Po vročem poletju še vroča jesen?

Aktualno

Po vročem poletju še vroča jesen?

Smo že sredi vročega poletja, tako vročega, da je za nas, starejše, najpametnejše, da ostanemo za zaprtimi vrati, če imamo seveda dovolj izolirano hišo ali stanovanje. Upajmo, da se vročinski val v Sloveniji ne bo tako končal kot se je tisti pred leti v Franciji. Mnogi bolni in onemogli potrebujejo te dni pomoč. Jo bodo dobili? Zdaj bi nam prav prišlo utečeno prostovoljsko sodelovanje z mladimi, saj je mnogo naših prostovoljcev že samih v stiski v teh vročih dneh. Te dni bo zelo prav prišla sosedska pomoč,saj ti najbolj vedo,kaj pomeni živeti v vročem stanovanju brez možnosti, da bi se ohladili.
Izjave naših politikov napovedujejo tudi vročo jesen. Morda je boljši izraz tesnobno jesen, ko se bo več starejših kot lani spraševalo, kje bodo dobili denar za elektriko in vodo, za drva in plin, kako bodo preživeli njihovi brezposelni otroci, ko jim sami z osiromašenimi pokojninami ne bodo mogli pomagati. Naravnost grozljive so zgodbe, ko otroci iščejo denar, da bi lahko mamo in očeta pokopali.
Pokojnine so prislužena pravica, saj smo za njih vplačevali v povprečju 35 let. Zato bi se jih politika, ki spoštuje prebivalstvo, ne smela dotikati. To bomo morali dopovedati vsem, ki odločajo. V vodstvu ZDUS smo obiskali vrsto politikov in jim to skušali dopovedati. Obiskali smo predsednika države, predsednika državnega zbora, predsednika državnega sveta, vrsto poslancev, napisali pismo ministrici za delo, družino socialne zadeve in enake možnosti. Kljub pomanjkanju časa nas je bila pripravljena sprejeti in samo težave s telefonskimi aparati so nam preprečile obisk.
Zelo pa smo bili razočarani, ker nas ni sprejela predsednica vlade RS, ki se o znižanju pokojnin očitno pogovarja z vsemi ciljnimi skupinami razen z upokojenci. Njej smo prvi naslovili prošnjo za sprejem. To pot tudi tesno sodelujemo z DeSUS, ki je dala po našem mnenju najboljši predlog, kako zagotoviti manjkajoča sredstva za pokojnine, plače, socialne transferje. Krizni davek bi ljudje plačevali po svojih premoženjskih zmožnostih. Trdim, da je prav to razlog, da ga ne uvedejo. Ekonomska elita, ki vlada v Sloveniji in brezobzirno bogati na hrbtih slabo plačanih delavcev in upokojencev, ni pripravljena deliti svojih prihodkov s sodržavljani. Tudi to bomo morali spremeniti skupaj s tistimi predstavniki v parlamentu, ki vedo, zakaj smo jih izvolili in jemljejo svojo funkcijo odgovorno.
Pri naslednjih korakih se nam morate pridružiti vsi, ki vam ni vseeno, kakšne pokojnine boste dobivali prihodnje leto. Vzpostaviti moramo tesno sodelovanje s poslanci državnega zbora, javno izpostaviti tiste, ki ignorirajo pričakovanja volivcev in utreti pot v novi parlament tistim, ki nam bodo pomagali ohraniti pokojnine.
A niso samo poslanci, ki nam morajo pomagati. Ozrite se okoli, povabite v naše vrste vsakega, ki se boji za pokojnino. Čim več nas bo, bolj se nas bodo bali, bolj bomo učinkoviti. Obiski poslancev, pisma in dopisnice, elektronska pošta, pogovori z njimi v domačem kraju, opozorila v lokalnih medijih, vse to nas čaka v jeseni. Vsaj en korak lahko naredi vsak med vami. Vodstva društev bodo imela navodila, kaj lahko kdo stori. Pridite, uprimo se skupaj!                    

Mateja Kožuh Novak

 

aktualno vse

-