Aktualno

15 članov DU preizkušalo turistično ponudbo za starejše v Vulkanlandu

21.12.2016

  

 
Med 23. in 28. novembrom je na avstrijskem Štajerskem, v Vulkanlandu potekalo pilotno testiranje turistične ponudbe za starejše, ki se ga je v okviru projekta DiscOver55+ lotilo 15 povabljenih članov DU.
 
Naj spomnimo, da ZDUS od marca 2016 kot partner sodeluje v projektu DiscOver55+, ki želi privabiti turiste v starosti nad 55 let, da bi v nizki in srednji sezoni obiskali štiri ciljna območja v Italiji, Avstriji, Sloveniji in na Finskem.
 
Naši člani so se zbrali v Mariboru, kjer jih je pričakal Mario Hofer iz agencije »Spirit of Regions«. Pot je vodila do Bad Gleichenberga, kjer so bili nameščeni in kjer so se pričele t. i. »adventne počitnice«, kot so delavci v turizmu poimenovali ta turistični paket. Že na poti po čudoviti pokrajini avstrijske Štajerske je Mario Hofer za udeležence povzel namen potovanja. Pojasnil je, da večina turističnih agencij razvija in oblikuje programe in pakete za starejše brez da bi preizkusili ponudbo pri starejših ali jih vprašali za mnenje in želje. Zato so ti večinoma pripravljeni na podlagi tega, kar strokovnjaki menijo, da je primerno za starejše, a brez dejanskega vedenja o potrebah starejših in njihovega sodelovanja. Takšen uvod je temu potovanju v sklopu projekta DiscOver55 dal nek praktičen, otipljiv namen. Udeleženci, ki smo jih poimenovali »pilotna testna skupina«, so tako dobili vtis, da so del programa v nastajanju in da bodo njihovo preizkušanje, opažanja in povratne informacije imeli vpliv na bodoči program.
 
Aktivnosti programa, ki je v petih dneh postregel z bogato kulturno ponudbo pokrajine, so bile številne. Med njimi so na udeležence največji vtis pustile: tradicija prižiga »zelene adventne luči« v vasici Straden, voden ogled tovarne šunke Vulcano, delavnica izdelovanja adventnih venčkov v Buschenschanku, sprehod v gozdu in meditacija s Helgo Kirchengast ter glasbeni nastop na adventni tržnici v Bad Gleichenbergu.
 
Naši člani so bili v Bad Gleichenbergu deležni tudi kar nekaj medijske pozornosti, zato vas vabimo, da si ogledat prispevek, ki je bil predvajan na lokalni Vulkan TV:
 
Ob tej priložnosti se zahvaljujemo vsem sodelujočim članom, ker so bili kljub napornem urniku pripravljeni izpolnjevati vprašalnike, s katerimi so ocenjevali kakovost storitev ter podali predloge in komentarje, ki bodo prispevali k oblikovanju starejšim prilagojene ponudbe.
 
Projektna skupina DiscOver55+
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto: ZDUS 

 

aktualno vse

12.07.2017 - Obetajoči rezultati projekta DiscOCVer55

28.06.2017 - Zaključna konferenca projekta Seniorski turizem v Evropi

28.06.2017 - Nekaj odlomkov iz priročnika DiscOver55

22.05.2017 - ZDUS na zasedanju EURAG in konferenci o turizmu za starejše na Poljskem

21.12.2016 - 15 članov DU preizkušalo turistično ponudbo za starejše v Vulkanlandu

05.10.2016 - O seniorskem turizmu na 16. Festivalu za tretje življenjsko obdobje

03.10.2016 - Intervju z Alenko Ogrin

23.09.2016 - Vabilo na predstavitev »Seniorski turizem – kako podaljšati turistično sezono?

08.09.2016 - Turizem za starejše

16.06.2016 - Zaključen drugi študijski obisk, tokrat v Izoli