Podprimo spremembo volilnega sistema

Aktualno

Podprimo spremembo volilnega sistema

 

Zbiranje podpisov za vložitev zakona o spremembah volitev v državni zbor je končano. Zbrali smo 500 podpisov več, kot bi jih je bilo treba. Našim članom so pomagali veterani in borci ter vsi mladi, ki so izvedeli za našo namero. Medijev pa očitno sprememba volilnega sistema ne zanima, saj se je na povabilo na dve tiskovni konferenci, kjer smo javnost želeli pozvati, naj se nam pridružijo pri zbiranju podpisov, odzvala le novinarka STA, in še to le enkrat Zakaj ni bilo v novinarski javnosti nobenega posluha za to pomembno načrtovano spremembo, ki jo zahtevajo vstajniki na vsakem srečanju, ne vem. Morda zato, ker menijo, da nam ne bo uspelo? Ker mislijo, da se starejši zaganjamo čez svoje pristojnosti in naloge? Ker je toliko zanimivih afer, da predlog civilne družbe za spremembo volilnega sistema sploh ni zanimiv?
Kakorkoli že, v četrtek, 28. marca smo odnesli v parlament podpise podpore za vložitev zakona. Naj še enkrat ponovim, kaj prinaša spremenjeni zakon, ki so ga pripravili štirje upokojeni eksperti, med njimi dva profesorja na ljubljanski univerzi, eden od njiju nekoč predsednik ustavnega sodišča in predsednik državnega sveta. Zakon odpira vrata v parlament ljudem, ki niso strankarsko opredeljeni. Za vložitev kandidature bodo kandidati potrebovali bistveno manj podpisov podpornikov, kot so jih nestrankarski ljudje potrebovali doslej, saj so jim pisci dosedanjega zakona z visoko številko zahtevane podpore v resnici onemogočili vstop v parlament. Zakon vsakemu okraju zagotavlja vsaj enega poslanca. Za poslance pa bodo ljudje lahko kandidirali le v domačem okraju, torej tam, kjer so vsaj eno leto stalno prijavljeni. Zakon tudi ženskam daje več možnosti za vstop v parlament.
Pripravljavci zakona imenujejo predlagani sistem poosebljeni sorazmerni sistem in trdijo, da zanj ni treba spreminjati ustave.
Stranke bodo seveda vse po vrsti poskušale zakon zavreči, saj jim onemogoča, da bi še naprej spravljale v parlament najbolj zveste podanike. Če bodo hoteli konkurirati neodvisnim kandidatom, jim bodo morali postaviti nasproti spoštovane, neomadeževane člane strank. Z vstopom neodvisnih poslancev v parlament ne bo več samoumevno, da bodo pridni podaniki glasovali vedno tako, kot zahtevajo strankarski veljaki. Nasprotno, potruditi se bodo morali, da bodo za svoje ideje pridobili ljudi, ki se bodo odločali po lastni pameti in presoji in ne po strankarski pripadnosti ali po nareku gospodarjev zunaj parlamenta.
Dejansko bi moral predlagani zakon za vse poslance DZ, ki se imajo za poštene, pomeniti priložnost, da se otresejo političnih intrig, prav tako pa tudi za neodvisne strokovnjake, ki bi se radi odločali po svoji vesti, a jim to onemogoča zdajšnje politično okostje v parlamentu. V Zvezi društev upokojencev Slovenije smo prepričani, da je takih kar nekaj, zato verjamemo, da nam bodo pomagali spraviti zakon skozi parlamentarni postopek. Zdaj bodo imeli priložnost, da ljudem dokažejo, da niso zgolj lutke, ki zaradi denarja, položajev ali strahu glasujejo tako, kot jim zapove slovenska politično-kapitalska elita.
Vse dobro misleče člane civilne družbe - stare in mlade - čaka v teh mesecih zahtevno delo. Čim več nas bo moralo pisati, poklicati, obiskati poslance državnega zbora, jim predstaviti prednosti zakona in jih pozvati, da podprejo zakon. Argumentom, kot mi ga je zadnjič v javnosti povedal nekdo, ki se šteje za strokovnjaka na področju volilnih sistemov, da bo ta zakon spravil v parlament 'lokalne veljake', ki po njegovem mnenju ne sodijo v parlament, se bomo morali upreti z argumenti. Prav to namreč hočemo, da pridejo v parlament ljudje, ki vedo, kako živijo njihovi sosedje, ki hočejo kaj narediti za polovico obubožanih sokrajanov, ki vedo, kaj je treba storiti in ki jim pohlep ni zaslepil osebnega dostojanstva in občutka za etiko in sočloveka.
Pozivamo vse, ki hočete kaj storiti za prenovo Slovenije, da se nam pridružite.                                                                                                                                                                                                                     

Mateja Kožuh Novak

 

aktualno vse

-