Aktualno

Navzkrižno onesnaženje živil z mikroorganizmi

26.03.2015

Navzkrižno onesnaženje živil pomeni prenos mikrobov (bakterij, virusov…) na živila preko drugih živil, osebja pri pripravi živil, pribora, kuhinjske opreme. S preprečevanjem navzkrižnega onesnaženja živil preprečujemo možnost okužb in zastrupitev z živili.
 
Kaj je navzkrižno onesnaženje živil?
Navzkrižno onesnaženje živil pomeni prenos mikrobov (bakterij, virusov…) na živila preko drugih živil, osebja pri pripravi živil, pribora, kuhinjske opreme. S preprečevanje navzkrižnega onesnaženja živil preprečujemo možnost okužb in zastrupitev z živili in posledično zmanjšujemo možnost nastanka črevesnih nalezljivih obolenj pri ljudeh.
 
Način prenosa mikroorganizmov
  • z živila na živilo
  • preko oseb, ki delajo z živili
  • preko kuhinjskega pribora, posode in opreme na živila preko drugih možnih načinov prenašanja (glodalci, insekti)
Prenos mikroorganizmov z živila na živilo
Živilo se lahko onesnaži z mikroorganizmi preko drugega živila. Ta vrsta navzkrižnega onesnaženja je še posebno nevarna, če pride do stika gotovega živila s surovim živilom. Nekaj primerov:
  • če je v hladilniku na zgornji polici shranjeno surovo meso, iz katerega se izceja mesni sok na živila, shranjena na nižji polici
  • če se surov piščanec na žaru dotika že gotovega-pečenega zrezka
  • shranjevanje gotovih živil ob surovih živilih v delikatesnih vitrinah (narezana delikatesna končna živila in termično še neobdelan mesni izdelek ali surova neočiščena ali neoprana  zelenjava)
Prenos mikroorganizmov preko oseb, ki delajo z živili
Tudi ljudje so lahko vir navzkrižnega onesnaženja oz. prenosa mikroorganizmov na nezaščitena živila. Nekaj primerov:
  • rokovanje z živili po uporabi stranišča brez vmesnega temeljitega umivanja rok
  • rokovanje s surovimi in gotovimi živili brez vmesnega temeljitega umivanja rok
  • pri prehodu iz nečistih na čista opravila brez vmesnega temeljitega umivanja rok (rokovanje s surovo neočiščeno ali neoprano zelenjavo in termično že obdelanimi gotovimi živili)
  • brisanje rok v delovno obleko pri rokovanju z različnimi živili ali brisanje delovnih površin s krpami, s katerimi si brišemo tudi roke
Prenos mikroorganizmov preko kuhinjskega pribora, posode in opreme na živila
Navzkrižno onesnaženje se lahko širi tudi s kuhinjskega pribora, posode in  opreme na živila. Do tovrstnega  navzkrižnega onesnaženja lahko pride, če pribor, posoda in oprema niso dobro očiščeni in vzdrževani. Nekaj primerov:
  • uporaba neočiščenega ali slabo očiščenega kuhinjskega pribora, posode in opreme za pripravo živil in shranjevanje živil (noži v sekljalniku za sekljanje surovih živil in za gotova živila)
  • uporaba istega krožnika, vilic za surovo meso in pečeno  meso
  • uporaba istih kuhinjskih desk in nožev za pripravo surovih, neobdelanih in gotovih živil
  • uporaba neočiščenega slabo očiščenega in nerazkuženega vbodnega termometra pri merjenju temperature
  • uporaba istih krp v različnih delovnih območjih
Preko drugih možnih načinov prenašanja (glodalci, insekti)
Muhe in drugi insekti ter glodalci lahko prenašajo s svojimi izločki ali površino telesa na živila mikroorganizme, ki povzročajo okužbe pri ljudeh (npr. salmonele).
 
Preprečevanje navzkrižnega onesnaženja
Pri preprečevanju navzkrižnega onesnaženja in zmanjševanju tveganja, ki ga predstavlja navzkrižno onesnaženje, je treba upoštevati osnovne higienske zahteve za delo z živili:
  • temeljito umivanje rok pred rokovanjem z živili, pred jedjo, po kontaktu s surovimi živili, po uporabi stranišča, kontaktu s hišnimi ljubljenčki…
  • temeljito čiščene kuhinjske opreme, pribora, posode, delovnih površin.
  • ločena priprava in shranjevanje surovih živil od gotovih ali neočiščenih od očiščenih različna živila naj se pripravljajo na različnih delovnih površinah ali s časovnim zamikom in temeljitim predhodnim čiščenjem delovnega pribora, posode, opreme in rok med delom
  • da se živila zaščitijo pred mrčesom, glodalci..
Pomembno:
Živila se lahko navzkrižno onesnažijo z mikroorganizmi (bakterijami, virusi...) pri nakupu, shranjevanju, zaradi nehigienskega dela z živili med pripravo, kar je treba upoštevati pri preprečevanju prenosa mikroorganizmov.
 
Viri/literatura:
  1. Three Rivers District Council. Cross contamination. Pridobljeno s spletne strain 11.8.2010:http://www.threerivers.gov.uk/Default.aspx/Web/CrossContamination
  2. Public Healt.Grey Bruce Public Healt. Preventing Cross-Contamination. Pridobljeno s spletne strani 11.8.2010:http://www.publichealthgreybruce.on.ca/FoodSafety/Preventing_Cross_Contamination.htm
  3. New Zeland Food Safety Authority. Preventing cross contamination   when handling raw meat, especially poultry. Pridobljeno s spletne  strani 11.8.2010:http://www.nzfsa.govt.nz/consumers/higher-risk-specific-foods/rawpoultycrosscontamination.htm
  4. Boulder County Public Healt. Cross –Contamination. Pridobljeno s spletne strani 11.8.2010:http://www.bouldercounty.org/health/environ/foodsafety/factsheets/crossContamination.htm
  5. United States Department of Agriculture. Food and Safety Inspection Service.Be Smart. Keep Foods Apart. Don't  Cross-Contaminate. Pridobljeno s spletne strani 11.8.2010:http://www.fsis.usda.gov/factsheets/Be_Smart_Keep_Foods_Apart/index.asp
Vir: NIJZ

aktualno vse

03.05.2017 - Kako si lahko pomagate sami v primeru depresije?

24.04.2017 - Pridružite se projektu ADAM

24.04.2017 - Kakšni so načini zdravljenja depresije?

10.04.2017 - Kam po strokovno pomoč v primeru depresije?

05.04.2017 - Se soočate z depresijo?

21.03.2017 - Kako prepoznati depresijo?

17.03.2017 - Zakaj govoriti o depresiji?

21.09.2016 - Priporočila za uživanje soli

09.09.2016 - Srce

13.06.2016 - Vabilo na 20. obletnico sprejetja Ljubljanske listine o reformi zdravstvenega varstva v Evropi

06.06.2016 - Podpora družine je ključnega pomena pri telesni dejavnosti

15.04.2016 - Kaj se zgodi, če pogosto jemo jajca

25.03.2016 - Zakaj ne grem več v družbo? Inkontinenca oži naš socialni prostor.

13.07.2015 - Kaj telo sporoča, ko nas zgrabi želja po prav določeni hrani

13.07.2015 - O krompirju

13.07.2015 - V samo parih minutah se lahko zares rešite bolečin in preprečite mnoge bolezni!

13.07.2015 - Zobna pasta in klopi

13.07.2015 - Čudežna rastlina, ki zdravi možgane in takoj okrepi spomin!

23.04.2015 - Divja solata

17.04.2015 - Jajca

14.04.2015 - 35 nasvetov babice

07.04.2015 - Prioritetni dejavniki tveganja v hrani v Sloveniji (Priority risk factors in food in Slovenia)

07.04.2015 - Koristne povezave pri varnosti živil

07.04.2015 - 7. april - Svetovni dan zdravja 2015: Naj bo naša hrana varna - od kmetije do mize

07.04.2015 - Med

06.04.2015 - Zagotavljanje varne hrane na počitnicah

06.04.2015 - Varna hrana na potovanju - priporočila potnikom

03.04.2015 - Ravnanje s surovim perutninskim mesom v domači kuhinji

03.04.2015 - Priporočila za higiensko ravnanje s sladoledom

02.04.2015 - Kaj lahko sami naredimo za varno uporabo materialov v stiku z živili

01.04.2015 - Varnost živil v prehrani starejših

01.04.2015 - Brošura Higienska priporočila za varnost živil za potrošnike

01.04.2015 - Smrtonosna grenivka

01.04.2015 - ABC diete brez glutena oz. kje vse je gluten prisoten?

31.03.2015 - Varnost živil v prehrani nosečnic, otrok in starostnikov

30.03.2015 - Varno uživanje rib

30.03.2015 - Higiensko ravnanje s svežim sadjem in zelenjavo

30.03.2015 - Virusi v živilih

27.03.2015 - Ohlajevanje živil, shranjevanje ohlajenih živil

27.03.2015 - Mleko in mlekomati

26.03.2015 - Navzkrižno onesnaženje živil z mikroorganizmi

26.03.2015 - Toplotna obdelava in pogrevanje živil

26.03.2015 - Nekaj za zdravje

25.03.2015 - Higiena v domači kuhinji

25.03.2015 - Pomen umivanja rok v domači kuhinji

24.03.2015 - Tvegana živila, najpogostejši povzročitelji okužb in zastrupitev z živili (OZŽ) ter preventivni ukrepi za preprečevanje OZŽ

24.03.2015 - Higiensko ravnanje z jajci

23.03.2015 - Varno uživanje školjk

20.03.2015 - Higienska priporočila za varnost živil za potrošnike

20.03.2015 - Brošura Varnost živil v izrednih razmerah

19.03.2015 - Varna priprava hrane

18.03.2015 - Varna hrana

16.03.2015 - Splošno o zdravstveno ustrezni, varni hrani in prehranjevanju

16.03.2015 - Varna priprava hrane na piknikih

13.03.2015 - Varna uporaba materialov v stiku z živili

10.03.2015 - Varnost živil v izrednih razmerah – poplave (priporočila Svetovne zdravstvene organizacije)

06.03.2015 - Podobna biološka zdravila – enaka, vendar drugačna

03.03.2015 - Obolevnost za rakom v Sloveniji večja za 30 odstotkov

27.02.2015 - V Pomurju več raka debelega črevesa ali danke in slabši odziv na program Svit

24.02.2015 - Nasveti, ki izboljšajo spomin in okrepijo možgane