Slovenija gre svojo pot

Aktualno

Slovenija gre svojo pot

Kot gostja sem se udeležila evropske ministrske konference o staranju. Prvi dan smo predstavniki NVO sprejeli memorandum evropskim vladam, drugi in tretji dan pa sem prisostvovala ministrski konferenci.

Strokovnjaki OZN vnovič pozivajo evropske države, da spremenijo odnos do starejših, da omogočijo čim večjemu številu starejših, da se bodo aktivno starali in tako laže in več prispevali k razvoju družbe. Predlog ministrske resolucije vsebuje zahtevek, da evropske države do leta 2017 uvedejo državljanski dohodek za vse starejše, tudi za tiste, ki sicer niso prispevali v pokojninsko blagajno.

Lahko si mislite, kako sem bila šokirana, ko sem 20. septembra po prihodu z Dunaja gledala uvod v oddajo Pogledi Slovenije. Voditelj oddaje Boštjan Slak me je tri dni klical na Dunaj. Omenil mi je dve temi: individualni račun in kako bomo upokojenci mladim vrnili denar, ki ga dajejo za naše pokojnine. Dogovorila sva se, da pridem na oddajo neposredno z Brnika.

Tako grdega napada na starejše v Sloveniji še nisem doživela! Da je bilo poniževanje pripravljeno vnaprej, mi je dokazala prisotnost nadebudnega predstavnika Y generacije, kot se predstavlja sam, s katerim imamo v ZDUS slabe izkušnje. Resnico našega (ne)sodelovanja je prikazal po svoje, tendenciozno, sama pa se, presenečena nad tem, da se je s to temo nadme spravil v javnosti, nisem najbolje odzvala. Kar je sledilo, ste videli in slišali.

Že nekaj časa se mi vsiljuje misel, da mora Slovenija po načrtu svetovnega kapitala propasti do konca, ker je bila najboljša med socialističnimi deželami in zato zgled vsej vzhodni Evropi. Torej morajo zatreti vsako misel pri nas na čase, ko smo bili vsi zaposleni, ko so si delavci gradili hiše, ko so se vsi otroci šolali (ne brezplačno, kot je bilo povedano v oddaji, ampak smo jim šolanje plačali s prispevki mi, tedanji delavci, ker smo verjeli v solidarnost med generacijami).

In kdo jim pomaga pri tem? Moderni 'neauveau rich', novopečeni bogataši slovenske poslovne 'smetane', ki držijo primežu vse slovenske vodilne politike. To so naši moderni kvizlingi, ki so uničili slovensko industrijo zaradi lastnih dobičkov, spravili množice delavcev ob kruh in denar njihovih plač nosili v zasebne banke v tujini. V primerjavi z domobranci, ki so se družili z Nemci, ker so se počutili nemočni proti partizanom in napovedanim spremembam družbene ureditve, je etičnost početja modernih slovenskih kvizlingov toliko bolj vprašljiva, že kar grozljiva: narod za polnjenje svojih žepov prodajajo lasten narod!

Čemu je bila torej namenjena omenjena Slakova oddaja? Diskvalifikaciji socializma, diskvalifikaciji starejših, torej ustvarjalcev uspešne povojne socialistične države, diskvalifikaciji ZDUS, ki vtika svoj nos tja, kjer smrdi, in Mateji Kožuh, ki pove na glas, kar si upajo drugi le šepetati.
Jim bomo dopustili, da nas utišajo?

Mateja Kožuh Novak

aktualno vse

-