Kako do večjih pravic za upokojence?

Aktualno

Kako do večjih pravic za upokojence?

Te dni dobivam zelo veliko klicev in elektronskih pisem upokojencev, naj na ZDUS kaj naredimo, da bomo letos vsi dobili regres. Ali ste tudi vi pozabili na nas, mi piše nekdo. Naredite kaj, saj zato ste tam, se je po telefonu jezila gospa. Če bodo javni uslužbenci dobili regres, ga moramo dobiti tudi upokojenci, kličejo in zahtevajo vsak dan.
Kaj lahko naredimo v Zvezi društev upokojencev Slovenije? Imamo komisijo za pokojninske zadeve, ki jo vodi celo predsedujoča svetu Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije. V svetu imamo pet predstavnikov, a brez sodelovanja s predstavniki drugih skupin so manjšina. Proračun mora vsak mesec dodajati že za pokojnine, za katere smo vplačevali v povprečju kakih 35 let. Res, da je to obveznost prevzel državni zbor, namreč, da bo zavoljo nižje prispevne stopnje delodajalcev, ki jo je izglasoval pred leti, primanjkljaj kril iz proračuna. A proračunska vreča je prazna, dodobra so jo osušili pogrebniki slovenskih podjetij in bank. Kdo je dovolil podjetjem, da niso vplačevala prispevkov niti od delavskih plač, kaj šele svojega deleža? Kaj so počeli naši zastopniki v parlamentu? Ali poslanci DZ sploh vedo, da so v parlamentu zato, da varujejo interese prebivalstva pred pogoltnimi, spretnimi in brezobzirnimi? Namesto, da bi uredili nadzor nad bančnim sistemom, so dovolili, da so pogoltneži vsevprek jemali bančna posojila, ki pa so na ta ali oni način poniknila v zasebnih žepih.
Kaj bomo naredili v zvezi društev upokojencev, nas sprašujete. Našim predstavnikom v svetu ZPIZ bomo zabičali, da morajo izglasovati regres in zahtevati od vlade sredstva iz proračuna za zagotovitev polnih pokojnin. Zahtevo bomo naslovili na direktorja ZPIZ, na predsednico vlade, na ministrico za delo, družino in socialne zadeve in na predsednika parlamenta. Sklicali bomo tiskovno konferenco in vsem oblastnikom povedali, da smo za svoje pokojnine varčevali in da smo jim zaupali, da bodo poskrbeli, da bo sistem pokojninske blagajne deloval. Kaj mislite, bodo prebrali naše zahteve?
Civilna družba ne more ničesar doseči čez noč. Še revolucija, pravijo, žre svoje otroke. Lahko pa z vztrajnim, množičnim pritiskom na tiste, ki odločajo o naših življenjih in katerih standard in ugled sta odvisna od nas, njihovih volivcev, preusmerimo tok odločitev načrtovalcev razvoja od polnjenja žepov bogati manjšini k zagotavljanju kakovosti življenja večine.
V vodstvu zveze društev upokojencev smo zastavili pot do sprememb tam, kjer odločajo o naših življenjih. Naši strokovnjaki so napisali nov zakon o volitvah v državni zbor, zbrali smo 5.800 podpisov in zakon vložili v parlamentarni postopek. Ste vsi, ki pričakujete naše aktivnosti za obrambo regresa, pokojnin, prispevali svoj podpis v podporo zakonu? Ste že obiskali svojega poslanca ali poslanko in zahtevali, da podprejo naš volilni zakon, da zagotovijo, da bomo letos dobili regres in polne pokojnine do konca leta? Zadnji čas je, da se s svojimi zahtevami postavite v vrsto pred poslanskimi pisarnami. In, prosim, ne zadovoljite se z odgovorom, da morajo v parlamentu glasovati tako, kot od njih zahtevajo voditelji. Če delajo tako, ne sodijo v parlament. Prav zaradi tega prinašamo v parlament nov zakon o volitvah. V parlament moramo izvoliti ljudi, katerih prva naloga bo varovati interese prebivalstva in ne interese političnih liderjev in njihovih petičnih prijateljev.
Vsem, ki nas pozivate k akciji, vračam klic: pomagajte nam, uspešni bomo le, če bo vsak izmed nas prispeval k pritisku na tiste, ki smo jih izbrali, da zastopajo naše interese pri razporejanju denarja iz državne blagajne.
                    

Mateja Kožuh Novak

 

aktualno vse

-