena 7 dni v hladilniku (5).
  • Jajca hranimo v originalni embalaži. S tem:
    1. Zmanjšujemo izgubo mase jajc zaradi izhlapevanja vode, plinov;
    2. Preprečimo, da bi se jajca navzela tujih vonjev;
    3. Se izognemo navzkrižnemu onesnaženju drugih živil z zdravju škodljivimi mikroorganizmi zaradi onesnaženja delovnih površin, opreme, pribora itd. pri prenosu jajc v drugo embalažo.
  • Jajca morajo biti v embalaži pravilno postavljena, in sicer z ožjim delom navzdol.
  • Hranimo jih ločeno od ostalih živil.
  • Kakovost in varnost jajc se z vsakim dnem shranjevanja zmanjšuje, zato jih porabimo čim prej in sproti kupujmo sveža.
Rokovanje z jajci
  • Jajca morajo biti nepoškodovana in brez vidne umazanije.
  • Poškodovana jajca predstavljajo tveganje za zdravje, zato jih zavržemo.
  • Zavržemo tudi umazana jajca. Umazanih jajc ne smemo prati. Lupina je namreč porozna, zato obstaja možnost onesnaženja vsebine jajca.
  • Da preprečimo navzkrižno onesnaženje živil:
    1. Izogibamo se odlaganju jajc in/ali embalaže za jajca na čiste delovne površine;
    2. Pri trenju jajc pazimo, da se s prsti ne dotikamo notranjosti lupine jajca oziroma jajčne vsebine;
    3. Pri ločevanju rumenjaka od beljaka (tudi s kuhinjskim pripomočkom) pazimo, da vsebine jajca ne onesnažimo z zunanjo površino lupine;
    4. Če v strta jajca oziroma jajčno mešanico pade košček lupine, ga odstranimo s čistim priborom;
    5. Pazimo, da se vsebina jajc ne cedi po delovnih površinah;
    6. Jajčno lupino takoj odvržemo v koš za odpadke (organske odpadke);
    7. Ves pribor, posodo in delovne površine, ki so bile v stiku z jajci oziroma embalažo za jajca, je treba temeljito očistiti;
    8. Prazno embalažo takoj zavržemo in je ponovno ne uporabljamo;
    9. Po rokovanju z jajci in/ali embalažo za jajca si temeljito umijemo roke. 
Uporaba jajc
  • Odsvetujemo uživanje surovih jajc, kakor tudi živil, ki vsebujejo surova jajca (doma pripravljena majoneza, sladoled, kreme …).
  • Prav tako odsvetujemo uživanje naslednjih oblik priprave jajc - mehko kuhano jajce, jajce na oko, rahlo zakrknjeno jajce oziroma katerokoli drugo obliko priprave jajc, pri kateri ostaja vsebina jajca povsem ali delno tekoča.
  • Varna so le zadostno toplotno obdelana jajca oziroma jedi iz jajc - jajce kuhamo toliko časa, da se strdi tudi rumenjak (trdo kuhano jajce) oziroma središčna temperatura živila naj bo nad 70°C.
  • Jajca in jedi iz jajc so hitro pokvarljiva živila, zato jih porabimo čim prej po pripravi.
  • Gotove jedi iz jajc shranjujemo do zaužitja pri naslednjih priporočenih temperaturah shranjevanja. Tople jedi iz jajc shranjujemo pri temperaturi nad 63°C, hladne jedi v hladilniku pri temperaturi pod 4°C. 
Viri/literatura:
  1. Centers for Disease Control and Prevention. CDC. Tips to Reduce Your Risk of Salmonella from Eggs. Pridobljeno 7.2.1011 s spletne strani:http://www.cdc.gov/Features/SalmonellaEggs/
  2. U.S. Food and Drug Administration. FDA. Playing it Safe with Eggs. Pridobljeno 7.2.2011 s spletne strani:http://www.fda.gov/Food/ResourcesForYou/Consumers/ucm077342.htm
  3. British Lion Eggs. Egg Safety. Pridobljeno s spletne strani 7.2.2011:http://www.lioneggs.co.uk/page/eggsafety
  4. P. Pollak, D. Mehikić, N. Klun, N. Dekleva: Smernice dobre higienske prakse in uporabe načel HACCP v gostinstvu, Ljubljana: Turistična gostinska zbornica pri Gospodarski zbornici Slovenije, Sekcija za gostinstvo in turizem pri Obrtno – podjetniški zbornici Slovenije, 2010;
  5. T. Pajk Žontar. Zveza potrošnikov Slovenije. Kako sveža so jajca, ki jih kupujemo? VIP št. 11-12/2008.
 
 
Vir: NIJZ

aktualno vse

03.05.2017 - Kako si lahko pomagate sami v primeru depresije?

24.04.2017 - Pridružite se projektu ADAM

24.04.2017 - Kakšni so načini zdravljenja depresije?

10.04.2017 - Kam po strokovno pomoč v primeru depresije?

05.04.2017 - Se soočate z depresijo?

21.03.2017 - Kako prepoznati depresijo?

17.03.2017 - Zakaj govoriti o depresiji?

21.09.2016 - Priporočila za uživanje soli

09.09.2016 - Srce

13.06.2016 - Vabilo na 20. obletnico sprejetja Ljubljanske listine o reformi zdravstvenega varstva v Evropi

06.06.2016 - Podpora družine je ključnega pomena pri telesni dejavnosti

15.04.2016 - Kaj se zgodi, če pogosto jemo jajca

25.03.2016 - Zakaj ne grem več v družbo? Inkontinenca oži naš socialni prostor.

13.07.2015 - Kaj telo sporoča, ko nas zgrabi želja po prav določeni hrani

13.07.2015 - O krompirju

13.07.2015 - V samo parih minutah se lahko zares rešite bolečin in preprečite mnoge bolezni!

13.07.2015 - Zobna pasta in klopi

13.07.2015 - Čudežna rastlina, ki zdravi možgane in takoj okrepi spomin!

23.04.2015 - Divja solata

17.04.2015 - Jajca

14.04.2015 - 35 nasvetov babice

07.04.2015 - Prioritetni dejavniki tveganja v hrani v Sloveniji (Priority risk factors in food in Slovenia)

07.04.2015 - Koristne povezave pri varnosti živil

07.04.2015 - 7. april - Svetovni dan zdravja 2015: Naj bo naša hrana varna - od kmetije do mize

07.04.2015 - Med

06.04.2015 - Zagotavljanje varne hrane na počitnicah

06.04.2015 - Varna hrana na potovanju - priporočila potnikom

03.04.2015 - Ravnanje s surovim perutninskim mesom v domači kuhinji

03.04.2015 - Priporočila za higiensko ravnanje s sladoledom

02.04.2015 - Kaj lahko sami naredimo za varno uporabo materialov v stiku z živili

01.04.2015 - Varnost živil v prehrani starejših

01.04.2015 - Brošura Higienska priporočila za varnost živil za potrošnike

01.04.2015 - Smrtonosna grenivka

01.04.2015 - ABC diete brez glutena oz. kje vse je gluten prisoten?

31.03.2015 - Varnost živil v prehrani nosečnic, otrok in starostnikov

30.03.2015 - Varno uživanje rib

30.03.2015 - Higiensko ravnanje s svežim sadjem in zelenjavo

30.03.2015 - Virusi v živilih

27.03.2015 - Ohlajevanje živil, shranjevanje ohlajenih živil

27.03.2015 - Mleko in mlekomati

26.03.2015 - Navzkrižno onesnaženje živil z mikroorganizmi

26.03.2015 - Toplotna obdelava in pogrevanje živil

26.03.2015 - Nekaj za zdravje

25.03.2015 - Higiena v domači kuhinji

25.03.2015 - Pomen umivanja rok v domači kuhinji

24.03.2015 - Tvegana živila, najpogostejši povzročitelji okužb in zastrupitev z živili (OZŽ) ter preventivni ukrepi za preprečevanje OZŽ

24.03.2015 - Higiensko ravnanje z jajci

23.03.2015 - Varno uživanje školjk

20.03.2015 - Higienska priporočila za varnost živil za potrošnike

20.03.2015 - Brošura Varnost živil v izrednih razmerah

19.03.2015 - Varna priprava hrane

18.03.2015 - Varna hrana

16.03.2015 - Splošno o zdravstveno ustrezni, varni hrani in prehranjevanju

16.03.2015 - Varna priprava hrane na piknikih

13.03.2015 - Varna uporaba materialov v stiku z živili

10.03.2015 - Varnost živil v izrednih razmerah – poplave (priporočila Svetovne zdravstvene organizacije)

06.03.2015 - Podobna biološka zdravila – enaka, vendar drugačna

03.03.2015 - Obolevnost za rakom v Sloveniji večja za 30 odstotkov

27.02.2015 - V Pomurju več raka debelega črevesa ali danke in slabši odziv na program Svit

24.02.2015 - Nasveti, ki izboljšajo spomin in okrepijo možgane