44.000

Aktualno

44.000

Pot me je vodila na nekoč veliko in močno kmetijo, ki jo je zob časa najedel od strehe do kleti. Za oguljenimi stenami pa ena sama bolečina in žalost. Onemogel starec, priklenjen na posteljo, in zgarana žena, ki je v alkoholu iskala zatočišče pred tegobami z revščino prepredenega življenja. Breme jo je zlomilo, nasilje in mržnja sta ji izpila moči in voljo, da bi postorila vsaj najbolj osnovno v hiši in okoli nje.V kotu sobe se je izogibala moževemu pogledu, polnemu sovraštva in nemočnega besa.

Ob obisku prostovoljca pri starejši gospe je bila hči ves čas zraven. Ko se je zaradi telefonskega klica umaknila, je gospa rekla: 'Pridite dopoldne, ko ne bo nikogar. Bom takrat povedala.' A tudi ko so jo ponovno obiskali, ni dovolila, da njen primer prijavimo. Povedala je, da jo svojci zapirajo in ji ne dajo hrane, da jim je odveč, v dom pa je zaradi stroškov ne dajo.

Ljudje ob vse hujših socialnih stiskah postajajo agresivni, pogosto pa so finančno odvisni od starostnika, ki naj bi mu pomagali. Gospa še ni bila dementna in vedno se je pritoževala, da sin hoče, da nanj prepiše hišo, čeprav ima tudi dve hčerki, ki še nista dobili nič. Pogovarjale smo se v dnevni sobi in naenkrat je vstopil sin, ki je pred vrati prisluškoval, ter zelo grobo spraševal, kdo sva in kaj hočeva od njegove mame.

Pojasnili sva, da sva članici socialne komisije, ki enkrat letno obišče jubilante, kar je gospa, dolgoletna članica DU, tudi bila. Povedali sva, da je izrazila željo, da bi odšla v dom, ker je že precej stara in vedno težje skrbi zase. Sin se je zelo razburil in začel vpiti, da njegova mama ne bo nikoli odšla v dom, pa če si to še tako želi in da on in njegov sin skrbita zanjo. Tudi sosedama, ki sta ji pomagali, je prepovedal, da bi to počeli še vnaprej.

Sin je naslednji dan napisal pismo predsedniku našega DU, da nimamo kaj hoditi k njegovi mami, da nas prav nič ne briga, koliko ima pokojnine. Bolezen, starost, nerazumevanje, samota, tuji jezik, birokracija, dolgovi. Vse to je ženico, ki ima nekaj več kot 300 evrov invalidske pokojnine, pripeljalo do tega, da se je zaradi dolga 2000 evrov znašla pred deložacijo. Sodišče je o tem odločilo že oktobra, sosedje pa so za njeno stisko po naključju izvedeli šele ta mesec.

Nekaj dni po tem, ko jo je obiskal izvršitelj, in le nekaj dni pred napovedano deložacijo. In čeprav izvršitelji pogosto poudarjajo svoje sodelovanje s socialnimi delavci, so bili v tem primeru šele sosedje tisti, ki so o grožnji z brezdomstvom obvestili center za socialno delo. Le štiri v različnih medijih objavljene žalostne zgodbe naših prostovoljk in prostovoljcev programa Starejši za starejše.

V marcu praznujemo dan žensk in materinski dan, dva samo ženskam posvečena praznika. Po podatkih statističnega urada je leta 2015 v Sloveniji pod pragom revščine živelo 44.000 žensk, starejših od 65 let. Stopnja tveganja revščine je bila pred dvema letoma pri ženskah 22,2-odstotna. Dvakrat višja kot pri moških, starejših od 65 let. Podatki niso vzbudili omembe vredne pozornosti v javnosti. Boli do neznosnosti.

Nevenka Dobljekar

 
 

aktualno vse

-