Medsebojna pomoč in solidarnost

Aktualno

Medsebojna pomoč in solidarnost

 

Parkirišč okoli nas je malo kot povsod, zato sem gospo prosila, naj dovolijo mojim sodelavcem parkirati pred njihovim blokom v dopoldanskih urah, ko so parkirišča prazna, in dodala, da smo pripravljeni prispevati k plačilu stroškov za čiščenje. Dogovor je odločno odklonila. Opozorila sem jo, da mesto predvideva krčenje zelenic med bloki, da bi odpravili težave s parkiranjem. Zato bi se stanovalci blokov v parku morali bojevati za to, da bi jim ostalo čim več zelenja. A vsa moja prepričevanja so bili zaman.
Protesti, ki se te dni vrstijo po Sloveniji, kažejo, da večina obsoja krajo javnega in zasebnega premoženja in elite, ki strežejo zgolj svojemu pohlepu in jim ni mar, kako živijo sosedje in sodržavljani.
Premalo pa se zavedamo, da jim pri plenjenju pomagamo tadi sami. Na vsakem koraku vidimo, kako izginja solidarnost med ljudmi, pripravljenost pomagati drug drugemu. Če to še nekako razumem pri mladih, ki jih mediji v rokah bogatih elit načrtno prepričujejo, da si usodo kuješ sam, ne razumem tovrstnega vedenja pri svoji generaciji, ki je znala deliti med seboj, ki je prav s to filozofijo medsebojne (samo) pomoči v povojni Sloveniji kljub bistveno manjšem nacionalnem dohodku približala standard prebivalstva tistemu v razvitih državah, ne da bi zaradi tega morala žrtvovati spodnjo tretjino prebivalstva, kot to počno mnoge uspešne države v svetu.
Mlade sodelavce zveze društev upokojencev, katerih poklicna naloga je pomagati starejšim, ves čas učimo strpnosti in razumevanja potreb starejših. Sodelavka, ki je parkirala pred sosednjim blokom, je mlada mamica, ki zjutraj hiti s punčko v vrtec in pride na delo, ko so zasedena že vsa javna parkirišča v bližini. Kako naj jo učim strpnosti do starejših, če ti ne kažejo najmanjšega razumevanja do nje, niti tega ne, da bi ji v dopoldanskem času dovolili parkirati na praznem (mestnem) parkirišču pred blokom?
Kako si bomo zagotovili solidarnost mladih pri polnjenju pokojninske blagajne, ki je za mnoge med nami edini vir preživetja, če nismo pripravljeni prisluhniti njihovim potrebam in jim priskočiti na pomoč?

                                                                                                                                                                                                                                                                           Mateja Kožuh Novak

 

aktualno vse

-