Že veste, kdo vam bo pomagal?

Aktualno

Že veste, kdo vam bo pomagal?

Funkcionar večjega društva je poročilo koordinatorice v projektu Starejši za starejše o številu obiskov, opravljenih v minulem letu, komentiral: »To je pa tudi edina dobrobit tega projekta.« Presenečena sem, da tako o humanitarnem delu svojih sočlanic in sočlanov govori nekdo, ki bi moral pomagati, da bi bila njihova pomoč čim bolj učinkovita in védenje o njej čim bolj razširjeno. Vsem, ki dvomijo v projekt Starejši za starejše, ker ga ne poznajo dovolj dobro, nekaj zgovornih dejstev.

3.429 prostovoljk in prostovoljcev v  294 društvih upokojencev je lani obiskalo 55.618 svojih vrstnikov, 14.679 vrstnikom je nudilo 41.973 različnih oblik pomoči v okviru društva, 4.141-im pa so pomagali tako, da so strokovne ustanove opozorili na pomoči potrebne. Opravili so 102.739 obiskov. Poleg občasnih obiskov 9.403 vrstnikov, ki so prosili zanje, so pomagali 828-im iti na sprehod, 595-im so organizirali prevoze, 761-im pomoč v  gospodinjstvu, 148-im občasno branje, 781-im občasno dostavo iz trgovine, 804-im dnevno dostavo hrane, 39-im denarno pomoč, 921-im humanitarne pakete, 636-im so jih tudi prinesli, 25-im so organizirali obisk patronažne sestre, 61-im pomoč pri osebni higieni ... Skupno so organizirali 20.894 različnih oblik pomoči ter skupaj s strokovnimi službami in z drugimi NVO opravili 46.888 različnih oblik pomoči.

Naši prostovoljci iščejo pomoči potrebne (tisti, ki jo najbolj potrebujejo, so najbolj skriti, pozabljeni, zanemarjeni), poleg nudenja laične pomoči poskrbijo, da paketi Rdečega križa in Karitas pridejo do ljudi, ki jih res potrebujejo, strokovne službe pa opozorijo na njihove stiske in težave. Centri za socialno delo pomagajo tistim, ki po pomoč pridejo ali pa jih nanje opozori kdo drug. Večina patronažnih sester ne obiskuje več dvakrat letno vseh kroničnih bolnikov, invalidov in onemoglih, kot narekuje pravilnik iz leta 1993. Ni časa, ker so jim v dveh desetletjih naložili veliko dela z bolniki, vedno hitreje odpuščenimi iz bolnice, ali pa jim zdravniki, ki naj bi vodili tudi patronažo, preventivnih obiskov starejših ne odobrijo.

Lahko zapiramo oči pred tem, da raven socialne države pada že 20 let, da je med nami vse več pomoči potrebnih, osiromašenih, osramočenih starejših, prikrajšanih za človeško dostojanstvo. Da so naši otroci vsak dan bolj obremenjeni zato, da si lahko njihovi šefi delijo več dobička in da se nove generacije gospodarjev in mnenjskih voditeljev norčujejo iz humanosti, medsebojne solidarnosti in pomoči. Lahko jim sledimo, a bumerang bo najprej zadel nas. Že veste, kdo vam bo pomagal, ko boste obnemogli?

Mateja Kožuh Novak

aktualno vse

-