Aktualno

Kuharski mojster Rihard Baša na delavnici »Ne me`čmo hrane stran«

11.05.2017
 
 Image result for ne mečmo hrane stran Image result for ne mečmo hrane stran
 
 
Na medgeneracijski delavnici smo se srečali člani bistriškega društva upokojencev in učenci 9.a razreda OŠ Antona Žnideršiča z mentorico Nadjo Baša. Delavnico je vodil kuharski mojster Rihard Baša.
 
 
Delavnica se je začela s predstavitvijo udeležencev, pri čemer se je že spontano razvila debata o življenju pred 70 leti in sedaj. Zanimanje mlade generacije in njihovo sodelovanje pri pogovoru je bilo na zavidljivi ravni. Pogovor se je preusmeril na današnji odnos do hrane. Pri tem debata ni bila strogo omejena na zadano temo, ampak nas je odneslo tudi v pogovor o pomenu lokalne samooskrbe, kvaliteti materialov, ki jih uporabljamo v kuhinji, o nevarnostih prehranske odvisnosti, o birokratskih ovirah, ki nam preprečujejo večjo ustvarjalnost pri ponovni uporabi neporabljenih jedi v večjih kuhinjah in še veliko ostalih tem.
 
 
Sledil je praktičen del delavnice. Pripravljali smo:
-        meso, kostni mozeg in jušno zelenjavo, kot ostanek od priprave goveje juhe, smo mleli, dodali jajce, sir in oblikovali polpete. Povaljali smo jih v moki, spekli v ponvi in dodali paradižnikovo omako. Dobili smo zelo okusno jed, ki smo jo z veseljem pojedli.
-        Ostanek riža z zelenjavo smo pomešali z jajcem, oblikovali žličnike, jih povaljali v drobtinah in ocvrli. Jed je bila zelo okusna, podala pa se je tudi k mesnim polpetom.
-        Iz ostankov pireja smo z dodatkom moke in jajca naredili testo ter oblikovali njoke ali ocvrtke. Skuhali smo njoke, del testa pa oblikovali v prikupne mini hruškice in jabolka, jih povaljali v drobtinah in ocvrli. Njoki in ocvrtki so dobili odlične ocene.
 
 
Vse jedi smo na koncu dekorirali in jih postregli za skupno mizo. Polni ponosa nad uspešno delavnico smo se do sitega najedli in se ob tem še dodobra spoznali in pogovorili. Delavnica se je zaključila s skupno mislijo, da jo je treba vsekakor še kdaj ponoviti. Starejša generacija in nadobudna mladina, so si bili enotni, da se ob skupnem delu in skupni mizi med generacijske ovire zlahka podirajo. Še lepše pa je, če se ob tem naučimo še kaj novega.
 
 
Delavnica je potekala v okviru projekta Društva Ekologi brez meja in Zveze društev upokojencev Slovenije z naslovom »Ne meč'mo hrane stran«, katere cilj je skozi poučne aktivnosti, kot je na primer kuharska delavnica, skozi pogovor tudi ozaveščati o problematiki zavržene hrane in kako v prvi vrsti preprečiti in zmanjšati nastajanje zavržene hrane predvsem v gospodinjstvih.
 
NE MEČ'MO HRANE STRAN!

Za ZDUS: Rihard Baša v sodelovanju z DU Ilirska Bistrica

aktualno vse

25.10.2017 - Hrano, ki jo zavržemo, plačamo trikrat

24.10.2017 - Za manj zavržene hrane nujne sistemske rešitve

13.10.2017 - Težko je, ko vidim, da ljudje mečejo kruh stran!

11.10.2017 - Vabilo na okroglo mizo Zavržena hrana v javnem sektorju

09.10.2017 - Vabilo na brezplačen ogled dokumentarnega filma "Ne me'čmo hrane stran"

30.08.2017 - Vabilo na projekcijo dokumentarnega filma »Ne mečmo hrane stran!« na F3ŽO

21.06.2017 - V Ormožu zbudili zanimanje pri najmlajših za dokumentarni film »Ne mečmo hrane stran!«

11.05.2017 - »Sodelovali smo v projektu »Ne mečmo hrane stran!«

11.05.2017 - Kuharski mojster Rihard Baša na delavnici »Ne me`čmo hrane stran«

09.05.2017 - »Kar je preveč, je pa res preveč!«, otroci s starejšimi o zavrženi hrani

26.04.2017 - "Ne meč'mo hrane stran": Tragični junak filma: Vzemi še enega!

05.04.2017 - Zavržena hrana je spregovorila

09.01.2017 - Iščemo upokojene zdravstvene sodelavce in vabimo k sodelovanju v projektu NE MEČMO HRANE STRAN

21.11.2016 - Se količine odpadne hrane povečujejo?

18.11.2016 - Vabilo na brezplačno projekcijo filma "Ne me'čmo hrane stran" v Hotelu Delfin

17.10.2016 - Revščina in zavržena hrana - paradoks, ki ga ne bi smelo biti

03.10.2016 - Projekt Ne meč'mo hrane stran!

03.10.2016 - Slovenska premiera filma Ne meč’mo hrane stran!