Leto je okoli, kaj nam prinaša novo leto?

Aktualno

Leto je okoli, kaj nam prinaša novo leto?

Neverjetno, kako nam na stara leta hitro teče čas. Včasih se ti zdi, da se celo zemlja vrti hitreje.
Letos sem praznovala sedemdesetletnico. Smejala sem se sama sebi, saj me je tridesetletnica bolj prizadela, ker sem se tedaj res počutila staro. Ob visokem jubileju pa se počutim – no ja, mlada ravno ne, a stara tudi ne. Potem se pogledam v ogledalo in vidim staro gospo, presenetljivo podobno moji mami. In se nasmejem. Še nekaj let imam pred seboj, da dohitim mamino starost.
Spet so pred nami prazniki. Veselim se jih. Nekaj dni bom preživela z vnuki v našem lepem Delfinu. Na leto 2014 raje ne mislim. Čaka nas leto trdih bitk za pravice starejših, za pravice revnih, za pravice vseh skupin, ki jim življenje usmerjajo poslanci, vlada, državni uradniki, zdravstveni delavci, negovalci ... Naj nam bo za popotnico v novo leto geslo – vsak lahko prispeva vsaj drobec k obrambi svojih pravic in pravic svojih otrok. Če ne veste, kako, pridite k nam, v Zvezo društev upokojencev Slovenije. Vsak bo dobil čisto majhno nalogo, vsi skupaj pa bomo premaknili slovenski voz k pravi demokraciji.
V zvezi lahko dobite marsikaj, kar pogrešate: prijatelje, družbo, balinanje, kegljanje, smučanje, namizni tenis, briškolo in šah, pa pikado in streljanje z zračno puško. Pridružite se lahko pevskemu zboru ali ljudskim pevkam, pa folklornim skupinam, hodite lahko na plesne vaje, med nami najdete tudi vrsto instrumentalnih skupin, pa amaterske igralce in pisce, pohodnike in kolesarje, pa tudi na poceni in prijetne izlete vas popeljemo in na kar se da poceni počitnice. V božičnem času bodo vsem, ki boste prišli v Delfin, naše ročnodelske kreativke pokazale, kako izdelati drobna darila za naše drage.
V društvih upokojencev vam ne bo dolgčas. Potrebujete pravni nasvet? Bi radi zamenjali stanovanje? Potrebujete družabnico v hiši, kjer ste ostali sami? Pokličite. Ste osamljeni, bi se radi komu potožili? Pokličite na društvo upokojencev, da bo prišla prostovoljka in vam bo pomagala najti pomoč, če jo potrebujete.
Pa še nekaj imamo, kar lahko premosti vrzel, ki je nastala z odpravo posmrtnine in pogrebnine za polovico upokojencev. Mladi ljudje se bodo smejali, kdo neki bi mislil na smrt! Nam pa strah, da bomo obremenili svoje otroke s stroški, ko nas bo treba pokopati, pogosto ne da spati. Koliko vas ve, da imamo v Zvezi društev upokojencev sklad vzajemne pomoči? Daljnega leta 1946 so ga ustanovili naši predhodniki hkrati z ustanovitvijo prvega društva upokojencev. Čemu je služil sklad prva leta po vojni, ne vemo, zdaj že dolgo let vplačujemo članarino za posmrtnino. Velikokrat nam očitajo, da smo starejši sebični, da mislimo samo nase. In vendar: člani letno vplačajo v sklad vzajemne pomoči po 10 evrov na leto v mislih, da bo pomagal svojcem tudi potem, ko ga več ne bo, in da ga bodo lahko spodobno pokopali. Pridružite se skladu in poskrbeli boste, da bo izplačilo posmrtnine in pogrebnine ostalo.
Pri 71 tisoč članih, kolikor nas je zdaj, namreč lahko izplačujemo 235 evrov posmrtnine. Če se bo naše članstvo povečalo na 150 tisoč članov, bomo lahko izplačevali po 500 evrov, če pa nas bo 200 tisoč, pa morda že 700 evrov.
Prav te dni razvnema duhove v Sloveniji dejstvo, da Zveza društev upokojencev Slovenije premore na bančnih depozitih milijon evrov. To seveda ni denar zveze, pač pa je denar članov Sklada Vzajemne pomoči. Prednost našega sklada je, da si zveza ne jemlje nobene provizije, da čaka sklad na vaš letni prispevek leto in pol in da izplačamo posmrtnino takoj, ko jo svojci zahtevajo in če ste seveda redno poravnavali obveznosti.
Morda bo kdo rekel, menda ja ne bomo ob teh praznikih mislili na smrt. A meni in domnevam, da tudi marsikomu med vami, ki boste brali te vrstice, predstavlja olajšanje že misel na to, da ste poskrbeli za stroške svojih otrok ob vašem odhodu.
DA bi skupaj še dolga leta vplačevali po deset evrov na leto v sklad vzajemne pomoči!

Mateja Kožuh Novak

 

aktualno vse

-