Hočemo boljšo državo!

Aktualno

Hočemo boljšo državo!

Ko sem leta 1983 študirala v Ameriki, me je nekdo v dvigalu vprašal, od kod sem. Iz Jugoslavije, sem dejala, pa mi je rekel, da prav zdaj piše seminarsko nalogo Kako bo v Jugoslaviji po Titovi smrti. Podobne naloge so pisali še številni študentje ameriških univerz.

Svetovni kapital je skrbno načrtoval propad socializma, ker ga je vsak dan bolj ogrožala zgodba o dobri poti Jugoslavije, ki je, sicer počasi, in ob razvijanju visoko socialne države, razvijala tudi tržno gospodarstvo.

Miloševića je pripeljala na oblast Amerika, saj se še spominjate veleposlanika Zimmermanna, kako ga je podpiral? Ker bi najuspešnejša socialistična država ne razpadla, je bilo treba pihniti v žerjavico nacionalizma, pa je zagorelo!

Takšno početje je bilo enako Hitlerjevemu, ki je vtihotapil svoje vojake na Poljsko, da so nato, oblečeni v poljske uniforme, ʼnapadliʼ Nemčijo, in že so imeli nacisti vzrok za invazijo na Poljsko. Zločinci so povsod, kaznovani pa so samo tisti, ki izgubijo. ZDA bi morale biti že zdavnaj pred Haaškim sodiščem. Po vsem svetu podžigajo vojne, nekje zaradi ʼobrambe demokracijeʼ, drugod zaradi grožnje z ʼatomsko bomboʼ. V resnici pa gre za neokolionalizem, za prisvajanje bogastva na račun siromašenja dežele, kamor pridejo. Tudi mi smo podlegli. Zakaj? Kot Cerkev tudi ZDA dajejo veliko na študij sociologije in psihologije, kako se bodo obnašali ljudje v določenih situacijah. Natanko so vedeli, koga morajo pridobiti, da bo socializem razpadel: pametne, spretne in pohlepne!

To se nam je zgodilo v Sloveniji. Se še spominjate Američana, ki ga je pripeljal Peterle? Pametnim, spretnim in pohlepnim Slovencem je prišel razlagat, kako si lahko prisvojijo družbeno premoženje. Dobre programe odpelješ v hčerinsko podjetje, mater pustiš umirati, delavce poženeš na cesto in jim, brezposelnim, za drobiž odkupiš delnice, pa so tovarna, in zemljišča, tvoji. Seveda so se morali hkrati polastiti politike, plačati pohlepnim pravnikom in napisati zakone po meri kapitala.

Še se spominjam članka Vinka Vasleta, kako se je norčeval iz poslancev! Če hočeš, da bodo zakoni sprejeti, moraš podkupiti ali spretno izigrati (naivne, neumne) vrhove političnih strank, poslancem, ki jih izvolijo ljudje, pa moraš načrtno znižati kredibilnost, da ne bodo samostojno odločali, mimo politične in kapitalske elite. Se še spominjate Jožeta Mencingerja in njegovih svaril? Jaz se. Še po dvajsetih letih tisti, ki delajo po diktatu tujega kapitala, govorijo o njem zaničevalno in ga poskušajo diskreditirati. Ker se ga bojijo!

Kdaj bomo poklicali na odgovornost ljudi, ki so cvetočo deželo spremenili v deželo, zaskrbljenih in vsak dan bolj revnih ljudi? Krivci za stanje, v katerem smo, so ti, ki so vodili Slovenijo zadnjih dvajset let, recesija je le razgalila njihovo početje. Nekateri so, polnih žepov odšli iz politike sami, druge pa bomo morali odstraniti mi. Tako, da jim ne bomo dali več možnosti, da pridejo v parlament.

Samo na volitve moramo. Vsi, ki hočemo boljšo državo. Izvoliti moramo ljudi, ki se znajo upreti kapitalu, ki znajo povedati tujcem, da smo suverena država, ki bo znala najti svojo pot.

Prve volitve so pred nami. Bomo spet dali glasove tistim, ki na videz ne znajo najti skupnega jezika, v resnici pa pod mizo prodajajo tujcem?

 

Mateja Kožuh Novak

aktualno vse

-