Dovolj je zniževanja pokojnin!

Aktualno

Dovolj je zniževanja pokojnin!

Ta mesec nas je presenetila izjava ministra za finance, da bomo morali 'končno' tudi upokojenci z znižanjem pokojnin prispevati k stabilizaciji razmer v državi. Nevednost o našem dosedanjem prispevku k stabilizaciji pokojninske blagajne mu lahko oprostimo, ker je mlad in ne ve, da upokojenci prispevamo k uravnoteženju pokojninske blagajne že od leta 2000, ko je stopil v veljavo 151. b člen tedanje pokojninske reforme. Naši strokovnjaki so izračunali, da smo do leta 2012 z vsemi omejitvami pokojnin že prispevali milijardo evrov. Sem je treba prišteti še regres, ki ga zgornja polovica upokojencev ni dobila ne lani ne letos.
Pokojnine ne smejo več padati. Polovica upokojencev je na robu preživetja. Zelo zelo resno se bomo morali vsi skupaj lotiti obrambe naših pokojnin. Opozarjam vse, ki vas skrbi prihodnost, da bomo morali združiti moči in se organizirano upreti vsakršni misli na nadaljnje zniževanje pokojnin. Ne smemo dovoliti, da nas sprejo med seboj. Tisti z nizkimi pokojninami kaj radi kažete na te z višjimi, češ, vzemite tem in dajte nam. Človek, ki dobi pokojnino v višini 1.123,58 evrov, bi jo po dejanski pokojninski osnovi dobil za 277 evrov več. Razlika gre vsak mesec za tiste, ki bi po vplačani pokojninski dobili dobi manj, kot je zdajšnja minimalna pokojnina. Razlogov, da nekateri niso dosegli polne delovne dobe, pa je zelo veliko - od bolezni, predčasnih prisilnih upokojevanj, do načrtnega odpuščanja starejših od 50 let in materinstva. Prepričana pa sem, da je zelo malo takih, ki so sistem načrtno izkoriščali, ker se jim ni ljubilo delati.
Našim otrokom, ki jih neoliberalni pokvarjenci prepričujejo, da jim s pokojninami jemljemo kruh, moramo dopovedati, da je naš boj za ohranitev javnega, solidarnostnega pokojninskega sistema, ki omogoča varno starost, tudi boj za njihove pokojnine in hkrati prizadevanje, da onemogli ne bi obremenjevali njihovih prihodkov.
                    

Mateja Kožuh Novak

 

aktualno vse

-