Pismo predsedniku republike Borutu Pahorju

Aktualno

Pismo predsedniku republike Borutu Pahorju

Spoštovani g. predsednik!
Prav gotovo se strinjava, da zakon o volitvah v državni zbor potrebujejo predvsem volivci. Volivci izražajo z volitvami svojo voljo, kdo jih bo zastopal v organu, kjer izvoljeni zastopniki odločajo o usodi sedanjih in prihodnjih generacij državljanov. Zato bi morali biti volivci tisti, ki odločajo, kako bodo volili svoje predstavnike v to, v demokratičnih deželah najpomembnejše telo v državi.
V Sloveniji je najmanj 300 tisoč volivcev letos spomladi jasno izrazilo svojo voljo, ko smo zbrali potrebne glasove in prinesli v državni zbor zakon, za katerega menimo, da bo najbolj zadovoljil našo potrebo po demokratičnih volitvah v državni zbor. Zakon že mesece čaka, da pride na vrsto za obravnavo v državnem zboru.
Zelo nas je presenetilo, ko smo v medijih izvedeli, da nameravate konec tega meseca povabiti na pogovor o volilnem zakonu predstavnike političnih strank, nič pa niste omenili pogovora s strokovnjaki civilne družbe, ki so napisali zakon, in smo ga s 5 tisoč podpisi že vložili, a že od februarja 2013 čaka na obravnavo v parlamentu.
Zakon, ki smo ga slovenski seniorji vložili v parlament, niso pisali neuki volivci, pisali so ga politično neodvisni vrhunski strokovnjaki na področju volilnih sistemov v Sloveniji. Med njimi sta dva vrhunska učitelja v slovenskem hramu učenosti, eden od njiju nekdanji predsednik Ustavnega sodišča in predsednik državnega sveta. Prepričana sem, da vi presegate vedenje mnogih slovenskih politikov in državnih uradnikov, ki upokojenim strokovnjakom, svojim učiteljem in mentorjem odrekajo znanje, izkušnje in modrost. V slovenskem političnem vrtiljaku, kjer si politične stranke pogosto nerazumno nastavljajo zanke in se že prav otročje obtožujejo in blatijo med seboj, bi morala biti beseda modrecev zakon, ne pa, da dajemo prednost veljakom političnih strank, ki imajo prepogosto zelo partikularne interese, ki torej ne upoštevajo interesov prebivalstva, pa čeprav naj bi ga zastopale.
Spoštovani gospod predsednik, pričakujemo, da boste dali možnost za pogovor tudi predstavnikom civilne družbe, strokovnjakov, ki so neodvisni od pritiskov različnih lobijev, ki uničujejo slovensko državo, napisali zakon, ki po mnenju mnogih najbolj zadovoljuje potrebe državljanov Slovenije po demokratičnem odločanju o naši usodi.
S spoštovanjem,

Mateja Kožuh Novak

 

aktualno vse

-