Aktualno

Turizem za starejše

08.09.2016

  

 
V mednarodnem projektu DiscOver 55, v katerem sodeluje tudi ZDUS, raziskujemo potenciale in primernost posameznih destinacij za razvoj turizma za starejše zunaj glavne turistične sezone. V projektu sodelujejo še partnerske organizacije iz Italije, Avstrije in Finske. Poglavitni cilj je zasnovati aktivnim starejšim prijazen in dostopen turistični paket, po drugi strani pa podaljšati turistično sezono in s tem prispevati k razvoju lokalnega gospodarstva.
 
Od maja do julija smo sodelovali v treh študijskih obiskih in ocenjevali primernost destinacij za starejše. Vsakič so nam lokalni turistični delavci predstavili ponudbo, od namestitvenih kapacitet do aktivnosti in lokalnih znamenitosti. Člani strokovne skupine smo jim postavljali vprašanja, npr.: ali imate sobe, primerne tudi za osebe z omejeno mobilnostjo, kakšne posebne aktivnosti, primerne za starejše, imate v ponudbi, kakšne popuste za starejše nudite, kakšne so vaše izkušnje s starejšimi turisti, kako je z varnostjo in zdravstveno oskrbo v turističnem kraju, kako z lokalnim prevozom ... Vsakič pa smo izvedli tudi srečanje z lokalnimi oblastmi, odgovornimi za turizem, in lokalnimi ponudniki ter opravili oceno obiskane ponudbe po ETIS metodologiji, ki jo je predpisala Evropska komisija.
 
Najprej Finska
Konec maja smo opravili prvi tak obisk na Finskem – v okolici jezera Saimaa, ki je največje ledeniško jezero te skandinavske dežele.V tej izjemno slikoviti jezerski pokrajini s kar 14.000 otoki je več vode kot kopnega, glavno mesto Savonliina pa se ponaša z znamenitim opernim festivalom v juliju in s srednjeveškim gradom, da naravnih lepot ne omenjamo. Ugotovili smo, da je večina turističnih kapacitet in aktivnosti primernih za starejše, primanjkuje pa starejšim prilagojenih aktivnosti (izleti, pohodi ...), še posebej zunaj sezone. Izjemno dobro in avtentično ohranjen srednjeveški grad pa je primeren le za zelo fit obiskovalce, saj je na nekaterih mestih potrebno skoraj plezati po visokih stopnicah in se sklanjati v nizkih prehodih. V času obiska je bil dan zelo dolg, zato smo lahko obiskovali in ocenjevali ponudbo dolgo v noč. Smo pa razpravljali, kako je s turizmom v pozni jeseni ali pozimi, ko je mrzlo, svetlo pa le nekaj ur na dan. Prav gotovo se je potrebno za ta čas prilagoditi, svetle ure dneva izkoristiti za aktivnosti na prostem in pripraviti več aktivnosti v zaprtih prostorih, od kulturne ponudbe in družabnih iger do prijetnih uric v finskih savnah.
 
Potem Izola
V začetku junija smo gostili strokovno skupino v Izoli, ki je kot destinacija tudi zaradi našega hotela Delfin zelo primerna za starejše turiste, kar je ta študijski obisk samo še potrdil. Odgovorni iz hotela Delfin in lokalnega turističnega združenja so pripravili pester program, obiskali smo tamkajšnje ponudnike, od hotelov in restavracij, muzeja Parenzana in arheološkega najdišča do izolskega zaledja in kmečkega turizma Medljan. Na kratko smo jim predstavili tudi bližnji mesti Koper in Piran. V okviru projekta bomo skupaj z lokalnimi turističnimi strokovnjaki zasnovali krožno pot po zelenih točkah Izole, ob poti pa spoznavali zgodovinske in kulturne znamenitosti tega lepega obmorskega in starejšim prijaznega mesta.
 
Zapisala: Alenka Ogrin

aktualno vse

12.07.2017 - Obetajoči rezultati projekta DiscOCVer55

28.06.2017 - Zaključna konferenca projekta Seniorski turizem v Evropi

28.06.2017 - Nekaj odlomkov iz priročnika DiscOver55

22.05.2017 - ZDUS na zasedanju EURAG in konferenci o turizmu za starejše na Poljskem

21.12.2016 - 15 članov DU preizkušalo turistično ponudbo za starejše v Vulkanlandu

05.10.2016 - O seniorskem turizmu na 16. Festivalu za tretje življenjsko obdobje

03.10.2016 - Intervju z Alenko Ogrin

23.09.2016 - Vabilo na predstavitev »Seniorski turizem – kako podaljšati turistično sezono?

08.09.2016 - Turizem za starejše

16.06.2016 - Zaključen drugi študijski obisk, tokrat v Izoli