Odprto pismo predsedniku Pahorju in odgovor predsednika Pahorja na le to

Aktualno

Odprto pismo predsedniku Pahorju in odgovor predsednika Pahorja na le to

 
 
Spoštovani predsednik Republike Slovenije 
Gospod Borut Pahor
 
Odprto pismo predsedniku Pahorju
 
ZA UPOKOJENCE PREDSEDNIK NIMA ČASA
 
V septembru 2016, po izvolitvi novega vodstva v Zvezi društev upokojencev Slovenije – ZDUS, smo se preko Vašega kabineta želeli najaviti na obisk pri Vas, da Vas seznanimo s problematiko starejših in njihovim vedno slabšim gmotnim položajem, z osnovnimi problemi upokojencev, predvsem z njihovim gmotnim položajem, zdravstvenim in socialnim zavarovanjem, bivalnim standardom ter humanitarno dejavnostjo v preko 300 društvih upokojencev s 3.600 prostovoljci, ki se prostovoljsko aktivno udejstvujejo v programu Starejši za starejše – Starejši za višjo kakovost življenja doma. Pri zagotovitvi termina s strani kabineta smo bili neuspešni, saj smo bili znova in znova zavrnjeni.
 
Marca letos so se začele aktivne priprave na ključni dogodek ob 70-letnici delovanja ZDUS, t.j. na Slavnostno akademijo ZDUS. Ponovno smo nekajkrat skušali pridobiti termin za obisk pri Vas in Vas navsezadnje tudi povabili, da bi bili slavnostni govornik in pokrovitelj Slavnostne akademije ob 70-letnici organiziranega delovanja ZDUS in 16. Festivala za tretje življenjsko obdobje.
Stiki s kabinetom so trajali tako dolgo, da smo posegli po drugi možnosti: za slavnostnega govornika in pokrovitelja smo zaprosili predsednika Vlade RS dr. Mira Cerarja in se uspeli dogovoriti zelo hitro.
16. Festival za tretje življenjsko obdobje, ki je potekal od 28. do 30. 9. 2016 v Cankarjevem domu, je obiskalo preko 15.000 obiskovalcev. Vsi pomembni predstavniki države in Vlade Republike Slovenije, predsednik Vlade RS, štirje ministri ključnih resorjev in predstavnica SVRK-a, so si z veseljem ogledali različne ponudbe za lajšanje težav, ki nastopijo v starosti, in prikaz dejavnosti starejših, tudi članov društev upokojencev.
Kljub vsem naštetim aktivnostim v tem času smo bili iz Vašega kabineta kar telefonsko obveščeni, da bi sprejem realizirali 29. 9. 2016 ob 10. uri. Osebno sem telefonski klic prejel, ko sem bil na terenu, sem pa datum kasneje pozabil in pričakoval pisno vabilo, a ga žal nisem dočakal.
 
V začetku septembra 2016 smo Vam poslali vabilo na Slavnostno akademijo ob 70-letnici organiziranega delovanja ZDUS. Niti uradne povratne informacije z opravičilom o odsotnosti niti čestitke ob častitljivem dogodku nismo prejeli.
Sprašujemo se, ali upokojenci nismo toliko vredni, da bi nam poslali vsaj čestitko k jubileju. Kot največja nevladna organizacija v Sloveniji, ki šteje 220.000 članov in predstavlja skupaj preko 600.000 upokojencev, se ukvarjamo s številnimi problemi starejših, kot sta revščina in gmotni položaj upokojencev, ki bi Vas kot predsednika države morali še kako zanimati.
Glede na pregled dogodkov, ki se jih udeležujete, nas žalosti dejstvo, da si za tako veliko populacijo, kot smo upokojenci,  niste vzeli časa, kaj šele da bi našim prostovoljcem, ki se ukvarjajo s humanitarno dejavnostjo že več kot 10 let, v borbi za dostojno življenje slehernega upokojenca pa preko 70 let, podelili priznanje.
 
Če bi se udeležili zaključne slovesnosti ali prišli vsaj na ogled dejavnosti v Cankarjev dom, bi bili zagotovo prijetno presenečeni nad vsem, kar upokojenci vsem problemom navkljub počnemo. Člani  90 društev upokojencev iz vse države so se potrudili predstaviti odlične rezultate svojega dela!
Večina upokojencev živi v tem težkem obdobju zadovoljivo, a mnogo je tistih, ki se utapljajo v revščini – vse to so naši skupni problemi. Glede na demografske napovedi bodo ljudje živeli dlje, tudi delati bo treba dlje kot sedaj.
Kdaj boste spregovorili o zgodnjem vključevanju mladih na trg dela, zadrževanju izšolanih doma in, kar je najvažnejše, našli skupen napor za gospodarsko učinkovitost, ker je to edina rešitev, da bomo krizo lahko preživeli? Še zdaj se dobro spominjam, ko je v letih od 2003 do 2006 pokojni predsednik Janez Drnovšek skliceval posvete pomembnih politikov in ekonomistov ter kako se je govorilo o blaginji in o življenju, podobnemu v Švici!
 
Spoštovani predsednik, žal ste zamudili izjemno priložnost, da bi pokazali, da imate do upokojencev v RS primeren odnos in vsaj dober namen, da bi s svojo prisotnostjo  podprli populacijo, ki bi se v svojem tretjem življenjskem obdobju Vaše vsaj moralne podpore zelo razveselila.
 
Tudi ob mednarodnem dnevu starejših nam niste namenili pozornosti in nas niste povabili na sprejem, kot je sicer navada.
 
Zato Vam sporočamo, da smo v naših upokojenskih vrstah izredno razočarani in bo tudi Vaše morebitno opravičilo zgolj formalnost, ki ne bo dosegla pravega cilja.
 
S spoštovanjem,
 
Predsednik ZDUS
Janez Sušnik
 
 
Odgovor predsednika Pahorja

aktualno vse

-