Uvodnik Jožice Puhar

Aktualno

Uvodnik Jožice Puhar

Spoštovani!

S svojimi besedami se oglašam sredi neobičajnega, nekako pretresenega časa, ki mu nikakor ne vidimo prehoda v vsakdanji ritem življenja, ki smo ga bili navajeni še lani. Že dva meseca se trudimo ravnati tako, kot zahteva previdnost za ohranjanje zdravja ob pandemiji, varno delati kar je potrebno, zaščititi sebe, pomagati družini, sovrstnikom, kolegom. Mediji nas z vseh strani in v vseh oblikah poročanja bombardirajo s to temo, malo informirajo, malo strašijo. Vse skupaj je postalo kar malo nadležno. Pa še ni konec. Komaj popušča prvi naval okužb in bolezni že govorijo o možnem novem, jeseni. Mogoče res, če se bomo začeli obnašati brezskrbno in prezrli vse napotke za skrbno zaščitno vedenje in previdno druženje. Država si je vzela velik kos pravic urejati naša vsakdanja pota in ravnanja. Zdaj nam po kapljicah dovoljuje, kaj lahko, kaj ne in kako naj kaj delamo ob sproščanju omejevalnih ukrepov. V sedanji situaciji, polni neznank je bilo in je verjetno v neki meri še potrebno, predvsem pa opravičljivo glede na napotila zdravstvene stroke. Ne more pa to obstati kot praksa za naprej. Smo osveščeni, odgovorni ljudje in kar zadeva nas, starejšo generacijo, tudi dovolj izkušeni, da znamo poslušati in upoštevati navodila stroke. Pa, da ne odvzamem dela kakemu jasnovidcu... Raje delim z vami opažanja o spoznanjih, ki nam jih je prineslo življenje v spremenjenih okoliščinah in kaj nas je mogoče naučila ta izolacija, delo od doma, nujna fizična distanca in prostorska omejenost. Če smo bili in smo še prikrajšani za fizične stike in držimo fizično distanco, pa na srečo zaradi sodobnih tehničnih možnosti za povezovanje, računalnikov in telefonov, v večini nismo oropani socialne povezanosti, ampak se je ta obdržala, menjala način, mnogo kje pa se še okrepila. Elektronskim in digitalnim povezavam, ki na žalost niso dostopne čisto vsem iz naše generacije, pa moram takoj priključiti pripravljenost ljudi, tudi starejših oseb, da pomagajo drugim, še šibkejšim in bolj osamljenim. Ob tem ne morem mimo požrtvovalnosti in uspešnega delovanja prostovoljcev vseh generacij v skrbi za starejše osebe in - čeprav že mnogokrat povedano in pohvaljeno, ne mimo dela naših prostovoljk in prostovoljcev, ki ste dali prave informacije organizatorjem preskrbe in raznih drugih vrst pomoči v občinah, tako da so bili lahko oskrbljeni tudi starejši, ki živijo sami. Ob tem pa ste in še stalno vzdržujete stike kolikor jih zmorete. Prebirala sem vaša poročila in moram vam izraziti svoje občudovanje. Večkrat mi je ob tem prišel na misel verz Valentina Vodnika ..."kar zmore, to mož je storiti dolžan". O tem, kako smo se organizirali v okviru programa Starejši za starejše v naši zvezi in kako se slovensko zdravstvo trudi za obvladovanje epidemije, smo poslali sporočila tudi AGE platformi in EURAG, evropskima zvezama nevladnih organizacij starejših oseb, kjer smo člani, ko so zbirali informacije o tem kako smo se organizirali v nastalih razmerah.

Tudi v vodstvu in v naših službah, ki podpirajo delovanje zveze, nismo zastali ampak svoje delo opravljamo dalje, tekoče. Prilagodili pa smo se razmeram in zahtevam zaščite. Glede na zmanjšani obseg možnega organiziranja sestankov in dogodkov, smo delo racionalizirali in tako kot vsi, kjer je to možno, delamo doma.

Z nekaj prijavami na čakanje pa poskušamo delček pričakovanega izpada prihodka v letošnjem letu, pridobiti v okviru sprejetih ukrepov države. Tisti, ki živite skupaj ali v bližini svojih družin, ste gotovo opazili, kako zgleda delo doma in vzporedno šolski pouk po elektronskih medijih. Norišnica posebne vrste. Po tej izkušnji me ne bo nihče več prepričal, da je delo doma lahko in predstavlja manjšo obremenitev. Edino kar odpade, v primerjavi s fizično prisotnostjo na kraju delovnega mesta, je pot tja in nazaj domov. Drugače pa je, po mojih izkušnjah, opravkov še dosti več. Opis poteka tega dnevnega dogajanja bolj spominja na humoresko kot pa na resno življenjsko situacijo. Samo ilustracija: Vsi doma, vsak za svojim računalnikom, vmes video konferenca - " brez motenj, prosim"! Eden od otrok nekaj ne razume ali ne zna, išče pomoč, ker mora poslati nazaj v šolo. Iz šole pride dopis, da spet nekaj manjka . "Babi sprintaj mi list, imaš na mailu!" Babi seveda dela na računalniku nekaj drugega, vezano na rok - mora zdaj prekiniti, šola ima prednost. Mami nima časa, je stalno na internetu, bere maile, piše, odgovarja, ima sestanke. Popoldan kontrolira kako je šlo s šolo. Kdaj bo kava pavza? Kdo bo skuhal kosilo? Kdo bo šel v trgovino, babi je svoj dovoljeni čas za to že zamudila ?....

In tako vsak dan. Človek komaj čaka vikend, da pride kak dan do normalnega kosila.

Da ne govorim o tem, da je to čas preizkušnje vzdržljivosti živcev. Eni mučijo sebe, eni druge. Tudi objektivno so živci tem bolj zrahljani čim manjši je prostor v katerem se ves direndaj dogaja in čim bolj tesni so roki za končanje neke naloge. Za nameček se pojavi še pritisk "od zunaj" prav tako elektronsko, nervoza ker stvari še niso narejene ali niso dobro narejene...

Ste opazili, da se v pogojih kot so zdaj, družba nekako razgalja in to od posameznika do države. Tihi ljudje so še bolj tihi, agresivni še bolj agresivni, provokatorji stresajo neverjetne neumnosti po družbenih medijih, tudi politikom so v tem smislu odpadle ovire. Družbene skupine – gospodarske, kulturne, se spreminjajo v skladu z možnostmi plasiranja svojih programov in pogoji, ki jih za njihovo dejavnost omogočajo ali bolje onemogočajo razmere in ukrepi: nastalo zapiranje meja in občinskih mej, ukinitev prometa, omejitve servisnih dejavnosti in drugi ukrepi države, ki so zadnja, skoraj dva meseca odrejali pogoje za zajezitev okužbe. Nekateri z manj možnosti in sreče propadejo. Spet se posledice zgrinjajo na delavce, ki izgubljajo delo. Po svoje smo kar srečni, da smo že upokojeni in nam ni treba preživljati še tega stresa. Izplačila pokojnin so obljubljena. Brez vseh poravnav za nazaj seveda, ker gospodarstvu slabo kaže. Smo del Evrope in ekonomske prognoze za letos so negativne tako tam kot pri nas. ( BDP: -7 in -8) Nekateri pa so se prav zdaj pokazali v vsej domiselnosti in iznajdljivosti in to v pozitivni kot v negativni smeri. Tu mislim na kulturnike na eni strani z balkonskimi nastopi in nenadoma vznikle pohlepne podjetnike na drugi.

Država pa je postala še bolj očitno ujetnik interesov političnih strank. Konfrontacije so že neokusne. Vlada je sprejela določene ukrepe za zaščito ljudi in gospodarskih subjektov. Veseli smo, da so bili vključeni tudi upokojenci z nizkimi prejemki, saj nujnost ukrepanja za obvladovanje revščine v naših predlogih vedno poudarjamo. Botrovali smo tudi temu zadnjemu kriznemu dodatku. Pri uzakonjenih možnostih za pomoč gospodarstvu in ohranjanje likvidnosti pa se poraja upravičen strah, da bodo najboljši konec potegnile spet banke. Pri uresničevanju tega kar je sprejeto, je še dosti neznank. Rokohitrstvo, premalo domišljene odločitve in težave pri udejanjanju zamisli nas bodo spremljale najmanj še skozi celo letošnje leto.

Kljub vsemu navedenemu moramo tudi letos stalno ponavljati in osveževati zahteve, ki so stalnica naših prizadevanj za boljši položaj starejšega prebivalstva *, da ne izgubimo aktualnosti in ostrine v dialogu z odločevalci, čeprav z manjšim upanjem na takojšnjo uresničitev. Povečati pa moramo skrb za zagotavljanje ustrezne nege in oskrbe starejših v visoki starosti in jo razširiti na vse segmente starejših oseb. Doslej smo bili osredotočeni predvsem na tisti del, ki živi doma. S položajem tistih, ki so dobili svoj dom v domovih za starejše se do zdaj nismo mnogo ukvarjali v zavesti, da zanje ustrezno skrbijo v inštitucijah. Korona kriza pa je pokazala, da ni vedno tako in da so tudi v naši državi, podobno kot drugje po Evropi, v tem segmentu oskrbe velike pomanjkljivosti in dostikrat zaradi objektivnih pogojev nevzdržne razmere. Tudi vnesena korona okužba se tam ne bi "prijela", če bi bilo drugače.

In še nekaj nas bo v nadaljnjih mesecih resno zaposlovalo, to so finančne možnosti delovanja. Polje neznanega pa je tukaj široko in moramo pustiti odprta vrata odzivom na bodoča dogajanja.

Bodite zdravi in uživajte v stvareh in z ljudmi, ki jih imate radi.

Jožica Puhar, podpredsednica -----------

 

* ( pokojnine, neizplačano, dodatki, oprostitev obdavčenja, dolgotrajna oskrba, finančna podpora programom - humanitarnim, športnim, kulturnim, rokodelskim, izobraževalnim, rekreativnim... )

aktualno vse

-