Volilno leto je, spoštovani člani ZDUS

Aktualno

Volilno leto je, spoštovani člani ZDUS

Letošnja pomlad je bila za veliko predelov naše države zaradi vremenske muhavosti, od pozebe do vročine zaskrbljujoča, in v tako težkem položaju se ljudje, še posebej izven urbanih središč srečujejo z uničenjem truda , ki ga vlagajo za vzdrževanje ali izboljšanje življenjskih razmer v krogu svojih družin. Kmetje, ki jim je obdelovanje polj vir preživetja, se v tako spremenjenih klimatskih razmerah srečujejo z neprijetnostmi, kar mora biti še posebej vredno pozornosti nas vseh državljanov, da jim pomagamo pri premostitvi težav na tak ali drugačen način.

Za Zvezo društev upokojencev Slovenije je tudi ta čas zelo napet, saj se poslavlja vlada, ki je pustila za seboj veliko nerešenih ciljev, ki so za nas vitalnega pomena. Kot veste, državnozborskih volitev nismo prezrli ampak smo se na to, za vse državljane pomembno odločitev dobro pripravili. Naš Memorandum 2018, za katerega ima največ zaslug avtor, gospod Tomaž Banovec s sodelavci, ki smo ga poslali slovenskim političnim strankam z namenom, da pred volitvami opozorimo kakšno prihodnost si želimo slovenski upokojenci, je naletel na širok odmev tako z desne, kot tudi leve politične opcije. Pogovarjali smo se z 10 predsedniki najpomembnejših političnih strank v RS in so nam naš trud pri predstavitvi zahtev ocenili kot dobro podlago za vnos pomembnih izhodišč v koalicijsko pogodbo, ki jo mora vsaka vlada tudi uresničevati. Vemo pa, da že kar nekaj vlad ki smo jih imeli ni bilo naklonjenih reševanju težav ljudi v tretjem življenjskem obdobju. Za nas ni prvenstvenega pomena kdo bo vodil državo, temveč kako jo bo vodil, da ne bo snedel obljub, ki jih je dal na naših srečanjih. Jeseni 2018 pričakujemo, da se bo tudi vlada (že) vklopila v tekoče delo. Ne bomo čakali križem rok, ampak bomo še bolj strokovno in argumentirano vztrajali na realizaciji obljub že na samem začetku njenega dela, kot seveda od novoizvoljenih poslancev. Gre za pokojnine, urejeno zdravstveno in socialno politiko, od bivanja in sobivanja, dolgotrajne oskrbe in trajno rešitev programa Starejši za starejše. Znotraj Zveze se pokrajinske organizacije še vedno usklajajo glede statuta ZDUS! Pred nekaj dnevi je bilo na Zboru podano poročilo o uskladitvah in ugotovitvah postopka. Po številnih pravno statutarnih zapletih je bila v začetku tega meseca ustanovljena še PZDU Ljubljana z okolico, ki bo imela svoj sedež na naslovu krovne organizacije na Kebetovi 9 v Ljubljani in bodo aktivi in DU, ki po novem statutu niso hoteli postati člani MZU, lahko uresničevali svoje potrebe po različnih aktivnostih v novoustanovljeni PZDU, ki se je s statutom prilagodila ZDUS, tako kot so to storile ostale PZDU v vsej državi. PZDU Ljubljana z okolico bo zaprosila za sprejem v članstvo ZDUS. Povabilo za članstvo v novo PZDU bodo tako prejela vsa DU na področju Ljubljane z bližnjo in daljno okolico. Več o tem bomo pisali v prihodnji, dvojni številki revije.

Mednarodna dejavnost ZDUS, ki se prvenstveno naslanja na krovne platforme EU, in v katerih več kot dostojno zastopa interese slovenskih upokojencev Jožica Puhar, je dobila novo dimenzijo. Gospa Jožica Puhar je prava ambasadorka ZDUS v mednarodnih institucijah! Nedavno sem se na prijateljskem mednarodnem srečanju na hrvaški strani sestal s predsednico Hrvaških upokojencev gospo Višnjo Fortuna, s katero sem se zadržal v prijateljskem razgovoru in razumel, da je njihova vloga v hrvaški politiki daleč od te, kakršno imamo mi, saj vlada niti ne Sabor ne zmoreta prisluhniti njihovim osnovnim zahtevam. Sklenila sva, da bova najino srečanje povzdignila na uradno raven in k takemu sodelovanju skušala pritegniti še druge upokojenske organizacije s prostora nekdanje skupne države.

F3žo naj bi bil cilj srečanja tudi z ostalimi zamejskimi upokojenskimi organizacijami.

Potem ko smo se konec marca in v začetku aprila znašli v kadrovski podhranjenosti, lahko z optimizmom gledamo na nadaljnje delo ZDUS, saj je naša kadrovska komisija uspela izbrati tri nove sodelavke, ki skrbijo za nemoteno delovanje programa Starejši za starejše. Beato, Sabino in Matejo, ki jih tudi predstavljamo v tokratni številki. Z veseljem lahko naznanim, (kar ste verjetno opazili že sami, da smo uspeli premostiti informacijski mrk, ki je nastal zaradi izpada in blokade naše spletne strani. Ta znova nemoteno deluje in to v prenovljeni podobi, kakršno so nam izdelali v podjetju Specto.si. Je enostavnejša in bolj prijazna za vsakega obiskovalca, ki obišče naš spletni naslov www.zdus-zveza.si. Poletje je čas daljših sprehodov ali izletov, nenazadnje pa tudi počitnic in iz srca vam želim, da jih preživite kar najbolj brezskrbno in brez tegob, ki so že same po sebi nadležne.

Janez Sušnik, predsednik ZDUS

aktualno vse

-