Bo vstala Slovenija?

Aktualno

Bo vstala Slovenija?

Leta 1991 smo dosanjali sanje o lastni državi, po četrt stoletja samostojnosti pa javnomnenjske raziskave kažejo, da kar 73,5 odstotka vprašanih meni, da država ni uresničila njihovih pričakovanj. Kljub gospodarskim, znanstvenim, umetniškim, športnim in še kakšnim dosežkom, ki Slovenijo umeščajo v svetovni vrh, nismo zadovoljni. Politiki so nam ukradli državo in v imenu kapitala v pičlih 25 letih uspeli do neznosnosti poglobiti prepad med bogatimi in revnimi.

Od osamosvojitvene vojne dalje politika ljudi razdvaja, namesto da bi jih združevala. Zakaj smo dovolili, da so tisti pri koritu in njihovi pomagači povečini nekaznovano pokradli skoraj vse, kar je bilo vredno ukrasti, in v veliki meri tudi uničili, zdaj pa se tepejo še za tisto, kar je ostalo? Nič več skrivaj in v zakulisju! Javno in pregledno! Zakaj na primer ne bi verjeli delavcem, vodstvu in nadzornikom Luke Koper? Zakaj bi verjeli politikom, da so njihova dejanja naenkrat poštena in brez sence dvoma?

Upokojenci smo v samostojni Sloveniji še posebej lahek plen politikov, ki se vse bolj zavedajo moči več kot 614.000 volivcev. Polovica upokojencev živi pod pragom revščine. Ob visoki brezposelnosti vse bolj jeznih in obupanih mladih so številni žrtve ekonomskega, psihičnega in fizičnega nasilja. Vse več upokojencev z že tako skromnimi prihodki preživlja svoje otroke ali vnuke. Za mnoge so domovi za starejše nedostopni, ker so predragi, četudi jih je država zgradila z njihovim denarjem. Zakaj bi vse bolj revni upokojenci še verjeli politikom, ki jih ni nič sram, da pokojnine že leta zaostajajo za rastjo življenjskih stroškov? Medtem ko je povprečna starostna pokojnina leta 1992 predstavljala 78,4 odstotka povprečne plače, je to razmerje lani znašalo le še 60,2 odstotka.

Zakaj bi verjeli tistim, ki o nas odločajo brez nas in mnogi niti ne vedo, da Zveza društev upokojencev Slovenije s svojimi 3600 prostovoljci iz programa Starejši za starejše brez zadostne finančne podpore države že štirinajsto leto pomaga lajšati tegobe vsakdana na tisoče starostnikom? In opravlja delo vse bolj zbirokratiziranih institucij, ki jih plačujemo iz državnega proračuna. Razdvojene, razočarane, oropane sanj in dostojanstva nas zmorejo poenotiti in vzbuditi v nas ponos, da smo Slovenci, samo še športniki. Namesto da bi zastave vihrale v čast praznika države, vihrajo zaradi njih. Je Luka Koper kaplja čez rob?

Nevenka Dobljekar

aktualno vse

-