Aktualno

Se količine odpadne hrane povečujejo?

21.11.2016
 
 
Statistični urad RS je danes objavil nove podatke o količinah odpadne hrane. V primerjavi s preteklim letom smo v 2015 zavrgli za 18 kilogramov več hrane na prebivalca kot leto poprej. Razlog za ta odmik je tudi nova metodologija zbiranja podatkov, ki se usklajuje na ravni celotne Evropske unije, a tudi drugi podatki kažejo, da se količine zavržene hrane ne zmanjšujejo.
 
Kako pomembno je, da se zmanjševanja odpadne hrane lotimo vsi posamezniki, pove podatek, da kar 48 % vse odpadne hrane nastane v gospodinjstvih. Ali drugače povedano, zavržemo za 163 eur hrane letno. Odpadna hrana zajema vsa surova in obdelana živila ter ostanke teh živil, ki nastanejo na različnih točkah prehranskega kroga. Med odpadno hrano tako ne sodijo ostanki hrane, namenjeni živilski krmi in za humanitarne namene. Odpadno hrano delimo na užitni in neužitni del, kamor sodijo kosti, olupki. Od vse odpadne hrane smo zavrgli 64 % neužitnega in 36 % užitnega dela te hrane.
 
V sektorju proizvodnje hrane prihaja do 24 % odpadne hrane, 9 % v trgovskem sektorju in 19 % v gostinskih dejavnostih in strežbi hrane.
 
Večino odpadne hrane gre v obdelavo v bioplinarne (43 %), le 24 % hrane kompostiramo in še vedno 15 % hrane odložimo na odlagališča.
 
Nova metodologija in opravljena raziskava pomenita pomemben korak za natančnejše spremljanje trendov v prihodnjih letih in tudi konkretne akcije in ukrepe. Z njimi nadaljujemo tudi Ekologi brez meja v sklopu projekta Ne meč’mo hrane stran!
 
Dodatne informacije:

aktualno vse

25.10.2017 - Hrano, ki jo zavržemo, plačamo trikrat

24.10.2017 - Za manj zavržene hrane nujne sistemske rešitve

13.10.2017 - Težko je, ko vidim, da ljudje mečejo kruh stran!

11.10.2017 - Vabilo na okroglo mizo Zavržena hrana v javnem sektorju

09.10.2017 - Vabilo na brezplačen ogled dokumentarnega filma "Ne me'čmo hrane stran"

30.08.2017 - Vabilo na projekcijo dokumentarnega filma »Ne mečmo hrane stran!« na F3ŽO

21.06.2017 - V Ormožu zbudili zanimanje pri najmlajših za dokumentarni film »Ne mečmo hrane stran!«

11.05.2017 - »Sodelovali smo v projektu »Ne mečmo hrane stran!«

11.05.2017 - Kuharski mojster Rihard Baša na delavnici »Ne me`čmo hrane stran«

09.05.2017 - »Kar je preveč, je pa res preveč!«, otroci s starejšimi o zavrženi hrani

26.04.2017 - "Ne meč'mo hrane stran": Tragični junak filma: Vzemi še enega!

05.04.2017 - Zavržena hrana je spregovorila

09.01.2017 - Iščemo upokojene zdravstvene sodelavce in vabimo k sodelovanju v projektu NE MEČMO HRANE STRAN

21.11.2016 - Se količine odpadne hrane povečujejo?

18.11.2016 - Vabilo na brezplačno projekcijo filma "Ne me'čmo hrane stran" v Hotelu Delfin

17.10.2016 - Revščina in zavržena hrana - paradoks, ki ga ne bi smelo biti

03.10.2016 - Projekt Ne meč'mo hrane stran!

03.10.2016 - Slovenska premiera filma Ne meč’mo hrane stran!