Aktualno

O krompirju

13.07.2015
 
Kako zelo je bil čislan krompir na avstrijskem dvoru, pove dejstvo,
da so nosili dvorjani in cesarica Marija Terezija na prsih pripet krompirjev cvet ...
 
KROMPIR … nekoristna povrtnina ali dar narave?
V današnjem času je krompir na slabem glasu, češ da je nezdravo živilo, ki ne vsebuje vitaminov , kar pa enostavno ni res.
Niti ena druga povrtnina ni tako mnogostranska, kot je skromni krompir. Dober je tako kuhan, kot pečen oz. pražen, pa vendar redko dobiva pohvale, ki si jih zasluži.
Pozabljamo, da je to skromno živilo igralo pomembno vlogo v zgodovini človeštva, saj je velikokrat reševalo ljudi pred lakoto, bodisi med vojno, ali na področjih s slabimi klimatskimi pogoji. V marsikaterem koncu sveta sta od krompirja odvisna obstoj prebivalstva in ekonomski razvoj.
Krompir so prvi začeli vzgajati Indijanci iz Peruja pred več kot 4000 leti. Iz Amerike ga je ob koncu 16. stoletja prinesel v Evropo Sir Francis Drake – morski raziskovalec in vojskovodja.
Naziv krompir pa izhaja iz bavarske besede Gruntbir – “zemljina hruška”. Angleško ime potato pa izvira iz ameriško-indijanske besede “batata”.


11 dejstev, ki jih o krompirju niste vedeli

1. – Krompir je ekološko čisto živilo. Vzgajati krompir je lahko in poceni. Za njegovo rast ne potrebujemo umetnega gnojila niti pesticidov (čeprav jih marsikateri poljedelec vseeno uporablja).

2. – Krompir je odličen dodatek zdravi prehrani, pod pogojem, da ga ne ocvremo.

3. – Krompir je idealna poljska kultura v siromašnih državah. To poceni in hranljivo živilo raste celo v slabih klimatskih razmerah.

4. – Krompir je prvo živilo, ki si jo uspešno vzgajali tudi v vesolju.

5. – Po količini fenolnih spojih krompir lahko tekmuje z brokolijem, špinačo in brstičnim ohrovtom. Flavonoidi, ki jih vsebuje krompir, nas ščitijo pred boleznimi srca in ožilja, pred boleznimi dihalnih poti in pred rakom.

6. – Angelški znanstveniki so v krompirju našli posebno sestavino – kukoamin – ki varuje človeka pred visokim krvnim pritiskom.

7. - Leto 2008 je bilo proglašeno za leto krompirja. UN so mnenja, da bi krompir lahko postal živilo prihodnosti, ki bi pregnalo lakoto v svetu.

8. – Obstaja preko 1000 vrst krompirja. Krompir je četrta najbolj gojena kultura v svetu, To živilo danes uživajo prebivalci vsega sveta.

9. – Evropejci zaužijejo dvakrat več krompirja kot Američani.

10. - Med zla to mrzlico v Klondajku je krompir služil celo kot valuta. Zaradi visoke vsebnosti C vitamina je bil tako dragocen, da so ga menjali za zlato.

11. – Krompirjev ćips je najbolj prodajan prigrizek na svetu.


Hranilne posebnosti krompirja:

- krompir je ena najbolj hranljivih rastlin na svetu
- ima manj kalorij od kruha, riža in testenin
- vsebuje več kalija kot banana
- vsebuje več uporabljivega železa kot katera druga povrtnina
- vsebuje enostavne in zdrave ogljikove hidrate in vlaknine
- je odličen vir vitamina B, magnezija, fosforja in niacina
- ne vsebuje maščov in holesterola
- nekaj krompirjev na dan pokrije potrebe po vitaminu C

Krompir ne redi

Razni fitnes guruju so krompir proglasili za živilo, ki nas redi. Trdijo da zaradi visokega glikemičnega indeksa in visoke vsebnosti škroba krompir ni primeren za hujšanje. A resnica je ravno obratna. Različne raziskave so pokazale zelo ugoden vpliv krompirja na telesno težo. Osebe, ki so dnevne zaužile 7 – 9 krompirjev, se niso redile, ampak so celo hujšale. To so raziskovalci pojasnjevali s tem, da krompir daje občutek sitosti, vsebuje pa malo kalorij (2,5 x manj kot kruh).
Druga stvar je seveda čips, ki nas redi, kajti poleg škroba vsebuje tudi velike količine maščobe, in ta je kriva debeljenja.

Tudi pomfrit je zelo nezdrava hrana, celo ena od najbolj nezdravih na vsem svetu.
- vsebuje velike količine nezdravih maščob, ki povečujejo tveganje za srčni infarkt, možgansko kap, debeljenje in visok holesterol v krvi.
- zaradi visoke temperature pri cvrenju pomfrit vsebuje akrilamid, poznan kancerogen in neurotoksin. Predvidevajo, da samo v ZDA akrilamid povzroči nekaj tisoč primerov pojava raka vsako leto.

Krompir kot zdravilo

Krompirja ne uporabljamo le kot hrano, ampak tudi kot zdravilo:

* obloge s kuhanim krompirjem lahko uporabljamo pri revmi, gihtu, ozeblinah …
* umivanje s krompirjevim sokom zdravi akne, ekcem in madeže na obrazu
* obloge s surovim krompirjem uporabljamo pri vročini, opeklinah, glavobolih …
* lupina kuhanega krompirja znižuje krvni pritisk
* pri gastritisu pomaga, če 3 x dnevno pred obroki popijemo 1 žlico krompirjevega soka

In kako naredimo sok?
 
Krompir dobro operemo in zdrgnemo s ščetko, nato pa ga naribamo. Damo ga v laneno krpo, iz katere iztiskamo sok. Lahko pa pripravimo sok tudi s pomočjo sokovnika. Uporabljati je vedno treba sveže iztisnjen sok.

Zaradi njegove nizke cene, izvrstnega okusa, hranljivosti in bogastva vitaminov in mineralov si krompir še kako zasluži naše spoštovanje, zato ga mirne duše lahko damo na seznam super živil, kajti krompir je v resnici prijatelj našega zdravja.
 
 
 
 
 

aktualno vse

03.05.2017 - Kako si lahko pomagate sami v primeru depresije?

24.04.2017 - Pridružite se projektu ADAM

24.04.2017 - Kakšni so načini zdravljenja depresije?

10.04.2017 - Kam po strokovno pomoč v primeru depresije?

05.04.2017 - Se soočate z depresijo?

21.03.2017 - Kako prepoznati depresijo?

17.03.2017 - Zakaj govoriti o depresiji?

21.09.2016 - Priporočila za uživanje soli

09.09.2016 - Srce

13.06.2016 - Vabilo na 20. obletnico sprejetja Ljubljanske listine o reformi zdravstvenega varstva v Evropi

06.06.2016 - Podpora družine je ključnega pomena pri telesni dejavnosti

15.04.2016 - Kaj se zgodi, če pogosto jemo jajca

25.03.2016 - Zakaj ne grem več v družbo? Inkontinenca oži naš socialni prostor.

13.07.2015 - Kaj telo sporoča, ko nas zgrabi želja po prav določeni hrani

13.07.2015 - O krompirju

13.07.2015 - V samo parih minutah se lahko zares rešite bolečin in preprečite mnoge bolezni!

13.07.2015 - Zobna pasta in klopi

13.07.2015 - Čudežna rastlina, ki zdravi možgane in takoj okrepi spomin!

23.04.2015 - Divja solata

17.04.2015 - Jajca

14.04.2015 - 35 nasvetov babice

07.04.2015 - Prioritetni dejavniki tveganja v hrani v Sloveniji (Priority risk factors in food in Slovenia)

07.04.2015 - Koristne povezave pri varnosti živil

07.04.2015 - 7. april - Svetovni dan zdravja 2015: Naj bo naša hrana varna - od kmetije do mize

07.04.2015 - Med

06.04.2015 - Zagotavljanje varne hrane na počitnicah

06.04.2015 - Varna hrana na potovanju - priporočila potnikom

03.04.2015 - Ravnanje s surovim perutninskim mesom v domači kuhinji

03.04.2015 - Priporočila za higiensko ravnanje s sladoledom

02.04.2015 - Kaj lahko sami naredimo za varno uporabo materialov v stiku z živili

01.04.2015 - Varnost živil v prehrani starejših

01.04.2015 - Brošura Higienska priporočila za varnost živil za potrošnike

01.04.2015 - Smrtonosna grenivka

01.04.2015 - ABC diete brez glutena oz. kje vse je gluten prisoten?

31.03.2015 - Varnost živil v prehrani nosečnic, otrok in starostnikov

30.03.2015 - Varno uživanje rib

30.03.2015 - Higiensko ravnanje s svežim sadjem in zelenjavo

30.03.2015 - Virusi v živilih

27.03.2015 - Ohlajevanje živil, shranjevanje ohlajenih živil

27.03.2015 - Mleko in mlekomati

26.03.2015 - Navzkrižno onesnaženje živil z mikroorganizmi

26.03.2015 - Toplotna obdelava in pogrevanje živil

26.03.2015 - Nekaj za zdravje

25.03.2015 - Higiena v domači kuhinji

25.03.2015 - Pomen umivanja rok v domači kuhinji

24.03.2015 - Tvegana živila, najpogostejši povzročitelji okužb in zastrupitev z živili (OZŽ) ter preventivni ukrepi za preprečevanje OZŽ

24.03.2015 - Higiensko ravnanje z jajci

23.03.2015 - Varno uživanje školjk

20.03.2015 - Higienska priporočila za varnost živil za potrošnike

20.03.2015 - Brošura Varnost živil v izrednih razmerah

19.03.2015 - Varna priprava hrane

18.03.2015 - Varna hrana

16.03.2015 - Splošno o zdravstveno ustrezni, varni hrani in prehranjevanju

16.03.2015 - Varna priprava hrane na piknikih

13.03.2015 - Varna uporaba materialov v stiku z živili

10.03.2015 - Varnost živil v izrednih razmerah – poplave (priporočila Svetovne zdravstvene organizacije)

06.03.2015 - Podobna biološka zdravila – enaka, vendar drugačna

03.03.2015 - Obolevnost za rakom v Sloveniji večja za 30 odstotkov

27.02.2015 - V Pomurju več raka debelega črevesa ali danke in slabši odziv na program Svit

24.02.2015 - Nasveti, ki izboljšajo spomin in okrepijo možgane