Aktualno
O krompirju
Niti ena druga povrtnina ni tako mnogostranska, kot je skromni krompir. Dober je tako kuhan, kot pečen oz. pražen, pa vendar redko dobiva pohvale, ki si jih zasluži.
Pozabljamo, da je to skromno živilo igralo pomembno vlogo v zgodovini človeštva, saj je velikokrat reševalo ljudi pred lakoto, bodisi med vojno, ali na področjih s slabimi klimatskimi pogoji. V marsikaterem koncu sveta sta od krompirja odvisna obstoj prebivalstva in ekonomski razvoj.
Krompir so prvi začeli vzgajati Indijanci iz Peruja pred več kot 4000 leti. Iz Amerike ga je ob koncu 16. stoletja prinesel v Evropo Sir Francis Drake – morski raziskovalec in vojskovodja.
Naziv krompir pa izhaja iz bavarske besede Gruntbir – “zemljina hruška”. Angleško ime potato pa izvira iz ameriško-indijanske besede “batata”.
11 dejstev, ki jih o krompirju niste vedeli
1. – Krompir je ekološko čisto živilo. Vzgajati krompir je lahko in poceni. Za njegovo rast ne potrebujemo umetnega gnojila niti pesticidov (čeprav jih marsikateri poljedelec vseeno uporablja).
2. – Krompir je odličen dodatek zdravi prehrani, pod pogojem, da ga ne ocvremo.
3. – Krompir je idealna poljska kultura v siromašnih državah. To poceni in hranljivo živilo raste celo v slabih klimatskih razmerah.
4. – Krompir je prvo živilo, ki si jo uspešno vzgajali tudi v vesolju.
5. – Po količini fenolnih spojih krompir lahko tekmuje z brokolijem, špinačo in brstičnim ohrovtom. Flavonoidi, ki jih vsebuje krompir, nas ščitijo pred boleznimi srca in ožilja, pred boleznimi dihalnih poti in pred rakom.
6. – Angelški znanstveniki so v krompirju našli posebno sestavino – kukoamin – ki varuje človeka pred visokim krvnim pritiskom.
7. - Leto 2008 je bilo proglašeno za leto krompirja. UN so mnenja, da bi krompir lahko postal živilo prihodnosti, ki bi pregnalo lakoto v svetu.
8. – Obstaja preko 1000 vrst krompirja. Krompir je četrta najbolj gojena kultura v svetu, To živilo danes uživajo prebivalci vsega sveta.
9. – Evropejci zaužijejo dvakrat več krompirja kot Američani.
10. - Med zla to mrzlico v Klondajku je krompir služil celo kot valuta. Zaradi visoke vsebnosti C vitamina je bil tako dragocen, da so ga menjali za zlato.
11. – Krompirjev ćips je najbolj prodajan prigrizek na svetu.
Hranilne posebnosti krompirja:
- krompir je ena najbolj hranljivih rastlin na svetu
- ima manj kalorij od kruha, riža in testenin
- vsebuje več kalija kot banana
- vsebuje več uporabljivega železa kot katera druga povrtnina
- vsebuje enostavne in zdrave ogljikove hidrate in vlaknine
- je odličen vir vitamina B, magnezija, fosforja in niacina
- ne vsebuje maščov in holesterola
- nekaj krompirjev na dan pokrije potrebe po vitaminu C
Krompir ne redi
Razni fitnes guruju so krompir proglasili za živilo, ki nas redi. Trdijo da zaradi visokega glikemičnega indeksa in visoke vsebnosti škroba krompir ni primeren za hujšanje. A resnica je ravno obratna. Različne raziskave so pokazale zelo ugoden vpliv krompirja na telesno težo. Osebe, ki so dnevne zaužile 7 – 9 krompirjev, se niso redile, ampak so celo hujšale. To so raziskovalci pojasnjevali s tem, da krompir daje občutek sitosti, vsebuje pa malo kalorij (2,5 x manj kot kruh).
Druga stvar je seveda čips, ki nas redi, kajti poleg škroba vsebuje tudi velike količine maščobe, in ta je kriva debeljenja.
Tudi pomfrit je zelo nezdrava hrana, celo ena od najbolj nezdravih na vsem svetu.
- vsebuje velike količine nezdravih maščob, ki povečujejo tveganje za srčni infarkt, možgansko kap, debeljenje in visok holesterol v krvi.
- zaradi visoke temperature pri cvrenju pomfrit vsebuje akrilamid, poznan kancerogen in neurotoksin. Predvidevajo, da samo v ZDA akrilamid povzroči nekaj tisoč primerov pojava raka vsako leto.
Krompir kot zdravilo
Krompirja ne uporabljamo le kot hrano, ampak tudi kot zdravilo:
* obloge s kuhanim krompirjem lahko uporabljamo pri revmi, gihtu, ozeblinah …
* umivanje s krompirjevim sokom zdravi akne, ekcem in madeže na obrazu
* obloge s surovim krompirjem uporabljamo pri vročini, opeklinah, glavobolih …
* lupina kuhanega krompirja znižuje krvni pritisk
* pri gastritisu pomaga, če 3 x dnevno pred obroki popijemo 1 žlico krompirjevega soka
In kako naredimo sok?
Zaradi njegove nizke cene, izvrstnega okusa, hranljivosti in bogastva vitaminov in mineralov si krompir še kako zasluži naše spoštovanje, zato ga mirne duše lahko damo na seznam super živil, kajti krompir je v resnici prijatelj našega zdravja.
aktualno vse
03.05.2017 - Kako si lahko pomagate sami v primeru depresije?
24.04.2017 - Pridružite se projektu ADAM
24.04.2017 - Kakšni so načini zdravljenja depresije?
10.04.2017 - Kam po strokovno pomoč v primeru depresije?
05.04.2017 - Se soočate z depresijo?
21.03.2017 - Kako prepoznati depresijo?
17.03.2017 - Zakaj govoriti o depresiji?
21.09.2016 - Priporočila za uživanje soli
09.09.2016 - Srce
13.06.2016 - Vabilo na 20. obletnico sprejetja Ljubljanske listine o reformi zdravstvenega varstva v Evropi
06.06.2016 - Podpora družine je ključnega pomena pri telesni dejavnosti
15.04.2016 - Kaj se zgodi, če pogosto jemo jajca
25.03.2016 - Zakaj ne grem več v družbo? Inkontinenca oži naš socialni prostor.
13.07.2015 - Kaj telo sporoča, ko nas zgrabi želja po prav določeni hrani
13.07.2015 - O krompirju
13.07.2015 - V samo parih minutah se lahko zares rešite bolečin in preprečite mnoge bolezni!
13.07.2015 - Zobna pasta in klopi
13.07.2015 - Čudežna rastlina, ki zdravi možgane in takoj okrepi spomin!
23.04.2015 - Divja solata
17.04.2015 - Jajca
14.04.2015 - 35 nasvetov babice
07.04.2015 - Prioritetni dejavniki tveganja v hrani v Sloveniji (Priority risk factors in food in Slovenia)
07.04.2015 - Koristne povezave pri varnosti živil
07.04.2015 - 7. april - Svetovni dan zdravja 2015: Naj bo naša hrana varna - od kmetije do mize
07.04.2015 - Med
06.04.2015 - Zagotavljanje varne hrane na počitnicah
06.04.2015 - Varna hrana na potovanju - priporočila potnikom
03.04.2015 - Ravnanje s surovim perutninskim mesom v domači kuhinji
03.04.2015 - Priporočila za higiensko ravnanje s sladoledom
02.04.2015 - Kaj lahko sami naredimo za varno uporabo materialov v stiku z živili
01.04.2015 - Varnost živil v prehrani starejših
01.04.2015 - Brošura Higienska priporočila za varnost živil za potrošnike
01.04.2015 - Smrtonosna grenivka
01.04.2015 - ABC diete brez glutena oz. kje vse je gluten prisoten?
31.03.2015 - Varnost živil v prehrani nosečnic, otrok in starostnikov
30.03.2015 - Varno uživanje rib
30.03.2015 - Higiensko ravnanje s svežim sadjem in zelenjavo
30.03.2015 - Virusi v živilih
27.03.2015 - Ohlajevanje živil, shranjevanje ohlajenih živil
27.03.2015 - Mleko in mlekomati
26.03.2015 - Navzkrižno onesnaženje živil z mikroorganizmi
26.03.2015 - Toplotna obdelava in pogrevanje živil
26.03.2015 - Nekaj za zdravje
25.03.2015 - Higiena v domači kuhinji
25.03.2015 - Pomen umivanja rok v domači kuhinji
24.03.2015 - Higiensko ravnanje z jajci
23.03.2015 - Varno uživanje školjk
20.03.2015 - Higienska priporočila za varnost živil za potrošnike
20.03.2015 - Brošura Varnost živil v izrednih razmerah
19.03.2015 - Varna priprava hrane
18.03.2015 - Varna hrana
16.03.2015 - Splošno o zdravstveno ustrezni, varni hrani in prehranjevanju
16.03.2015 - Varna priprava hrane na piknikih
13.03.2015 - Varna uporaba materialov v stiku z živili
10.03.2015 - Varnost živil v izrednih razmerah – poplave (priporočila Svetovne zdravstvene organizacije)
06.03.2015 - Podobna biološka zdravila – enaka, vendar drugačna
03.03.2015 - Obolevnost za rakom v Sloveniji večja za 30 odstotkov
27.02.2015 - V Pomurju več raka debelega črevesa ali danke in slabši odziv na program Svit
24.02.2015 - Nasveti, ki izboljšajo spomin in okrepijo možgane