Aktualno

»Kar je preveč, je pa res preveč!«, otroci s starejšimi o zavrženi hrani

09.05.2017
 
 Image result for ne mečmo hrane stran Image result for ne mečmo hrane stran
 
 
Tako so menili učenci OŠ Gabrovka-Dole in POŠ Dole pri Litiji, ko so slišali podatek, da vsak Slovenec na leto zavrže 73 kg hrane. Pod okriljem ZDUS-a, Društva Ekologi brez meja in ob podpori Ministrstva za okolje in prostor je v sklopu projekta »Ne meč'mo hrane stran« v petek, 21. aprila 2017, v Gabrovki in na Dolah potekala medgeneracijska delavnica za učence 3., 4. in 5. razreda.
 
 
Glavni namen delavnic je bil pri mladi generaciji vzbuditi zanimanje in zavedanje o pomenu koristne uporabe hrane in posledično, kako znižati zavržke hrane v gospodinjstvih. ZDUS se je skupaj s partnerjem Ekologi brez meja lotil medgeneracijske delavnice, ki sva jo izvedli Jožica Vrtačnik in ga. Justina Mrak.
 
 
Zelo ganljiva je bila pripoved ga. Justine Mak, ki je z obujanjem spominov na čas, ko je bila kot dekletce izgnano v Nemčijo, ki se je dotaknila otroške lakote. Tudi o povojnih časih, ko hrane ni bilo na pretek, ko jo je mama spomnila, da naj otroci ne pojedo preveč kruha. Kaj pa danes? Medgeneracijsko posredovanje izgubljenih in pozabljenih praks varčne uporabe živil se je učencev zelo dotaknilo. Sledila je delavnica uporabe pire krompirja, ki je ostal od prejšnjega dne, v svaljke. Izjemno navdušenje, pripravljenost za delo je presenetilo  prisotne izvajalke in gostji iz Društva Ekologi brez meja  ga. Katjo Sreš in fotografinjo ga. Mašo Kores, da o naju z gospo Makovo niti ne omenim.
 
 
Pogledali smo si tudi kratek film o zavrženih jagodah, pa se podučili o pravilnem shranjevanju v hladilniku, o rokih uporabe, pravilnem odmerjanju obrokov, načrtovanju tedenskega jedilnika, nakupovalnem listku in  zmernem nakupovanju.
 
 
Domov sem odšla z vprašanjem, kje pa se pri zavržkih hrane zatakne. Otroci s svojo pristnostjo izrazijo veliko, marsikaj povedo, večina jih prihaja iz ruralnega okolja, kjer vsaj del hrane pridelajo sami. Poznajo tudi konzerviranje, sušenje, poznajo rastline iz narave, mnoge starejše jedi. Je morda krivda na nas odraslih?
 
Foto: Maša Koreš, Društvo Ekologi brez meja
 
NE MEČ'MO HRANE STRAN!
 
Za ZDUS: Jožica Vrtačnik, DU Dole pri Litiji

 

aktualno vse

25.10.2017 - Hrano, ki jo zavržemo, plačamo trikrat

24.10.2017 - Za manj zavržene hrane nujne sistemske rešitve

13.10.2017 - Težko je, ko vidim, da ljudje mečejo kruh stran!

11.10.2017 - Vabilo na okroglo mizo Zavržena hrana v javnem sektorju

09.10.2017 - Vabilo na brezplačen ogled dokumentarnega filma "Ne me'čmo hrane stran"

30.08.2017 - Vabilo na projekcijo dokumentarnega filma »Ne mečmo hrane stran!« na F3ŽO

21.06.2017 - V Ormožu zbudili zanimanje pri najmlajših za dokumentarni film »Ne mečmo hrane stran!«

11.05.2017 - »Sodelovali smo v projektu »Ne mečmo hrane stran!«

11.05.2017 - Kuharski mojster Rihard Baša na delavnici »Ne me`čmo hrane stran«

09.05.2017 - »Kar je preveč, je pa res preveč!«, otroci s starejšimi o zavrženi hrani

26.04.2017 - "Ne meč'mo hrane stran": Tragični junak filma: Vzemi še enega!

05.04.2017 - Zavržena hrana je spregovorila

09.01.2017 - Iščemo upokojene zdravstvene sodelavce in vabimo k sodelovanju v projektu NE MEČMO HRANE STRAN

21.11.2016 - Se količine odpadne hrane povečujejo?

18.11.2016 - Vabilo na brezplačno projekcijo filma "Ne me'čmo hrane stran" v Hotelu Delfin

17.10.2016 - Revščina in zavržena hrana - paradoks, ki ga ne bi smelo biti

03.10.2016 - Projekt Ne meč'mo hrane stran!

03.10.2016 - Slovenska premiera filma Ne meč’mo hrane stran!