Učenje je pomembno!

Aktualno

Učenje je pomembno!

Prepričanje, da smo se že vsega potrebnega za življenje naučili med rednim formalnim izobraževanjem, ne bi moglo biti bolj napačno. Učimo se vsak dan svojega življenja in potrebno je izkoristiti vse priložnosti, ki so nam na voljo. Vseživljenjsko učenje seveda ne pomeni, da moramo preživeti svoje življenje v razredu. S tem sicer ni nič narobe, vendar se lahko veliko naučimo tudi iz sveta okoli sebe. Preberimo knjigo, časopis, brskajmo po spletu za zanimivimi članki. Veliko se lahko naučimo ob pogovoru s prijatelji ali tujci, poslušanju zanimivih oddaj na radiu ali ob gledanju le-teh na televiziji.

Ni važno, za kakšen način učenja se odločimo, pomembno je samo, da to storimo. S kom bi se raje pogovarjali? Z nekom, ki je načitan in ostaja v koraku z aktualnim dogajanjem, ali z nekom, ki se v zadnjem desetletju ni naučil nič novega? Večina bi se odločila za prvega. Vseživljenjski učenci so veliko bolj sposobni zagovarjati svoje mnenje in lahko povedo veliko več zanimivega. Argument »za to sem prestar-a« preprosto ne zdrži. Nikoli nismo prestari, da se ne bi mogli naučiti česa novega. Svet se spreminja in stvari nikoli ne ostanejo enake. Pomembno je, da z učenjem nadaljujemo zato, da spremembam lahko sledimo. V nasprotnem primeru se nam bo zgodilo, da bomo sčasoma izločeni iz dogajanja okoli sebe.

Vsi smo rojeni z naravnimi talenti in sposobnostmi, kar pa ne pomeni, da smo mojstri že takoj, ko te talente prvič preizkusimo. Vseživljenjski učenci vedno nadgrajujejo svoje sposobnosti in se učijo novih. Več bomo vedeli, več strani iste zadeve se nam bo odprlo. Z branjem, poslušanjem tematskih oddaj na radiu in gledanjem na televiziji, udeleževanjem ciljnih dogodkov in delavnic ter s pogovori z drugimi se bomo seznanili z različnimi zornimi koti in se dodatno izobrazili. Morda ne bomo spremenili svojega mnenja, bomo pa razumeli, da pri vsaki zadevi obstaja več kot ena stran, ki jo je potrebno upoštevati.

Ko začnemo prizadevanja v smeri vseživljenjskega učenja, se verjetno ne bomo več ustavili. Več, kot bomo izvedeli, več bomo želeli vedeti. Udeleževanje izobraževalnih dogodkov in povezanih srečanj pomeni tudi, da se lepo uredimo in gremo od doma, srečamo somišljenike, spoznavamo nove ljudi, se odpremo navzven in vzpostavimo nove socialne kontakte.

Preverimo v svojem kraju, svojem društvu pa tudi širše, ali obstajajo možnosti brezplačnih ali poceni izobraževanj. Presene- čeni boste, kako pestra je ponudba, samo pozanimati se je treba. 

Alenka Reissner

aktualno vse

-