Aktualno
Navzkrižno onesnaženje živil z mikroorganizmi
- z živila na živilo
- preko oseb, ki delajo z živili
- preko kuhinjskega pribora, posode in opreme na živila preko drugih možnih načinov prenašanja (glodalci, insekti)
- če je v hladilniku na zgornji polici shranjeno surovo meso, iz katerega se izceja mesni sok na živila, shranjena na nižji polici
- če se surov piščanec na žaru dotika že gotovega-pečenega zrezka
- shranjevanje gotovih živil ob surovih živilih v delikatesnih vitrinah (narezana delikatesna končna živila in termično še neobdelan mesni izdelek ali surova neočiščena ali neoprana zelenjava)
- rokovanje z živili po uporabi stranišča brez vmesnega temeljitega umivanja rok
- rokovanje s surovimi in gotovimi živili brez vmesnega temeljitega umivanja rok
- pri prehodu iz nečistih na čista opravila brez vmesnega temeljitega umivanja rok (rokovanje s surovo neočiščeno ali neoprano zelenjavo in termično že obdelanimi gotovimi živili)
- brisanje rok v delovno obleko pri rokovanju z različnimi živili ali brisanje delovnih površin s krpami, s katerimi si brišemo tudi roke
- uporaba neočiščenega ali slabo očiščenega kuhinjskega pribora, posode in opreme za pripravo živil in shranjevanje živil (noži v sekljalniku za sekljanje surovih živil in za gotova živila)
- uporaba istega krožnika, vilic za surovo meso in pečeno meso
- uporaba istih kuhinjskih desk in nožev za pripravo surovih, neobdelanih in gotovih živil
- uporaba neočiščenega slabo očiščenega in nerazkuženega vbodnega termometra pri merjenju temperature
- uporaba istih krp v različnih delovnih območjih
- temeljito umivanje rok pred rokovanjem z živili, pred jedjo, po kontaktu s surovimi živili, po uporabi stranišča, kontaktu s hišnimi ljubljenčki…
- temeljito čiščene kuhinjske opreme, pribora, posode, delovnih površin.
- ločena priprava in shranjevanje surovih živil od gotovih ali neočiščenih od očiščenih različna živila naj se pripravljajo na različnih delovnih površinah ali s časovnim zamikom in temeljitim predhodnim čiščenjem delovnega pribora, posode, opreme in rok med delom
- da se živila zaščitijo pred mrčesom, glodalci..
- Three Rivers District Council. Cross contamination. Pridobljeno s spletne strain 11.8.2010:http://www.threerivers.gov.uk/Default.aspx/Web/CrossContamination
- Public Healt.Grey Bruce Public Healt. Preventing Cross-Contamination. Pridobljeno s spletne strani 11.8.2010:http://www.publichealthgreybruce.on.ca/FoodSafety/Preventing_Cross_Contamination.htm
- New Zeland Food Safety Authority. Preventing cross contamination when handling raw meat, especially poultry. Pridobljeno s spletne strani 11.8.2010:http://www.nzfsa.govt.nz/consumers/higher-risk-specific-foods/rawpoultycrosscontamination.htm
- Boulder County Public Healt. Cross –Contamination. Pridobljeno s spletne strani 11.8.2010:http://www.bouldercounty.org/health/environ/foodsafety/factsheets/crossContamination.htm
- United States Department of Agriculture. Food and Safety Inspection Service.Be Smart. Keep Foods Apart. Don't Cross-Contaminate. Pridobljeno s spletne strani 11.8.2010:http://www.fsis.usda.gov/factsheets/Be_Smart_Keep_Foods_Apart/index.asp
aktualno vse
03.05.2017 - Kako si lahko pomagate sami v primeru depresije?
24.04.2017 - Pridružite se projektu ADAM
24.04.2017 - Kakšni so načini zdravljenja depresije?
10.04.2017 - Kam po strokovno pomoč v primeru depresije?
05.04.2017 - Se soočate z depresijo?
21.03.2017 - Kako prepoznati depresijo?
17.03.2017 - Zakaj govoriti o depresiji?
21.09.2016 - Priporočila za uživanje soli
09.09.2016 - Srce
13.06.2016 - Vabilo na 20. obletnico sprejetja Ljubljanske listine o reformi zdravstvenega varstva v Evropi
06.06.2016 - Podpora družine je ključnega pomena pri telesni dejavnosti
15.04.2016 - Kaj se zgodi, če pogosto jemo jajca
25.03.2016 - Zakaj ne grem več v družbo? Inkontinenca oži naš socialni prostor.
13.07.2015 - Kaj telo sporoča, ko nas zgrabi želja po prav določeni hrani
13.07.2015 - O krompirju
13.07.2015 - V samo parih minutah se lahko zares rešite bolečin in preprečite mnoge bolezni!
13.07.2015 - Zobna pasta in klopi
13.07.2015 - Čudežna rastlina, ki zdravi možgane in takoj okrepi spomin!
23.04.2015 - Divja solata
17.04.2015 - Jajca
14.04.2015 - 35 nasvetov babice
07.04.2015 - Prioritetni dejavniki tveganja v hrani v Sloveniji (Priority risk factors in food in Slovenia)
07.04.2015 - Koristne povezave pri varnosti živil
07.04.2015 - 7. april - Svetovni dan zdravja 2015: Naj bo naša hrana varna - od kmetije do mize
07.04.2015 - Med
06.04.2015 - Zagotavljanje varne hrane na počitnicah
06.04.2015 - Varna hrana na potovanju - priporočila potnikom
03.04.2015 - Ravnanje s surovim perutninskim mesom v domači kuhinji
03.04.2015 - Priporočila za higiensko ravnanje s sladoledom
02.04.2015 - Kaj lahko sami naredimo za varno uporabo materialov v stiku z živili
01.04.2015 - Varnost živil v prehrani starejših
01.04.2015 - Brošura Higienska priporočila za varnost živil za potrošnike
01.04.2015 - Smrtonosna grenivka
01.04.2015 - ABC diete brez glutena oz. kje vse je gluten prisoten?
31.03.2015 - Varnost živil v prehrani nosečnic, otrok in starostnikov
30.03.2015 - Varno uživanje rib
30.03.2015 - Higiensko ravnanje s svežim sadjem in zelenjavo
30.03.2015 - Virusi v živilih
27.03.2015 - Ohlajevanje živil, shranjevanje ohlajenih živil
27.03.2015 - Mleko in mlekomati
26.03.2015 - Navzkrižno onesnaženje živil z mikroorganizmi
26.03.2015 - Toplotna obdelava in pogrevanje živil
26.03.2015 - Nekaj za zdravje
25.03.2015 - Higiena v domači kuhinji
25.03.2015 - Pomen umivanja rok v domači kuhinji
24.03.2015 - Higiensko ravnanje z jajci
23.03.2015 - Varno uživanje školjk
20.03.2015 - Higienska priporočila za varnost živil za potrošnike
20.03.2015 - Brošura Varnost živil v izrednih razmerah
19.03.2015 - Varna priprava hrane
18.03.2015 - Varna hrana
16.03.2015 - Splošno o zdravstveno ustrezni, varni hrani in prehranjevanju
16.03.2015 - Varna priprava hrane na piknikih
13.03.2015 - Varna uporaba materialov v stiku z živili
10.03.2015 - Varnost živil v izrednih razmerah – poplave (priporočila Svetovne zdravstvene organizacije)
06.03.2015 - Podobna biološka zdravila – enaka, vendar drugačna
03.03.2015 - Obolevnost za rakom v Sloveniji večja za 30 odstotkov
27.02.2015 - V Pomurju več raka debelega črevesa ali danke in slabši odziv na program Svit
24.02.2015 - Nasveti, ki izboljšajo spomin in okrepijo možgane