Aktualno

Revščina in zavržena hrana - paradoks, ki ga ne bi smelo biti

17.10.2016
 
 
V teh dneh obeležujemo dan revščine in dan hrane ter se soočamo s paradoksom, da je čedalje več ljudi lačnih in pod pragom revščine, po drugi strani pa ogromno hrane konča v smeteh.
 
V Sloveniji po ocenah letno zavržemo 55 kg hrane na prebivalca, vsak 7. Slovenec pa živi pod pragom revščine. Ekologi brez meja, ki so se s projektom Ne meč’mo hrane stran! ponovno lotili problematike zavržene hrane, opažajo, da ozaveščenost sicer narašča, pri spremembah pa je ključna preventiva in razmislek na osebni ravni. Z dobrim zgledom pri zmanjšanju količin zavržene hrane bi po mnenju Ekologov morale nastopiti javne ustanove, kjer bi morali med prvimi začeti analizirati svoje ravnanje z naravnimi viri in pričeti razmišljati krožno.
 
Vendar pa se tudi na ravni države dogajajo pozitivni premiki. Ministrstvo za kmetijstvo načrtuje pripravo vodil za pravilno ravnanje z viški hrane, kar bi olajšalo delo več sto prostovoljcem, ki dnevno ravnajo z donirano hrano in jo dostavljajo tistim, ki jo resnično potrebujejo. Prav tako lahko pričakujemo finančne olajšave za donirano hrano.
 
Hrana, ki konča v smeteh ni več tabu, vendar pa še vedno prihaja do nejasnosti, kaj sploh sodi med to hrano. Po zadnji definiciji, ki se oblikuje na ravni celotne Evropske unije, odpadna hrana zajema vsa surova in obdelana živila ter ostanke teh živil, ki nastanejo na različnih točkah prehranskega kroga. Med odpadno hrano tako ne sodijo ostanki hrane, namenjeni živilski krmi in za humanitarne namene. Odpadno hrano delimo na užitni in neužitni del in predvsem na užitni del imamo lahko s premišljenim nakupom, shranjevanjem in pripravo živil velik vpliv vsi posamezniki. Da je zavržena hrana vroča tema, ki zahteva vrsto različnih akcij in povezovanj ter se močno dotika tudi družbene odgovornosti podjetij, priča tudi včerajšnja zmaga akcije Dober teden za hrano, ki so jo razvili Ekologi brez meja, Pošta Slovenije in agencija Futura DDB v sklopu projekta Trženja poslanstva.
 
Dober prikaz dogajanja na področju zavržkov od vil do vilic ponuja kanadski dokumentarni film Ne meč’mo hrane stran! (Just Eat It), ki ga bodo Ekologi brez meja ob svetovnem dnevu hrane premierno predvajali v ponedeljek, 17. oktobra, ob 19. uri v Kinu Šiška. Film problematiko obelodani brez olepšav in ponuja nekaj možnosti za odgovornejše ravnanje s hrano.
 
Dodatne informacije:

aktualno vse

25.10.2017 - Hrano, ki jo zavržemo, plačamo trikrat

24.10.2017 - Za manj zavržene hrane nujne sistemske rešitve

13.10.2017 - Težko je, ko vidim, da ljudje mečejo kruh stran!

11.10.2017 - Vabilo na okroglo mizo Zavržena hrana v javnem sektorju

09.10.2017 - Vabilo na brezplačen ogled dokumentarnega filma "Ne me'čmo hrane stran"

30.08.2017 - Vabilo na projekcijo dokumentarnega filma »Ne mečmo hrane stran!« na F3ŽO

21.06.2017 - V Ormožu zbudili zanimanje pri najmlajših za dokumentarni film »Ne mečmo hrane stran!«

11.05.2017 - »Sodelovali smo v projektu »Ne mečmo hrane stran!«

11.05.2017 - Kuharski mojster Rihard Baša na delavnici »Ne me`čmo hrane stran«

09.05.2017 - »Kar je preveč, je pa res preveč!«, otroci s starejšimi o zavrženi hrani

26.04.2017 - "Ne meč'mo hrane stran": Tragični junak filma: Vzemi še enega!

05.04.2017 - Zavržena hrana je spregovorila

09.01.2017 - Iščemo upokojene zdravstvene sodelavce in vabimo k sodelovanju v projektu NE MEČMO HRANE STRAN

21.11.2016 - Se količine odpadne hrane povečujejo?

18.11.2016 - Vabilo na brezplačno projekcijo filma "Ne me'čmo hrane stran" v Hotelu Delfin

17.10.2016 - Revščina in zavržena hrana - paradoks, ki ga ne bi smelo biti

03.10.2016 - Projekt Ne meč'mo hrane stran!

03.10.2016 - Slovenska premiera filma Ne meč’mo hrane stran!